Pagina's

woensdag 25 februari 2015

Themepark attractie: Harry Potter and the Forbidden Journey, Islands of Adventure - Orlando, Florida

Themepark attractie: Harry Potter and the Forbidden Journey
Adres:                          6000 Universal Blvd, Orlando, FL 32819, Verenigde Staten



Toen mijn vriendin en ik in mei 2010 voor onze allereerste keer op vakantie waren in Orlando en een bezoek brachten aan Islands of Adventure was het gebouw en het gebied van the Wizarding World of Harry Potter al bijna klaar, echter stond er toen nog een groot hek voor het gebied en stond er een bord met de tekst ‘The Wizarding World of Harry Potter revealed in 2010’. Het gebied en de attracties waren dus nog niet geopend en dat vond ik best jammer. Ik had gehoopt dat er een soft opening zou zijn en dat we de attractie toch konden gaan uitproberen maar helaas zat dat er voor ons toen niet in. We zouden tijdens een volgende vakantie dus terug moeten gaan naar Islands of Adventure om de attractie toch een keer mee te maken, dit vond ik zeker geen straf omdat ik het een van de beste parken van Orlando vind.

Zo gezegd, zo gedaan. Een aantal jaar na ons eerste bezoek aan het park waren wij er terug. The Wizarding World of Harry Potter was inmiddels al een tijdje geopend en het bleek een erg populair gebied in het park te zijn. Bij binnenkomst in het park, direct na opening, liepen we gelijk door naar het nieuwe Harry Potter gebied. Het zag er echt schitterend uit en het leek net alsof we zo in de Harry Potter filmreeks waren binnengestapt. Op de huizen en gebouwen lag sneeuw en het zag er allemaal erg realistisch uit. 



We wisten dat er vaak lange rijen stonden voor de belangrijkste en grootste attractie van het gebied, namelijk ‘Harry Potter and the Forbidden Journey’, en we liepen dan ook direct door naar de entree van deze attractie. Er hing een bordje dat de wachttijd ongeveer 20 minuten zou zijn, dus dit was zeker wel te doen. We liepen de lange wachtrij in en konden buiten in eerste instantie overal doorlopen, ik dacht bij mezelf dat wanneer de rij helemaal vol zou staan je hier zeker 4 uur zou moeten wachten.


Na door een doolhof van draden en rijen te hebben gelopen in de mooie openlucht die overdekt was met allerlei bloemen en schermen, zodat mensen niet in de brandende zon zouden hoeven te wachten, liepen we het grote Zweinstein kasteel binnen. Dit gebouw, dat een exacte replica was van het Zweinstein gebouw uit de Harry Potter films, was zowel van binnen als van buiten volledig gethematiseerd naar deze filmreeks. Toen we Zweinstein binnenstapten en liepen door de kerkers van het gebouw begon de attractie eigenlijk al in de vorm van een walktrough. Alles zag er supermooi en exact zoals in de films uit. We liepen langs een aantal bekende kamers uit de films en enkele objecten die tijdens de walktrough waren te zien waren de spiegel van Neregeb, de Zweinstein huisjuwelen en de pratende portretten, welke er erg realistisch uitzagen. 



Na enige tijd in de wachtrij te hebben gelopen kwamen daar ineens Harry Potter, Ron en Hermelien tevoorschijn. Ze zaten verscholen onder de onzichtbaarheidsmantel en zij wilden ons ontmoeten in de Kamer van Hoge Nood, zodat zij ons naar een zwerkbalwedstrijd konden brengen. In de volgende ruimte, de Kamer van Hoge Nood, moesten we plaatsnemen op de betoverde banken die vervolgens vanaf de grond opstegen zodat de ride kon gaan beginnen.


De bank, waar maximaal 4 personen tegelijk plaats op konden namen, zat vast aan een robotarm met een aantal verschillende vrijheidsgraden van beweging. De robotarm was op zijn beurt weer gekoppeld aan een rails welke door de hele attractie heen liep. De rit die volgde was erg heftig, intens en van een uitstekende kwaliteit. De bank werd constant op en neer gezwenkt en gekanteld en bewoog zich langs het spoor van de attractie. Op deze manier leek het net echt alsof we aan het vliegen waren. De attractie zou eigenlijk een familieattractie moeten zijn, maar op sommige punten vond ik het er toch wel iets te heftig voor. De bankjes draaiden niet helemaal ondersteboven, maar af en toe scheelde het niet veel. Zelf vond ik het geweldig, maar ik snap wel dat mensen er misselijk van kunnen worden.



De rit bestond uit een aantal rustige stukken dark ride afgewisseld met simulatorgedeelten. Tijdens deze simulatorstukken stonden er projectieschermen om ons heen welke met de rails meedraaiden. Zoals ik al vaker heb verteld houdt mijn vriendin niet van simulatorattracties en bij deze stukken riep ik telkens dat ze haar ogen dicht moest doen. Wanneer we weer in rustige scènes terecht kwamen zei ik weer dat ze haar ogen open kon doen. Dit vond ik zelf erg grappig, maar m’n vriendin vond het een stuk minder leuk.

Het verhaal van de attractie richtte zich hoofdzakelijk op de zwerkbalwedstrijd. In eerste instantie vlogen we met Hermelien naar het observatorium en vanuit daar vlogen we met Ron en Harry Potter mee naar de wedstrijd toe. Ineens was daar een grote draak die ons achterna bleef zitten en waar we aan moesten zien te ontkomen. Uiteindelijk lukte het ons en spuwde de draak nog wat vuur na. Na deze scene vloog de bank door het Verboden bos, met een grote waterspuwende spin en allerlei kleine spinnen om ons heen, om vervolgens aan te komen bij de zwerkbalwedstrijd. Hier ging de attractie echt tekeer, waardoor ik er bijna dol van werd. Na de wedstrijd, op de weg terug naar Zweinstein, werden we ook weer telkens achterna gezeten door allerlei soorten gespuis. Gelukkig was Harry Potter er om ons te helpen en hij zorgde er voor dat we weer veilig terug in Zweinstein kwamen.

Ik vond Harry Potter and the Forbidden Journey een erg mooie attractie. De volledige thematisering, zowel binnen als buiten de attractie was schitterend. De techniek van de attractie vond ik ook super en ik had nog niet eerder een attractie als deze gedaan. Mijn vriendin vond het vanwege de simulatorelementen wat minder, maar ze gaf wel toe dat het heel erg mooi was gemaakt. Mijn tip is om deze attractie zo vroeg mogelijk op de dag te doen, zodat de wachtrijen nog niet al te lang zijn. Voor de kleintjes is het misschien wat eng, maar voor alle andere mensen is deze attractie zeker de moeite waard.