Pagina's

maandag 28 september 2015

Activiteit: Pier 39 - San Francisco, Californië

Activiteit: Pier 39
Adres:      Beach Street & The Embarcadero, San Francisco, CA 94133, Verenigde Staten



San Francisco kende ik van televisie, ik was bekend met de Golden Gate Bridge, de Painted Ladies van Full house, Alcatraz en de Cable Cars en al deze mooie bezienswaardigheden wilde ik tijdens mijn reis naar San Francisco graag gaan bezoeken. Hiernaast had ik op televisie en internet ook de beelden gezien van de vele tientallen Californische zeeleeuwen die op een steiger in het water van de Stille Oceaan in de baai van San Francisco lagen. Ik was erg benieuwd of dat deze mooie dieren altijd in San Francisco aanwezig zouden zijn en indien dat het geval was wilde ik ook zeker een bezoek gaan brengen aan deze zeeleeuwen.

Het een en ander zocht ik uit en het bleek dat de zeeleeuwen al sinds september 1989 op de pontons van Pier 39 aanwezig zijn. Het is onbekend waarom de zeeleeuwen er voor hebben gekozen om juist allemaal bij Pier 39 samen te komen, maar er wordt beweerd dat zij de aardbeving van 1989 aan voelden komen en vervolgens een veiliger onderkomen zochten. Zodoende zijn ze uiteindelijk bij Pier 39 in de baai terechtgekomen. Dit is slechts een vermoeden, want tot op heden is dat nog niet bewezen. Doordat de zeeleeuwen nu al zo lang aanwezig zijn bij en op Pier 39 zijn ze een echte toeristische attractie geworden en deze zeeleeuwen wilden ik dan ook graag  gaan bekijken.




De zeeleeuwen zijn inmiddels al meer dan 25 jaar aanwezig op en rondom de dokken van de pier en het gebied rondom de dieren is door de jaren heen helemaal vercommercialiseerd. Pier 39 bestaat nu uit een groot winkelgebied met allerlei restaurants, winkels en toeristische attracties voor jong en oud. Gezinnen komen er samen en genieten van alles wat Pier 39 heeft te bieden. Straatmuzikanten en straattheater vrolijken het gebied in de zomermaanden op en het is een echte toeristische trekpleister in het oosten van het Fisherman’s Wharf-gebied geworden.

We verbleven destijds in hotel Vertigo en vanuit het hotel namen we een van de Cable Cars om bij Pier 39 terecht te komen. De reis duurde uiteindelijk nog best wel lang (een kleine 40 minuten) en we hadden uiteindelijk net zo goed kunnen lopen, dan waren we denk ik nog sneller geweest. Toen we eindelijk bij Pier 39 aan waren gekomen kreeg ik gelijk dat echte vakantiegevoel, de lucht was helder, het zonnetje scheen en alle kleuren van de winkels en restaurants maakten me vrolijk. Het restaurant waar we zouden gaan eten, Bubba Gump Shrimp Co, zag ik al snel en ik had het naar m’n zin.




De zeeleeuwen zagen we nog niet, maar we dachten dat we die later wel tegen zouden gaan komen. Verschillende winkels gingen we binnen en ik kocht een paar leuke T-shirts van San Francisco en South Park. Het waren allemaal hele aparte winkeltjes, gericht op de toerist, maar toch allemaal met hun eigen afwijkende assortiment. Zo was er bijvoorbeeld een winkel met de naam Lefty’s, hier werden allemaal spullen voor linkshandigen verkocht. Zelf ben ik ook links, dus vond het wel heel grappig om al die spullen te zien. Een andere winkel, welke het in Nederland waarschijnlijk nog geen jaar vol zou houden, was Hot Licks, hier werden  allerlei hete sauzen en pepers verkocht. Ik kan zelf wel goed tegen heet eten, maar voor mijn vrouw moet het toch allemaal wat milder, anders begint ze al snel te snotteren en dat moeten we natuurlijk niet hebben.

Andere leuke winkels waren de Houdini’s Magic Shop waar allerlei goochelspullen werden verkocht,  Fairy Tales met een assortiment aan sprookjesfiguren en mystieke wezens en  Candy Baron, vol met allerlei soorten kleuren, vormen en smaken snoepjes. In het totaal waren er meer dan 60 winkels bij Pier 39 aanwezig met allemaal hun eigen eigenzinnige producten, erg leuk en zoiets had ik nog niet eerder gezien. Het was erg leuk om alleen al in het gebied rond te lopen en bij de verschillende winkeltjes naar binnen toe te gaan. Normaal gesproken hou ik helemaal niet van winkelen, maar dit vond ik toch wel erg leuk.




In het midden van het winkelgebied stond een grote draaimolen welke uit een tweetal etages bestond, mensen met kinderen hadden op verschillende manieren toegang tot deze molen. Zo  konden ze via een trap naar de bovenste etage lopen, maar indien mensen op het bovengedeelte van Pier 39 aan het winkelen waren konden ze ook zo de draaimolen betreden. Erg handig allemaal en inventief moet ik zeggen. Het had wel iets vond ik, het maakte het gezellig en bovendien fleurde het de straat ook nog meer op. Naast de carrousel was er ook nog het Aquarium of de Bay, eigenlijk wilde ik hier wel naartoe, maar dat is er helaas niet van gekomen.

De zeeleeuwen hadden we nog steeds niet gezien en we besloten om dan maar even bij Bubba Gump te gaan eten. We hadden een tafeltje op een mooi plekje bij het raam en hadden zicht op de Stille Oceaan. Toen we een tijdje zaten zagen we een Californische zeeleeuw zwemmen en geinden tegen elkaar dat we er dan toch nog eentje hadden gezien. Ik wist wel dat ze er waren, alleen hadden we gewoonweg nog niet goed genoeg en overal gekeken. Dat moest er nadat we klaar waren met eten maar eens van komen.



Na de maaltijd gingen we verder op zoek naar de zeeleeuwen, we liepen helemaal naar het einde van de pier en zagen toen aan de linkerkant bij West Marina een bordje staan met zeeleeuwen er op. We moesten om de winkels en restaurants heen lopen om uiteindelijk bij de dieren terecht te komen. We kwamen steeds dichterbij, ik rook de zee en hoorde het blaffende geluid van de zeeleeuwen. Even later zagen we ze dan eindelijk liggen, wat een prachtig gezicht was dit zeg, tientallen Californische zeeleeuwen lagen bij elkaar in het wild op de plateaus van Pier 39. Het schijnt dat er in de toptijd in 2009 zo’n 1.500 zeeleeuwen op de pier lagen, maar nu lagen er denk ik een kleine 200 en dat vond ik al erg indrukwekkend om te zien.

De zeeleeuwen verschilden ontzettend van grootte en omvang, kleine en grote dieren lagen bij elkaar en waren rustig aan het zonnen. Af en toe kwam er wat beweging in, maar het was allemaal vooral een kwestie van luieren in de zon, heerlijk! De dieren maakten een flink lawaai en dat was erg grappig om te horen, soms leken de geluiden net echt op het geblaf van een hond. Er hing wel een beetje een penetrante geur, maar dat kwam natuurlijk door het warme weer en dat de dieren zo dicht op elkaar in de zon lagen. Ik was blij dat we de zeeleeuwen eindelijk hadden gevonden en dat ze de Pier 39 niet allemaal hadden verlaten. Het was erg mooi om te zien en mee te maken, prachtig!

Na een tijdje bij de dieren gekeken en ervan genoten te hebben maakten we plaats voor wat andere toeristen die bij de dieren wilden kijken en liepen nog eenmaal de pier over op weg naar de taxi die ons terug bracht naar het hotel. Het was een erg leuke activiteit geweest met als klap op de vuurpijl natuurlijk de Californische zeeleeuwen. Gelukkig zijn we blijven zoeken en hebben we de dieren uiteindelijk gevonden.  Pier 39 is een hele gezellige pier vol met leuke winkels, restaurants en activiteiten met als hoofdattractie natuurlijk de zeeleeuwen. Ik kan het iedereen aanraden om een bezoek te brengen aan deze mooie pier in San Francisco.