Pagina's

dinsdag 19 juni 2018

Restaurant: Schilo's Delicatessen - San Antonio, Texas

Restaurant: Schilo's Delicatessen
Adres: 424 E Commerce St, San Antonio, TX 78205, Verenigde Staten


Voorafgaande aan mijn reis naar San Antonio ben ik lang op zoek geweest naar restaurants om er te gaan ontbijten. Het viel me op dat veel van de zaken, welke in de buurt van het hotel waarin we verbleven gevestigd waren, pas rond 11:00 uur open gingen en dat vond ik te laat voor het ontbijt. Het was dan ook vrij lastig om wat leuke en betaalbare eetgelegenheden voor de eerste maaltijd van de dag te vinden, maar gelukkig had ik er wel een paar gevonden. Het restaurant welke ik voor onze eerste ochtend had opgeschreven en ingepland was Schilo’s, een zaak welke al sinds 1917 in San Antonio is te vinden en daarmee het oudste restaurant is in de stad. Ik had op de menukaart gezien dat er allerlei Duits-Texaanse gerechten werden geserveerd en ik was heel erg benieuwd geworden naar die combinatie. Nog nooit eerder had ik in Amerika iets Duits gegeten en dat wilde ik wel graag eens gaan proberen.

Schilo’s begon als een saloon in de jaren 1900 in Beeville, Texas. In 1914 verhuisde “papa” Fritz Schilo de saloon en zijn familie naar San Antonio. Mama Schilo begon in 1917 met het maken en verkopen van haar klassieke Duitse recepten en het restaurant en de saloon begonnen daardoor steeds populairder te worden bij de lokale bevolking van San Antonio. Deze timing van mama Schilo was perfect, omdat in 1920 de drooglegging in Amerika werd ingevoerd, waardoor alle saloons werden gesloten. Schilo’s hoefde haar deuren echter niet te sluiten, omdat zij hun bier vervingen met het beroemde alcoholvrije Schilo’s Family Root Beer. In 1942 verhuisde Schilo’s naar de huidige locatie, welke oorspronkelijk een bank was om geld te wisselen. Na drie generaties van de familie Schilo kocht de familie Lyons het etablissement in 1980 en heeft het de trotse Duitse traditie van familiebezit, hard werken, goed koken en plezier behouden.




Vanuit het Hyatt Regency San Antonio Riverwalk was het een paar minuten wandelen naar Schilo’s. Het was nog redelijk vroeg, 8:30 uur, maar omdat we de slaap al uit hadden en op tijd bij Aquatica wilden zijn besloten we om op dat tijdstip al te gaan ontbijten.  Het restaurant was niet te missen, de Amerikaanse, Duitse en Texaanse vlag hingen naast elkaar en met grote letters stond Schilo’s op verschillende plekken geschreven. Toen we het restaurant binnenkwamen bleek het er al redelijk druk te zijn, maar gelukkig waren er nog een aantal vrije tafels voor ons beschikbaar. Ik had op internet gelezen dat het wel eens zo druk kon zijn dat je buiten zou moeten wachten, maar dat was nu dus niet het geval. “Please seat yourself” stond op een bord beschreven en dat deden we dan ook maar. Het restaurant zag er heel gezellig uit, de vierkante ruimte  stond vol met houten tafels en stoelen en aan de zijkanten waren de bar en de vitrines met alle delicatessen te vinden. 

Aan de muren hingen verschillende foto’s van vroeger en neonreclames van biermerken en ik kreeg gelijk zin om zelf ook een biertje te gaan drinken. De menukaarten werden uitgereikt en ik ging op zoek naar een lekker ontbijt. In eerste instantie wilde ik de Reuben sandwich bestellen, dit was een broodje belegd met onder andere corned beef, echter was dat helaas pas na 11:00 uur mogelijk, dus moest ik een ander gerecht gaan kiezen. Ik pakte de kaart met als titel “breakfast” erbij en na even op dat menu gekeken te hebben besloot ik te gaan voor het authentieke Papa Fritz Breakfast. Ik vond het wel leuk om dat gerecht te bestellen, omdat papa Fritz de oorspronkelijke oprichter van het restaurant was en bovendien had ik ook nog eens erg veel trek in de twee eieren, bacon en biscuit. Het gerecht zou tevens geserveerd gaan worden met “grits” (oftewel grutten) en dat wilde ik wel een keer gaan proberen, want kende dat nog niet.




Het andere gerecht dat werd besteld was de Mama Schilo Breakfast, bestaande uit één ei gebakken naar keuze, toast en gebakken ham. We bestelden er tevens een ice tea, een koffie voor mezelf en een flesje Lone Star bier bij. Ik twijfelde nog even om een Duits bier erbij te bestellen, maar omdat ik in Texas was vond ik het leuker om voor iets lokaals te kiezen. De drankjes stonden al snel op tafel en nadat ik de eerste paar slokken van de koffie had genomen werd mijn beker al weer bijgevuld door onze aardige serveerster. Ik begon met het eten van de grutten, dit was een soort van pap en eerlijk gezegd vond ik het niet zo lekker. Ik deed er wat siroop doorheen en daardoor smaakte het gelukkig al een stuk beter. Nadat ik het bakje “grits” op had sneed ik mijn biscuit in 2 stukken en belegde beide helften met mijn spiegelei en bacon. Gelukkig smaakte dat wel heel erg goed en duurde het ook niet lang voordat ik mijn bordje netjes leeggegeten had.

Het Mama Schilo’s Breakfast bleek ook erg lekker te zijn. Het bord lag vol met vrij veel roerei, dat bestond volgens mij uit veel meer dan slechts één ei. De toast was lekker knapperig geroosterd en de ham was heerlijk bruin gebakken. Door zowel de ham als het roerei op de toast te leggen werd er een lekker broodje gemaakt en rustig opgegeten. Het bord met de Mama Schilo’s Breakfast werd dus ook netjes leeggegeten en we konden er vervolgens samen weer even tegenaan. Mijn koffie werd nogmaals bijgeschonken en nadat we aangaven dat we verder niks meer zouden gaan bestellen kregen we al snel de rekening uitgereikt. In het totaal moesten we een bedrag van $ 25,11 betalen, dit vond ik een zeer redelijk bedrag voor het ontbijt. Ik ben wel eens veel meer kwijt geweest op vakantie in andere steden van Amerika. We betaalden het bedrag inclusief een leuke fooi en gingen vervolgens op weg naar Aquatica.




We hadden zo lekker gegeten in het gezellige restaurant dat we besloten om een paar dagen later, tijdens onze laatste ochtend in San Antonio, nogmaals terug te gaan naar Schilo’s. Normaal hou ik daar nooit zo van, maar omdat er verder ook niet veel in de buurt te vinden was qua ontbijt en Schilo’s goed en betaalbaar was zijn we er dus teruggekeerd. Tijdens ons tweede bezoek aan het restaurant was het er wel een stuk drukker. We mochten nu niet zelf naar een tafel lopen, maar moesten in een rij wachten totdat er een tafel voor ons beschikbaar was. We bestelden dit keer tweemaal de Papa Fritz Breakfast, waarbij ik er zelf voor koos om de bacon te vervangen met Duitse bratworst en in plaats van de grutten koos ik voor de hash browns. Het Lone Star bier verving ik met een fles Optimator. Het andere bord bestond uit de hash browns, roerei, toast en ham. We betaalden daar in het totaal ook weer een kleine $ 30,00 voor. Zie de laatste 3 foto’s onderaan deze post.

Zoals ik eerder al aangaf gebeurt het bij mij vrijwel nooit dat ik tijdens een reis tweemaal hetzelfde restaurant bezoek. Echter heb ik voor Schilo’s in San Antonio graag een uitzondering gemaakt. Er hing tijdens beide bezoeken een hele gezellige sfeer in het restaurant en bovendien smaakten de gerechten welke we hadden gekozen stuk voor stuk erg goed. Het restaurant bevond zich dicht in de buurt van ons hotel en doordat alles bovendien ook nog eens erg goed betaalbaar was vond ik het een zeer goede keus voor het ontbijt. Alleen de pap met grutten vond ik dus wat minder, maar de rest (vooral de bratwurst en bacon) maakten mijn ervaringen met Schilo’s meer dan goed. Ik vond het vreemd dat er niet veel meer restaurants in de buurt geopend waren voor het ontbijt, maar Schilo’s speelde daar op een goede manier op in. Door goede en lekkere gerechten aan te bieden voor een nette prijs zorgden zij er voor dat we er tweemaal naartoe zijn geweest.