Pagina's

zondag 12 februari 2017

Amerikaans restaurant in het buitenland: Hard Rock Cafe Copenhagen - Kopenhagen, Denemarken

Amerikaans restaurant in het buitenland: Hard Rock Cafe Copenhagen
Adres: Rådhuspladsen 45-47, 1550 Copenhagen, Denemarken


Een tijdje geleden schreef ik over mijn lunch in de vestiging van TGI Friday's in Kopenhagen, Denemarken. Het was destijds een dag die qua eten in het teken stond van het bezoeken van Amerikaanse restaurants, want in de avonduren ben ik bij het Hard Rock Cafe Copenhagen gaan dineren. In tegenstelling tot de vestiging van TGI Fridays, waarvan ik vooraf niet wist dat die zich in Kopenhagen bevond wist ik wel van het bestaan van het Hard Rock Cafe in dezelfde stad af. Voorafgaande aan de reis had ik het diner bij het Hard Rock Cafe Copenhagen dan ook al ingepland om er direct op onze eerste avond in de stad te gaan dineren en ik keek er erg naar uit van de lekkere Amerikaanse gerechten te gaan genieten.

Hard Rock Cafe is een keten van themarestaurants welke op 14 juni 1971 in Londen is opgericht door Isaac Tigrett en Peter Morton. In 1979 begon het café de muren met Rock & Roll memorabilia vol te hangen, dit is een traditie geworden welke de keten heeft uitgebreid naar al haar andere restaurants en cafés. In 2007 werd het volledige bedrijf Hard Rock aan de Seminole Tribe of Florida verkocht en momenteel bevindt het hoofdkantoor zich in Orlando, Florida. Op dit moment zijn er een kleine 200 locaties van het Hard Rock Cafe in zo'n 60 landen te vinden. Naast cafés en restaurants beschikt de keten ook over 22 hotels en 11 casino's. Een van deze cafés bevindt zich dus in Kopenhagen, op een van de grote pleinen in de stad, namelijk het Rådhuspladsen.




We verbleven destijds in het Scandic Palace Hotel, dit hotel bevond zich ook op het Rådhuspladsen en dus was het maar een wandeling van enkele tientallen meters naar het restaurant. We arriveerden zo rond 19:00 uur bij de zaak en ik werd natuurlijk gelijk weer enthousiast. Het bekende bord van het Hard Rock Cafe hing voor het restaurant en met rode neonletters was Rock Shop geschreven. We namen enkele trapjes naar boven en betraden vervolgens het restaurant. Vorige maand schreef ik over Tony Roma's in Valencia waar vrijwel geen Engels werd gesproken, maar bij Hard Rock Cafe Copenhagen werden we gelijk in het Engels welkom geheten. De hostess had in de gaten dat we niet uit Denemarken kwamen, vandaar dat ze direct in het Engels begon.

We werden via een aantal trappen naar boven, naar het restaurant, toe geleid. Langs de trap hingen allerlei attributen van bekende hard rock artiesten, waaronder een aantal gitaren, een foto van Katy Perry en een jurk welke gedragen was door Rihanna. Verder hing er een jasje van Clarence Clemont, een Fred Perry polo van Amy Winehouse en verschillende foto's en attributen, waaronder een gitaar, van Gwen Stefani en No Doubt. Ik vond het weer prachtig om te zien en maakte gelijk een paar foto's van de verschillende verzamelde hard rock-voorwerpen. We namen plaats aan een vierkante tafel, waarop reeds een drankenkaart en tevens ook een fles ketchup en mosterd stonden, en kregen door onze serveerster de menukaarten uitgereikt.




We namen een kijkje in de drankenkaart om te bepalen wat we wilden drinken. We bestelden een Strawberry Basil Lemonade, dit was een limonade met aardbeien, basilicum, limoen en agave nectar, en een Tuborg Classic biertje (die was voor mij). Een iemand aan tafel had geen dorst en hoefde niks te drinken. We besloten om geen voorgerecht te bestellen, maar allemaal een hoofdgerecht en mogelijk dan ook nog een dessert, wanneer we daar nog zin in zouden hebben. Zelf had ik zin in een gerecht met gefrituurde garnalen en koos daarom voor de Fried Shrimp Platter. Dit was een gerecht met gepaneerde en gefrituurde jumbogarnalen geserveerd met citrus koolsalade, gekruide frietjes, citroen en pikante cocktailsaus.

Aan tafel werd er onder andere ook nog de Twisted Mac, Chicken & Cheese besteld, dit gerecht bestond uit een cavatappi (kurkentrekker) macaroni in een drie-kazensaus met geroosterde rode paprika, gegarneerd met Parmezaanse peterselie, paneermeel en gegrilde kipfilet. Deze Twisted Mac, Chicken & Cheese werd geserveerd met geroosterd brood met kruidenboter. Verder werd er ook nog voor de Hickory Smoked Barbecue Combo gekozen, dit was een gerecht bestaande uit een halve rack spareribs en een paar kippenvleugels, geserveerd met gekruide frietjes, bruine bonen (cowboy bonen genoemd) en een citrus koolsalade. Dit gerecht leek me ook heerlijk, maar op dat moment had ik wat meer zin in garnalen.



Tijdens het wachten op onze hoofdgerechten keek ik nog even goed in het restaurant, naar alle verschillende hard rock-attributen. Het hele restaurant hing vol en zelfs het plafond was bedekt met posters van rocksterren als Jon Bon Jovi. Er werd muziek gedraaid, maar dat was zeker niet storend en het paste juist goed bij het restaurant. De sfeer die door de gehele thematisering werd gecreëerd vond ik erg fijn. Ik vind het jammer dat er in Nederland niet veel van deze gethematiseerde restaurants zijn, ze zijn er wel, maar lang niet in van die grote getale als in Amerika. Ik weet bijvoorbeeld wel dat er in Amsterdam ook een Hard Rock Cafe is, daar ben ik tot nu toe nog nooit geweest, maar dat gaat er nog wel een keer van komen.

Na een tijdje gewacht te hebben werden de gerechten geserveerd. Ze zagen er alle 3 verrukkelijk uit. Het was natuurlijk geen haute cuisine, maar dat was ook helemaal niet de bedoeling en daar hou ik ook helemaal niet van. Mijn Fried Shrimp Platter bestond uit een groot rechthoekig bord met een dozijn aan gefrituurde garnalen, lekker knapperig gebakken en gekruide kruiden frietjes en een tweetal bakjes waarin de salade en het sausje zaten. Toen ik keek naar de andere gerechten wist ik dat de rest aan tafel ook zeker zou gaan genieten, vooral de Twisted Mac, Chicken & Cheese zag er heerlijk uit, die wilde ik later zeker even gaan proeven. De Hickory Smoked Barbecue Combo leek me ook erg lekker, al vond ik de portie wat aan de kleine kant.



We begonnen met het opeten van de gerechten en iedereen was lekker aan het smullen. Ik kneep het stuk citroen uit over de garnalen en de combinatie samen met de cocktailsaus en de koolsalade was heel erg lekker. Het duurde dan ook niet heel erg lang voordat ik mijn bord netjes leeg had gegeten, het was heerlijk. Stiekem was ik ook nog een beetje aan het azen op een hapje van de Twisted Mac, Chicken & Cheese en dan vooral de macaroni samen met de kaas. Gelukkig bleef er wat van dat gerecht over en kon ik er voor zorgen dat het bord toch netjes leeg werd gegeten. Het was eigenlijk de eerste keer dat ik Mac & Cheese op had en sindsdien heb ik er een nieuw favoriet gerecht bijgekregen. Wat was dat ook heerlijk zeg! Het andere bord werd wel leeggegeten, dat was door de niet zo'n grote portie ook wel normaal, en van wat ik hoorde heeft dat gerecht ook lekker gesmaakt.

Tijdens het afruimen van de tafel werd er gevraagd of dat we nog zin hadden in een dessert en dat hadden we wel. Toen ik de Hot Fudge Brownie op het menu zag staan wist ik al genoeg, die zou ik gaan bestellen. De Hot Fudge Brownie bestond uit een aantal bollen vanille-ijs en warme fudge op een verse zelfgemaakte brownie, gegarneerd met gehakte walnoten, hagelslag, verse slagroom en een kers. Het water liep me bij de gedachte aan dit dessert al in de mond. Tevens werd er ook nog een Sinful Hot Fudge Sundae besteld, dit was een dessert met 3 grote bollen vanille-ijs overgoten met hete fudge saus, gehakte walnoten, slagroom, hagelslag en een kers. Aan deze 2 desserts hadden we genoeg, want de Hot Fudge Brownie zouden we gaan delen.



Na weer even gewacht te hebben werden de desserts geserveerd en ik keek mijn ogen uit. De Hot Fudge Brownie zag er ontzettend lekker uit, het was een grote coupe-ijs en er was flink scheutig met de chocoladesaus gedaan en daar was ik natuurlijk wel blij mee. De Sinful Hot Fudge Sundae was iets kleiner, maar voor één persoon meer dan genoeg. We aten de desserts rustig op en ik genoot er echt van. De smaak van de chocolade-brownie samen met de warme chocoladesaus, het vanille-ijs en ook de slagroom was echt ontzettend lekker. Ik was blij dat we het voorgerecht voor dit dessert over hadden geslagen, want deze smaak had ik niet willen missen. We aten beide ijsjes tot het laatste beetje op en likten de glazen nog net niet uit, zo heerlijk waren ze.

De tafel werd vervolgens weer afgeruimd en voorafgaande aan het vragen van de rekening liet ik mijn Hard Rock Rewards-nummer en ANWB-lidmaatschapspas zien, waardoor we een korting van 10% zouden gaan ontvangen. Even later kregen we de rekening uitgereikt, de korting was netjes van het totaalbedrag afgehaald en mijn Hard Rock Rewards waren bijgewerkt. In het totaal moesten we DKK 751 Deense Kronen betalen, dat is ongeveer € 100 euro. Het eten en drinken in Kopenhagen was redelijk duur, maar bij het Hard Rock Cafe Copenhagen viel het dus nog wel enigszins mee. Bovendien mochten we ook nog eens een glas van het restaurant meenemen, dit was hetzelfde soort glas als waar de Strawberry Basil Lemonade in had gezeten. Het diner bij Hard Rock Cafe Copenhagen was erg geslaagd en ik kijk er naar uit om in de toekomst weer bij een van de vestigingen van het Hard Rock Cafe te gaan eten.