Pagina's

dinsdag 3 november 2015

Activiteit: Grand Central Terminal - New York City, New York

Activiteit: Grand Central Terminal
Adres:       89 E 42nd St, New York, NY 10017, Verenigde Staten



Een van de bekendste stations ter wereld is Grand Central Terminal ofwel Grand Central Station in New York City. Dit grootste station van de stad is geopend in 1871 en is met 44 perrons het station met het grootste aantal perrons ter wereld. In het totaal heeft het station 41 sporen op de bovenste en 26 op de onderste verdieping. Het totaal aantal sporen over en langs de perrons en in de spoorwegemplacementen overschrijdt zelfs het aantal van 100. Het is dus een ontzettend groot station welke, voor Amerikaanse begrippen, ook nog eens erg oud is. In 2006 was ik al eens samen met mijn ouders in dit station geweest en het had toen veel indruk op me gemaakt, ik wilde het dan ook graag aan mijn vrouw laten zien tijdens onze speciale reis naar New York City.

De Grand Central Terminal staat er dus al sinds 1871, maar het huidige gebouw waarin het station zich bevindt werd geopend in 1913. Sinds die tijd heeft het dan ook de naam Grand Central Terminal meegekregen, maar in de volksmond wordt het nog altijd Grand Central Station genoemd, naar de naam van het vorige station op dezelfde locatie en van het US Post Office station naast het treinstation. De naam Grand Central station wordt soms ook gebruikt om te verwijzen naar het metrostation met de naam Grand Central - 42nd Street, welke tevens door de Grand Central Terminal wordt bedient.



Elke werkdag passeren er zo’n 750.000 mensen het Grand Central Terminal, waarmee het een van de grootste hubs is voor het treinverkeer in de wereld. Naast alle treinreizigers zijn er ook veel toeristen in het station te vinden die niet van plan zijn om met de trein te reizen, maar zij willen een indruk krijgen van het mooie imposante hoofdgebouw in het hart van Grand Central. Dit prachtige hoofdgebouw wilde ik ook graag aan mijn vrouw laten zien en op een van de middagen tijdens ons verblijf in New York City gingen we dan ook naar de Grand Central Terminal toe om het eens goed te gaan bekijken en bezichtigen.

Vanuit het hotel waar we destijds verbleven, het Affinia Manhattan, liepen we naar het Grand Central Station toe. Het was een wandeling van een kleine 25 minuten via  7th Avenue, Times Square en  42nd street. Het was een hele makkelijke route, waarbij we slechts eenmaal rechtsaf hoefden te slaan. Toen we bijna bij het station aankwamen zag ik aan de rechterkant een vestiging van het restaurant TGI Friday’s en dit herkende ik nog van mijn reis in 2006. Destijds hadden we namelijk bij dit restaurant gegeten en goede herinneringen kwamen ineens bij me naar boven.  In die tijd hield ik me nog helemaal niet met Amerikaanse restaurants bezig en vond het toch wel grappig dat we dus een paar jaar eerder al bij een van mijn huidige favoriete Amerikaanse ketenrestaurants gegeten hadden.



Een aantal meter verderop bevond zich de ingang van de Grand Central Terminal. We zagen de tekst Grand Central Terminal in statige letters aan de muur hangen en gingen het station binnen. We kwamen terecht op de eerste etage van de grote centrale hal middenin Grand Central. Deze ruimte was 84 meter lang, 37 meter breed en 38 meter hoog, ondanks de omvang van de hal was het er toch behoorlijk druk. Overal liepen mensen, gehaaste reizigers die op weg waren naar hun volgende trein of metro en toeristen die foto’s van de hal aan het maken waren. Zelf maakte ik ook een paar foto’s van de hal, omdat ik het er wederom erg mooi en imposant uit vond zien. Mijn vrouw stond ook met grote ogen te kijken naar de hal en alles wat er gebeurde.

Op een groot aantal punten werden er aan kassa’s kaartjes verkocht, maar ook stonden er automaten die de reizigers van treinkaartjes voorzagen. Op de borden die aan de muren hingen stonden de tijden en plaatsen waar de treinen naartoe zouden gaan, zo was er bijvoorbeeld de Harlem Line welke helemaal naar Wassaic reed en de Hudson Line die pas in Poughkeepsie eindigde. Tevens reden er treinen naar andere Amerikaanse steden zoals Washington D.C, Boston en Philadelphia, naar deze 2 laatstgenoemde steden zou ik ook graag eens willen gaan, alleen vond ik het wat te ver gaan om op de trein te stappen en naar die steden te vertrekken. De mogelijkheid was er dus wel en er waren ook veel reizigers die gebruik maakten van deze treinen.



Aan een van de wanden van de centrale hal van Grand Central hing een grote vlag van de Verenigde Staten, deze vlag hangt al in de ruimte sinds een paar dagen na de aanslagen van 11 september op het World Trade Center in het financiĆ«le district van de stad. Ik vind het altijd erg indrukwekkend om zo’n grote vlag van Amerika te zien, vooral ook vanwege de boodschap die daarmee wordt overgebracht. Ik vind het jammer dat we in Nederland niet zo’n vlaggenbeleid met trots en eer voor het land hebben als in Amerika, het maakt toch altijd wel iets in me los. In Nederland zou ik ook graag wat meer Nederlandse vlaggen willen zien, maar ik denk niet dat het snel zal gaan gebeuren, tenzij er natuurlijk weer een groot internationaal voetbaltoernooi of Koningsdag op het programma staat, dan kan het gelukkig ineens wel.

In het midden van de centrale hal bevond zich een groot rond informatiepunt. Verschillende medewerkers van het station zaten in de hokjes op dit punt weggestopt en de mensen die in het station aanwezig waren konden hier terecht voor informatie. Ik herkende dit grote en belangrijke informatiepunt van Grand Central nog van mijn vorige bezoek aan het station vanwege de grote ronde gouden klok met een viertal wijzerplaten bovenop en in het midden van het informatiepunt. Wanneer Grand Central op televisie of in films verschijnt dan wordt dit informatiepunt met de grote gouden klok ook vaak getoond, het is een iconische klok die bij veel mensen bekend voorkomt. De klok is ontworpen door Henry Edward Bedford en gemaakt van messing, de waarde ervan wordt geschat op zo’n $ 20.000.000 dollar en is dus enorm veel waard.



We liepen de hal verder door en zagen dat er ook wat winkels in en rondom de Grand Central Terminal gevestigd waren, waaronder een Apple Store op de East Balcony. Hier was het erg druk en ik vond het grappig dat er in een station zoveel mensen aanwezig waren die op zoek waren naar de producten van Apple. In Nederland is het merk ook groot, maar toch nog lang niet zo zoals in Amerika. In het totaal waren er een kleine 70 winkels aanwezig in het station en ook nog eens 35 restaurants, waaronder een Shake Shack, Michael Jordan’s The Steakhouse, natuurlijk een aantal vestigingen van Starbucks en het wereldberoemde Oyster Bar & Restaurant. De Oyster Bar & Restaurant is het oudste restaurant van Grand Central in het onderste niveau van het station en bij een volgend bezoek aan New York City zou ik hier graag eens willen gaan eten.  

Overal keken we even rond maar het meest waren we toch wel onder de indruk van de grote centrale hal. We waren op dat moment niet van plan om met de trein of metro te reizen dus het had voor ons ook geen nut om naar de perrons toe te gaan. Wel bleven we nog even op de mooie trappen staan halverwege de eerste verdieping van het station om te kijken naar alle hectiek van de stad New York en hoe dit eigenlijk samenkwam in het station. Het was mooi om te zien en dit gaf wel een goed beeld van de mensen in New York en de stad zelf. Het zag er indrukwekkend uit en ik was blij dat ik het station aan mijn vrouw had laten zien.

Wanneer je naar New York City op vakantie gaat dan kan ik een bezoek aan de Grand Central Terminal van harte aanbevelen. Wanneer je in de stad reist met de metro stap dan ook eens bij Grand Central uit om te zien en te beleven wat voor een groots station het is. Ook al hoef je nergens naartoe met de metro of trein loop dan gewoon het station binnen, net zoals wij gedaan hebben. Het is mooi en indrukwekkend en bovendien ook nog eens bekend van televisie en films, net zoals bijna de hele stad New York. Mis het dus niet, het is de moeite waard!