Pagina's

zaterdag 7 december 2019

Activiteit: The Hahvahd Tour - Cambridge, Massachusetts

Activiteit: The Hahvahd Tour
Adres: 1400 Massachusetts Ave, Cambridge, MA 02138, Verenigde Staten


Op het moment dat we besloten hadden om naar Boston toe te gaan ben ik op zoek gegaan naar een aantal activiteiten om te doen in en rondom de stad. Ik had nog niet veel kennis over de plaats en de omgeving, maar wel wist ik dat een van de bekendste universiteiten van de wereld zich in de nabije omgeving van Boston bevond. De naam Harvard kende ik van televisie en internet en het leek me leuk om de campus te bezoeken, wanneer dat mogelijk zou zijn. Ik zocht wat informatie over de universiteit en las dat er rondleidingen gegeven werden door studenten en dat deze op een aantal verschillende tijdstippen gedurende de dag plaats zouden vinden. Op een bepaald moment besloten we dat het goed was om Go Boston Cards aan te schaffen, deze kaarten gaven ons het recht om veel van de activiteiten welke we op het programma hadden staan met die kaart te bezoeken. We hoefden zodoende geen losse tickets voor alle bezienswaardigheden te kopen en bovendien gaven de cards ook nog eens de nodige korting. Een van de inbegrepen activiteiten was The Hahvahd Tour.

Harvard University is een particuliere onderzoeksuniversiteit in Cambridge, Massachusetts. Het heeft ongeveer 6.700 nog niet afgestudeerde studenten en 15.250 studenten welke inmiddels al wel zijn afgestudeerd. Het is gesticht op 8 september 1636 en had destijds als belangrijkste doel om predikanten op te leiden, zodat er minder afgestudeerde geestelijken uit Engeland over hoefden te komen. Op 13 maart 1639 werd de universiteit vernoemd naar John Harvard, dit was een predikant welke na zijn overlijden £ 800 Engelse Ponden aan de universiteit heeft nagelaten, samen met zijn bibliotheek van ongeveer 400 boeken. Harvard is de oudste instelling voor hoger onderwijs in de Verenigde Staten van Amerika, en dankzij zijn geschiedenis, invloed en rijkdom is het een van ’s werelds meest prestigieuze universiteiten geworden. Het heeft zeer zware toelatingseisen voor studenten, hoge collegegelden, flinke salarissen voor hoogleraren, en wanneer je er afstudeert heb je een zeer grote kans op een uitstekend betaalde baan. Ik had er graag naartoe gegaan.






Vanuit het Wyndham Boston Beacon Hill, het hotel waarin we verbleven, namen we de rode lijn van de metro naar de halte Harvard. Op het moment dat we het station uitliepen kwamen we meteen bij een kiosk terecht waar tickets voor de tour werden verkocht. Direct werden we door iemand aangesproken met de vraag of dat we met de tour mee wilden. De eerste rondleiding van de dag zou namelijk binnen een paar minuten gaan starten en zodoende konden we nog met hen mee. We lieten onze Go Boston Cards scannen en kregen vervolgens een rood witte sticker uitgereikt, welke we op onze jassen moesten plakken, zodat duidelijk was dat we bij de groep van de tour hoorden. Een jongen stond op een stenen blok een groep toe te spreken, we liepen er naartoe en begonnen te luisteren naar wat hij allemaal te vertellen had. De jongen was een student aan de Harvard University en gaf een aantal keer per week een rondleiding over de campus. De groep werd nog wat groter en toen deze uit ongeveer 15 mensen bestond gingen we op weg naar onze plaats van bestemming.

Er werd verteld dat The Harvahd Tour de populairste tour was van de universiteit. De gids presenteerde zichzelf vrij dramatisch, hij was druk en deed overdreven en dat vond ik eigenlijk wel grappig. Hij was een echte Amerikaan. We liepen langs historische gebouwen en gingen op weg naar de Harvard Yard. Er werd gesproken over de geschiedenis van de school en over beroemde mensen welke in het verleden aan de universiteit hebben gestudeerd. De verhalen werden met humor verteld. We mochten niet door de hoofdpoort (Johnson Gate) van de campus lopen, want daar zou een vloek op rusten. Je mocht er alleen doorheen op het moment van je eerste collegedag en op de dag dat je je diploma in ontvangst hebt genomen, zo werd er beweerd. Het duurste gebouw van de campus werd getoond, dit was een klein grijs huisje vlak na die poort ofwel het Johnston Gate House. De gids sprak over de Harvard Buildings, de Massachusetts Hall, Straus Hall, Matthews Hall en Harvard Hall, vervolgens liepen we verder over de Harvard Yard richting de University Hall.





Het was erg druk aan de voorzijde van University Hall, een aantal andere groepen stonden voor het beeld van John Harvard en daarom besloot onze gids om eerst even iets over het gebouw zelf te vertellen. Naarmate het minder druk werd bij het beeld liepen we er zelf naartoe. Het grote bronzen beeld van een man zittend op een stoel moest dus John Harvard voorstellen. Echter had Daniel Chester French, de maker van het beeld, geen enkel idee hoe John Harvard eruit zag en hij blijkt gewoon een student van de universiteit gebruikt te hebben als inspiratie voor het uiterlijk van John Harvard. Dat vond ik echt een geweldig verhaal, waarschijnlijk zag John Harvard er dus compleet anders uit dan het beeld welke aan de voorzijde van University Hall stond opgesteld. De neuzen van de schoenen van het beeld glommen, mensen wreven hier overheen om geluk te krijgen. Echter vertelde onze gids dat we dat maar beter niet konden doen, omdat studenten nogal eens wat uithaalden met de neuzen van die schoenen. Ik bleef er dan ook maar van af, ik vond het wel best zo.

De tour bracht ons verder langs de Thayer Hall en de verschillende gebouwen van de Canaday Halls. We zagen de Memorial Hall, Annenberg Hall en het Sanders Theatre en vervolgens arriveerden we bij de Memorial Church met de Appleton Chapel. Over alle gebouwen werd het nodige verteld en ik vond het interessant en grappig om te horen wat er in het verleden allemaal in en rondom de gebouwen heeft plaatsgevonden. Door de verhalen leek het net alsof het een groot feest was om op Harvard te studeren en dat er vrijwel niet geleerd hoefde te worden, maar ik denk toch wel dat de praktijk het heel anders uit zal wijzen. De rondleiding ging langs de Sever Hall en de grote Widener Library, de belangrijkste bibliotheek van de campus. De gids bleef met veel enthousiasme over alles praten en ik vond het knap dat hij op alle vragen een antwoord had. We wandelden rustig verder over de Harvard Yard en gingen op weg terug naar de Johnston Gate. De tour was nog niet afgelopen want we gingen verder de buurt van Harvard Square in.





Er werd verteld over Mark Zuckerberg, die tijdens zijn studie op Harvard de website Thefacebook bedacht, hier konden studenten van Harvard zich op aanmelden, zodat er een online smoelenboek beschikbaar zou komen. Studenten van andere universiteiten wilden zich ook inschrijven op deze website en het groeide al snel uit tot Facebook en een van ’s werelds meest invloedrijke websites met miljarden Dollars aan omzet per jaar. Ik baalde dat ik de website niet had verzonnen, want kon ook nog wel wat Dollartjes gebruiken. Tevens werd er gesproken over de rivaliteit tussen Harvard en Yale en hoe dat tot uitdrukking komt tijdens American Football-wedstrijden wanneer beide scholen tegen elkaar spelen. Mooi om te horen welke streken de supporters van beide teams onderling hebben geleverd om elkaar te jennen. We liepen in een rustig tempo door de wijk, ik zag mooie stenen gebouwen, welke er heel anders uitzagen dan in de rest van New England, en de rijkdom was waar te nemen. De gids vertelde zijn laatste verhaal en daarna was hij klaar om zijn fooien in ontvangst te nemen.

De tour eindigde bij The Harvard Shop, dit was een winkel waar allerlei spullen van Harvard werden verkocht. Verschillende t-shirts, truien, bekers en prullaria werden aangeboden. De opbrengsten van de verkopen zouden allemaal naar de studenten gaan. Om op Harvard te kunnen en mogen studeren moeten jij of je ouders al genoeg geld hebben, dus aan die paar centen die ze van mij hebben gekregen vanwege mijn aankoop van een magneet zullen ze vast niet heel veel hebben gehad. Toch hangt er nu op mijn koelkast wel een leuke magneet van een van de bekendste universiteiten ter wereld. Ik vond het erg leuk om er te zijn geweest, heb het nodige over de school en de campus geleerd en de gids was bovendien ook nog eens grappig. In het totaal duurde de tour ongeveer 70 minuten en het was interessant om te doen. De rondleiding eindigde dus op een andere plek dan waar het begon, op ongeveer 3 minuten loopafstand van het Harvard Station. Bij een eerste bezoek aan Boston mag je Harvard eigenlijk niet overslaan, een tour over de campus is daarbij zeker aan te raden.