Pagina's

zaterdag 23 juni 2018

Amerikaans restaurant in het buitenland: Eggs ’n Things - Osaka, Japan

Amerikaans restaurant in het buitenland: Eggs ’n Things 
Adres: Osaka Prefecture, Osaka, Chuo, Nishishinsaibashi, 2 Chome−10−2−CriceNikko, Japan



Zoals veel van jullie weten ben ik een tijd terug naar een aantal eilanden van de staat Hawaii geweest. In Hawaii bezocht ik veel Amerikaanse restaurantketens, maar ook een aantal lokale eetgelegenheden. Een van die lokale restaurants, welke op Hawaii ook tot een keten is uitgegroeid, was Eggs ’n Things. Vaste lezers van mijn blog hebben mijn post over Eggs ’n Things vast wel gelezen. Ik at tijdens mijn bezoek aan het restaurant in Honolulu een Hawaiian Loco Moco en daarna ook nog bijna 2 hele Chocolate Chip Pancakes als ontbijt. Onderaan mijn post over Eggs ’n Things in Honolulu schreef ik: "hopelijk zal mijn ervaring met Eggs 'n Things in Japan net zo goed zijn als mijn ervaring met het restaurant in Waikiki". Vandaag ga ik het dan ook hebben over mijn ervaring met de vestiging van Eggs ’n Things welke ik bezocht in Osaka, Japan.

Eggs 'n Things is ontstaan als een populair eetcafé in Waikiki, Hawaii, voor zowel de lokale bevolking als toeristen. Het eerste restaurant werd in 1974 door de oprichters Jerry en Jan Fukunaga geopend op Ena Road. Hun belangrijkste doelstellingen hadden betrekking op het werken met verse ingrediënten, het redelijk houden van de prijzen en iedereen behandelen als Ohana (familie). Meer dan 40 jaar later wordt deze traditie nog steeds voortgezet. Ontbijt en andere lokale favorieten worden de gehele dag in het restaurant geserveerd en dat is ook een van de redenen waarom Eggs 'n Things zo geliefd is. Door de jaren heen is het aantal vestigingen van het restaurant langzaam toegenomen. Het belangrijkste restaurant bevind zich op 343 Saratoga Road, dat is dan ook het restaurant wat ik tijdens mijn verblijf in Hawaii bezocht heb. Inmiddels staat er ook een Eggs 'n Things in Guam en zijn er maarliefst 19 vestigingen van de keten te vinden in Japan.




Mijn reis naar Azië stond in het teken van de steden Tokio, Hong Kong, Shanghai (waar we helaas de douane niet doorkwamen) en Osaka. In Tokio had ik al een paar vestigingen van Eggs ’n Things gezien, maar we bewaarden het restaurant voor ons verblijf in Osaka. Het restaurant in Osaka bevond zich in het EXPOCITY, een van de grootste complexen van Japan. We bezochten de zaak om daar te kunnen gaan genieten van een lunch. Ik herkende de vestiging van Eggs ’n Things gelijk toen ik het van een afstandje zag, want ondanks dat het restaurant binnen in een winkelcentrum was gebouwd, was de uitstraling met al het hout en de wit met groene kleuren en een geel logo precies hetzelfde als bij de restaurants in Hawaii. We liepen rustig naar de zaak toe, ik had zin in een paar lekkere pannenkoeken en hoopte om niet teleurgesteld te worden.

Een vriendelijke Japanse dame heette ons welkom en we liepen het restaurant binnen. Het interieur van de zaak was strak. Alle tafels en stoelen waren van hout gemaakt en het was er gezellig druk met voornamelijk Japanse mensen. We namen plaats aan een vrije tafel en kregen de menukaarten uitgereikt. De mensen in Osaka spraken vrijwel geen Engels, maar gelukkig was het wel duidelijk dat we graag Engelse menukaarten wilden ontvangen. Op de menukaart welke ik in ontvangst had genomen stonden helaas geen drankjes beschreven, ik had zin in een biertje en vroeg of dat dat mogelijk was. Vervolgens kreeg ik een nieuwe kaart, welke eigenlijk voor het diner was, en daar stonden de dranken wel op vermeld. Na even op het menu gekeken te hebben koos ik voor een flesje Primo bier, dit was een origineel Hawaiiaans biertje.




We waren allebei nog even op de menukaart aan het kijken, maar waren er wel al over uit dat we pannenkoeken zouden gaan bestellen. Uiteindelijk werd er gekozen voor een bord met Amerikaanse pannenkoeken met slagroom, aardbeien en rood fruit en zelf koos ik voor een special welke bestond uit een vijftal pannenkoekjes met banaan, slagroom en kleine stukjes macadamianoot. Het was inmiddels al een aantal uur geleden dat we voor het laatst gegeten hadden en daardoor had ik vrij veel trek gekregen. Ik wist van mijn vorige bezoek aan Eggs ’n Things dat de 5 pannenkoeken samen best een behoorlijke hoeveelheid zouden zijn en nu kwam er ook nog eens een flinke dot slagroom bovenop. Ik had er echter alle vertrouwen in dat ik het gehele bord netjes leeg zou gaan eten. De heerlijke geur welke in de zaak hing zorgde er ook voor dat mijn trek alleen maar groter werd.

Nadat we even gewacht hadden werd onze bestelling geserveerd. De beide borden zagen er heerlijk uit, bij de pannenkoeken met rood fruit was het slagroom apart gedaan, met daarbovenop het fruit. Op de bovenste pannenkoek lag alleen een grote aardbei en poedersuiker. Mijn bananenpannenkoeken lagen verdeeld over het ronde bord en in het midden was een hele grote toef slagroom gespoten, de stukjes banaan lagen er omheen. Op de tafel stonden een aantal verschillende soorten siroop, waarvan ik de kokosnoot-siroop koos om op mijn pannenkoeken te doen. De combinatie van de pannenkoeken met het slagroom, de stukjes banaan en noot en daarbij ook de kokossmaak was heel erg lekker. Ik werd gelukkig niet teleurgesteld, want voelde me voor even weer echt in Honolulu, Hawaii, ook al was ik in Japan.




Bij de pannenkoeken hadden we allebei een glaasje ijswater gekregen, maar eerlijk gezegd vond ik daar een beetje een apart smaakje aan zitten. Ik bleef daarom liever bij mijn Primo biertje, ik had in eerste instantie eigenlijk niet verwacht dat het bier bij de zoete smaak van de pannenkoeken, slagroom en siroop zou passen, maar niets was minder waar. Het biertje zorgde juist voor een fijne afwisseling. Ik had toch wat meer moeite met het opeten van alle 5 de pannenkoeken dan ik vooraf had verwacht. Normaal gesproken bestaat een stack pancakes bij andere pannenkoekenrestaurants in Amerika, zoals IHOP en Denny’s, altijd uit een drietal stuks, maar een aantal van 5 maakte het toch echt wel een flinke maaltijd. Door rustig te eten lukte het me uiteindelijk toch wel om alles op te krijgen. Van het bord aan de overkant van de tafel bleef nog 1,5 pannenkoek over, daar heb ik ook nog een stukje van geproefd, maar het lukte me niet om dat hele bord ook nog leeg te krijgen.

Op een bepaald ogenblik werd er aan ons, met handen en voeten, gevraagd of dat we klaar waren met eten. Het was denk ik ook wel duidelijk dat we helemaal vol zaten, vooral omdat we nog net niet aan het puffen waren. De borden werden afgeruimd en vervolgens werd de rekening op tafel gelegd. Ik heb al eerder aangegeven dat het geven van fooien in Japan niet wenselijk is , dus dat hoefden we niet te betalen. Er kwamen alleen wat extra kosten aan belasting bij. In het totaal moesten we een bedrag van ¥ 4.352 betalen, dat is omgerekend zo’n € 33,25 euro. Niet duur voor de hoeveelheid aan pannenkoeken welke we hadden gegeten en daar zat dan ook nog het drinken bij. Ik heb genoten van de lunch bij Eggs ’n Things in Osaka, de pannenkoeken en het bier smaakten heerlijk en ik was voor even weer in de ban van Hawaii.