Pagina's

vrijdag 4 september 2015

Themepark attractie: The Little Mermaid - Ariel's Undersea Adventure, Disney's California Adventure - Anaheim, Californië

Themepark attractie: The Little Mermaid - Ariel's Undersea Adventure
Adres:                          Disney's California Adventure, Anaheim, CA 92802, Verenigde Staten



Het was 1989, ik was pas een paar jaar oud en samen met mijn moeder ging ik naar de Disneyfilm De Kleine Zeemeermin, ofwel The Little Mermaid. We gingen naar de Nederlandse versie, want ik kon natuurlijk nog geen Engels verstaan en de ondertiteling lezen was ook nog lastig. Ik vond het een leuke film met een paar enge stukken er in verwerkt. Ursula maakte me bang met haar gezang en haar uiterlijk en ik ben er nog lang van onder de indruk geweest. Gelukkig kwam alles in de film uiteindelijk goed, zoals het een ware Disneyfilm betaamt en daar was ik natuurlijk wel blij om. Het is een mooi verhaal en ik vond het vreemd dat het zo lang geduurd heeft voordat er eindelijk een attractie van de film in de Disneyparken is geopend. Inmiddels staat er een dark ride van The Little Mermaid in het Magic Kingdom park in Orlando en in California Adventure in Anaheim. Beide attracties heb ik ondertussen bezocht en in dit bericht schrijf ik over de attractie in Anaheim.

De attractie in het Disney California Adventure park is geopend in de maand juni van 2011 en heeft de naam The Little Mermaid: Ariel's Undersea Adventure meegekregen en is te vinden in het Paradise Pier gebied. Om bij de attractie te komen loop je vanaf de entree van het park door Buena Vista Street en vervolgens sla je rechtsaf. Je kunt er voor kiezen om te lopen door Pacific Wharf of door Grizzly Park, uiteindelijk kom je dan toch uit bij het water van Paradise Pier en het mooie witte gebouw van de Little Mermaid ride.


Samen met mijn vrouw bezocht ik California Adventure op het moment dat de attractie pas een paar maanden was geopend. Op internet had ik vele filmpjes en foto’s gezien van drukke wachtrijen en wachttijden van enkele uren. Ik hoopte maar dat de wachttijd voor ons mee zou vallen en toen we bij de attractie aankwamen bleek het dat er gelukkig zo goed als geen rij stond. We waren er op een doordeweekse dag in september, dus buiten de vakanties om, CarsLand was net geopend en daar was het wel een drukte van jewelste, vandaar dat het waarschijnlijk dan ook zo rustig was bij de attractie van Ariël.

Ik bekeek het gebouw eens goed vanaf de buitenkant en het zag er erg mooi uit. De attractie was in het wit met oceaankleuren beschilderd en bovenaan de entree hing een leuk bord van de Kleine Zeemeermin zwemmend in het water. We liepen het gebouw binnen en kwamen direct in de ruimte waar we in de mooie kleurrijke schelpen plaats konden gaan nemen. Op de muur was een schitterende muurschildering gemaakt van Ariël op een steen, samen met Botje (Flounder) en Sebastiaan, ook was Koning Triton en het grote schip van Prins Eric op de wand terug te vinden. We namen plaats in een oranje schelp en de onderwaterreis kon gaan beginnen.



We reden door de achterkant van een schip de attractie binnen en een van de castmembers wenste ons een goede reis. We zagen direct Scuttle, de zeemeeuw van de film, met een trekzak in zijn hand, hij begon te vertellen over het verhaal van Ariël de zeemeermin en Ursula de heks. Onze schelp begon langzaam te draaien en we zagen een scène van een schip welke op de klikken was gelopen, kratten waren achtergelaten en opeens leek het alsof we steeds verder naar beneden gingen, het water in op weg naar de bodem van de oceaan. Dit was heel mooi gemaakt met lichteffecten en geluiden.

Het bekende lied “Part of your World” in het Nederlands “Dat is mijn wens” van Ariël klonk in de verte en opeens zagen we haar silhouet samen met dat van botje en een tas in haar hand boven onze schelp. We reden verder weg door de grot en ineens zat ze daar voor ons, de Kleine Zeemeermin, samen met haar vissenvriendjes en een beeld van Prins Eric. Ariël had allerlei spullen van mensen verzameld en ze zong dat ze graag net zoals een mens zou willen zijn. De animatronics waren erg mooi gemaakt, de mond van Ariël bewoog precies op haar zang en het geluid en de vinnen van botje bewogen realistisch.



Het schelpenwagentje reed verder de oceaan in, de muziek werd vrolijker en vrolijke vissen wezen ons de weg. Sebastiaan zong het lied “Under the Sea” en allerlei vissen, schelpen, zeesterren, schildpadden en zelfs een grote paarse octopus waren aan het dansen. Een stukje verder in de attractie zagen we ook Ariël weer, ook zij was aan het swingen op het nummer van Sebastiaan. Het was een mooie grote ruimte en echt een hele vrolijke setting en erg mooi gemaakt allemaal. Ik genoot er in ieder geval ontzettend van.

Het werd snel donker en we hoorden de duistere stem van Ursula, de 2 sidderalen Flotsam en Jetsam (Gruwel en Griezel) zwommen boven onze schelp en Ursula  sprak een vloek uit. Het was een vloek waardoor Ariël benen zou krijgen, maar tegelijkertijd ook haar stem zou verliezen. Ursula zou deze stem krijgen en Ariël gevangen nemen wanneer zij niet voor een bepaald tijdstip een liefdeskus van Eric zou hebben gekregen. Ik moet zeggen dat ik de animatronic van Ursula er echt geweldig uit vond zien, ze leek exact op de octopusheks uit de film en ik was onder de indruk. Ze zong het nummer “Poor unfortunate souls” (Kommer en kwel) terwijl ze in een glazen bol keek en Ariël met Eric zag dansen, ik kreeg bijna weer dezelfde angst als in mijn jonge jaren (niet helemaal hoor). 



We reden verder en zagen op een digitale projectie dat Ariël in het water lag en benen had gekregen, vervolgens gingen we een donkere ruimte in en hoorden het geluid van bubbels om ons heen. We zagen een paar ooievaren en opeens zaten De Kleine Zeemeermin en Eric samen in een bootje, het lied “Kiss the Girl” klonk en ze kusten elkaar bijna, maar toch ook weer niet helemaal.

Wat er daarna gebeurde vond ik eigenlijk heel vreemd. De schelp ging verder en het silhouet van een boze Ursula zagen we in de verte. In de opening van een raam stonden Ariël en Eric en ze kusten elkaar nu wel, de stem kwam weer terug bij Ariël en ze begon te zingen. Er ontstond vervolgens een groot feest met vuurwerk. Botje, Sebastiaan, Koning Triton en verschillende vissen waren aan het dansen en Ariël en Eric stonden zwaaiend bovenop een podium, ze waren getrouwd en leefden nog lang en gelukkig. 



Vervolgens kwamen we terecht in de ruimte waar we de attractie moesten verlaten, zodat de volgende gasten van deze leuke ride konden gaan genieten.  Het einde van de ride vond ik wat vreemd, de film eindigt heel anders, maar ik denk dat dit einde voor de attractie en het verhaal wel wat beter is, vooral ook voor jonge kinderen die toch veel in California Adventure te vinden zijn.

De attractie The Little Mermaid: Ariel's Undersea Adventure in Disney California Adventure is een erg mooie en leuke attractie voor jong en oud. Het is schitterend gemaakt en echt de moeite waard. Het verhaal wijkt wat af van de film, maar daardoor is het voor kinderen wel een stuk minder eng. Ik kan iedere bezoeker van Disney California Adventure dan ook van harte aanbevelen om de attractie The Little Mermaid: Ariel's Undersea Adventure te bezoeken, ik vond het erg mooi en ik denk dat de meeste van jullie deze dark ride ook zullen waarderen.