Pagina's

zaterdag 16 mei 2015

Amerikaans eten en drinken in NL: Jim Beam Kentucky Bourbon Hot Sauce

Amerikaans eten en drinken in Nederland: Jim Beam Kentucky Bourbon Hot Sauce



Jim Beam is een van de best verkochte bourbon whiskymerken ter wereld, deze whisky wordt al sinds 1795 gemaakt in de staat Kentucky en op dit moment wordt de drank in Clermont door Beam Suntory geproduceerd. Sinds 1795 zijn er maarliefst 7 generaties van de familie Beam betrokken geweest bij de whiskyproductie van het bedrijf. Alleen tijdens de drooglegging is de whisky niet geproduceerd. In 1933 heeft de whisky de merknaam Jim Beam gekregen, ter ere van James B. Beam, die het bedrijf volledig opnieuw heeft opgebouwd nadat de drooglegging eindigde.  Het merk Jim Beam Kentucky Bourbon  is op dit moment dus eigendom van Beam Suntory, dit is een dochteronderneming van een bedrijf uit Osaka, Japan, namelijk Suntory Holdings.

Zelf was ik al bekend met de whisky’s van Jim Beam, de originele Jim Beam White met het witte label en de Jim Beam Honey met honingextract vind ik erg lekker smaken. Wanneer ik deze whisky’s drink dan drink ik ze eigenlijk altijd puur, zonder ijs, want ik vind het zonde wanneer het ijs smelt en de whisky waterig wordt.

Pas sinds enige tijd weet ik dat Jim Beam naast verschillende soorten whisky ook andere artikelen en producten verkoopt, de artikelen hebben bijvoorbeeld betrekking op thuisrecreatie en biljardspellen, ook worden er aanstekers van het merk Jim Beam geproduceerd door Zippo. Met deze aanstekers kunnen de rokers en rookbriketten in de vorm van Jim Beam whiskyvaten worden aangestoken om vervolgens de etenswaren van Jim Beam mee te roken.

Jim Beam verkoopt namelijk ook etenswaren zoals in Jim Beam gemarineerde zalm, varkensvlees, kip,  gevogelte en beef jerky. Bij dit vlees en vis horen natuurlijk ook sauzen en ook deze worden tegenwoordig van het merk Jim Beam verkocht. In het assortiment van het oorspronkelijke whiskymerk zijn onder andere BBQ sauzen, mosterd, marinades, steaksaus, saus voor bij de kippenvleugeltjes, pannenkoekensiroop en zelfs glazuur vertegenwoordigt. In al deze producten zou een (kleine) hoeveelheid Jim Beam Bourbon moeten zitten.

Deze zojuist genoemde producten hebben me erg nieuwsgierig gemaakt, ik was benieuwd of dat de sauzen lekker zouden smaken en of dat de smaak van de bourbon er goed in zou terugkomen, daarom besloot ik om zelf eens een saus te gaan proberen. Bij een Chinese toko bij mij in de buurt is er een speciale Amerikaanse afdeling met allerlei Amerikaanse producten. Bij deze winkel kocht ik een flesje Jim Beam Kentucky Bourbon Original Hot Sauce. Het flesje met een inhoud van ongeveer 150ml kostte me een kleine 4 euro, ik vond het vrij duur, maar wilde het nu eenmaal graag proberen.



Toen ik weer thuis was keek ik naar de ingrediĆ«nten van de hete saus die in het flesje zaten, het zou een mild pittige saus moeten zijn, met daarin onder andere gemalen tabascopepers, Jim Beam bourbon, water, gedistilleerd azijn, peper, zout, en citroensapconcentraat. Een tekst op het flesje gaf aan dat het een non-alcohol product was, terwijl er wel zo’n 0,08% aan alcohol in zat, dat vond ik zelf een beetje vreemd al snap ik natuurlijk wel dat je niet dronken zult worden van het leegdrinken van het flesje.

De dop van het flesje was geseald en omwikkeld met een verpakking met daarop de tekst “Famous for Quality” en ik keek er naar uit om deze kwaliteit te gaan proeven. Ik maakte de verpakking open en deed een klein beetje van de saus op mijn wijsvinger en proefde het. Het smaakte heel erg lekker, in het begin merkte ik nog niks van de mate van pittigheid, maar na een paar seconden voelde ik het toch wel in m’n mond. De smaak van de whisky proefde ik toen eerlijk gezegd nog niet, maar misschien zou ik het later op de avond tijdens het diner wel gaan proeven.


Er stond die avond onder andere biefstuk  op het menu en dus pakte ik het flesje Jim Beam Kentucky Bourbon Original Hot Sauce (en ook de Jack Daniel's Honey Smokehouse barbecue sauce) uit de koelkast. Ik schonk een aardige hoeveelheid van de Jim Beam Hot Sauce op mijn bord en over het gerecht heen en ik moet zeggen dat de saus en het bijbehorende gerecht me echt heerlijk smaakten, nu proefde ik de whisky wel en het maakte het eten lekker wat pittiger. Ik was tevreden met de smaak en wist nu dat Jim Beam naast verschillende lekkere soorten whisky ook een heerlijke hete saus kan produceren

De Jim Beam Kentucky Bourbon Original Hot Sauce heb ik daarna nog regelmatig gebruikt om gerechten wat pittiger mee te maken. Het flesje is nu bijna op, dus het is tijd om weer iets nieuws te gaan proberen. De Jim Beam Original Hot Sauce is mij in ieder geval erg goed bevallen, de smaak is lekker, niet al te heet, maar het maakt de gerechten gewoon wat meer spicy. Bovendien is het natuurlijk altijd leuk om een Amerikaans product in de koelkast te hebben staan.