Pagina's

donderdag 24 september 2015

Activiteit: Buckingham Fountain - Chicago, Illinois

Activiteit: Buckingham Fountain
Adres:      301 S Columbus Dr, Chicago, IL 60605, Verenigde Staten



Al, Peggy, Kelly en Bud, wie kent deze bekende familie Bundy nou niet? Jarenlang heb ik gekeken naar de komische televisieserie Married… with Children en wanneer er nu weer eens herhalingen op televisie zijn dan kijk ik de afleveringen nog steeds. Het verhaal van de arme schoenenverkoper Al Bundy samen met zijn gezin vol mislukkelingen, zijn hond Buck (genoemd naar de Buckingham Fountain?) en zijn buren (buurvrouw Marcy die eerst getrouwd is met Steve Rhoades en vervolgens met Jefferson D'Arcy, wat tot Marcy D’Arcy leidt) vind ik heel erg grappig en blijft ook alledaags. Het is een serie vol met flauwe humor, maar daar hou ik juist ontzettend veel van.

De meeste van jullie kennen waarschijnlijk ook de titelsong nog wel van de serie, namelijk Love and Marriage van Franck Sinatra. In de titelsong komen alle karakters van de hoofdrolspelers van de serie in beeld en wordt er direct getoond wat voor een soort familie de familie Bundy nou daadwerkelijk is. De clip begint echter met een grote ronde spuitende fontein in een park in Chicago, namelijk de Buckingham Fountain, en het leek mij erg leuk om zelf een bezoek te gaan brengen aan de fontein die ik zo vaak voorafgaande aan de avonturen van Al Bundy op televisie heb gezien.


De Buckingham Fountain is een bezienswaardigheid in het centrum van Grant Park in Chicago. De fontein is geopend  op 26 augustus 1927 en was destijds een van de grootste fonteinen ter wereld. Het is gebouwd in de stijl van een bruistaart en geïnspireerd door de Latona Fontein bij het Paleis van Versailles in de buurt van Parijs, Frankrijk. De fontein zelf symboliseert en vertegenwoordigt Lake Michigan en de zeepaarden er omheen  staan voor de staten Indiana, Wisconsin, Michigan en natuurlijk Illinois, deze 4 staten grenzen allemaal aan het meer.

De fontein werkt elk jaar vanaf het voorjaar tot aan het najaar van april tot en met oktober. Tijdens de wintermaanden is het water er uit, maar de fontein is dan wel versierd met allemaal mooie lichtjes. De fontein wordt door de mensen uit Chicago beschouwd als de voordeur van de stad, vanwege het feit dat het zich in Grant Park (de voortuin van de stad) bevindt en veel mensen komen vanaf deze kant de stad binnen.


We verbleven destijds in het Palmer House Hilton hotel in het centrum van de stad op 17 E. Monroe Street en vanaf het hotel was het slechts een korte wandeling richting Grant Park en de Buckingham Fountain. Na een kleine 10 minuten, waarbij we langs The Art Institute of Chicago, het Chicago Symphony Center en de Chicago Architecture Foundation zijn gelopen, kwamen we al bij de North Rose Garden van het Grant Park aan. Vanuit hier hadden we direct zicht op de Buckingham Fountain en meteen dacht ik aan Married… with Children.  We liepen rustig naar de fontein toe en ik was de begintune al lekker aan het neuriën.

De fontein, welke door Kate Buckingham aan de stad is geschonken ter nagedachtenis aan haar broer Clarence Buckingham (vandaar dat de fontein dan ook officieel de Clarence Buckingham Memorial Fountain heet), zag er heel erg imposant uit. Het water in het midden, van de destijds $ 750.000 dollar kostende fontein, spoot een flink aantal meter de lucht in en ik was erg onder de indruk. Rondom de fontein werd er met verschillende stralen water naar een niveau hoger gespoten en het was prachtig om te zien. Ook de groene met water spuwende zeepaarden waren heel erg mooi gemaakt.  Verschillende zeemeeuwen stonden op de fontein of in het water en ik vond dit erg goed bij de setting passen, het had iets rustgevends.


Ik liep een flink aantal meter om de fontein heen en had eerlijk gezegd niet verwacht dat de Buckingham Fountain zo groot zou zijn. De fontein, welke van roze marmer uit de staat Georgia is vervaardigd, bevatte maarliefst 5.700.000 liter water op verschillende hoogteniveaus met een groot bassin er omheen. Bijna 200 jets stuwden tijdens de watershow het water de lucht in, dus je kunt het je vast wel voorstellen wat de omvang van de fontein en het omliggende water was. Kijk ook maar eens naar de foto’s en dan naar de lengte van de mensen, de grootte van de fontein en de hoogte van het spuitende water.

Het was een mooie warme dag geweest, veel van de toeristen stonden in hun T-shirt en korte broek om de fontein heen en keken naar de show welke inmiddels al enkele minuten aan de gang was. Het was een mooie voorstelling waar ik erg van onder de indruk ben geraakt. Tijdens de show ging de zon langzaam onder en dit beeld van de ondergaande zon, de Buckingham Fountain en de prachtige skyline van Chicago was schitterend om te zien. Chicago overtrof op dat moment echt al mijn verwachtingen. 


Nadat de show af was gelopen en de zon zo goed als onder was (het koelde daardoor behoorlijk af, een trui of vest was nu toch echt wel nodig en ineens kleedden veel mensen zich dan ook even aan) besloten we om via de Buckingham Fountain Flower Gardens verder te gaan naar het Chili’s restaurant om daar lekker te gaan eten. Elke keer wanneer ik nu de begintune van Married… with Children op televisie hoor en zie dan zeg ik “hé daar zijn we ook geweest!” en dan denk ik weer aan die mooie zonnige dag in Chicago.

Ik vond het erg leuk om de bij mij door Married…with Children bekend geworden Buckingham Fountain eens met m’n eigen ogen van dichtbij te zien. Ik voelde me voor even gezinslid van de familie Bundy en ben erg onder de indruk geraakt van de omvang en show van de fontein. Wanneer je in Chicago bent dan is het de moeite waard om naar Grant Park te gaan en even een kwartiertje bij de Buckingham Fountain te gaan kijken. Shows beginnen elk heel  uur en 20 minuten voor het einde van een uur, dus zorg er wel voor dat je een paar minuten voor aanvang van een show bij de fontein bent. Kijk voorafgaande aan je reis dan ook even naar een aflevering van Married…with Children, niet alleen om de fontein te zien, maar ook om even lekker te lachen!