Pagina's

woensdag 23 februari 2022

Activiteit: Polynesian Cultural Center - Laie, Hawaii

Activiteit: Polynesian Cultural Center
Adres: 55-370 Kamehameha Hwy, Laie, HI 96762, Verenigde Staten


Mijn verblijf in Hawaii bestond uit het bezichtigen van de eilanden Oahu, Maui en Hawaii, ofwel The Big Island. Ik ging er vanuit dat ik de eilanden slechts eenmalig zou gaan bezoeken en dus wilde ik zoveel mogelijk zien en meemaken tijdens de reis. Dit zorgde er voor dat we op sommige dagen nogal een volle en strakke planning hadden, dat was vooral zo tijdens ons verblijf op Oahu, omdat daar nou eenmaal het meeste was te doen. Tijdens een van onze laatste dagen op het meest toeristische eiland van Hawaii hadden we ook weer een druk programma. Na het ontbijt bij Koa Pancake House zijn we naar Wet 'n Wild Hawaii toe geweest, vervolgens hebben we geluncht bij Little Caesars Pizza Station in het Waikele Center. Daarna bezochten we de Dole Plantation, het Hale'iwa Beach Park en Waimea Valley. In de middag hadden we nog een Movie Site & Ranch Tour in de Kualoa Ranch op het programma staan en het plan was om tussendoor tevens het Polynesian Cultural Center te bezoeken. De reservering van de tour op de Kualoa Ranch stond om 15:00 uur en we verlieten Waimea Valley iets na 13:00 uur. Het duurde 45 minuten, met de auto, om van de ene locatie bij de andere terecht te komen en op de route wilden we dus ook nog naar het Polynesian Cultural Center gaan. We hadden dus eigenlijk veel te weinig tijd om het Polynesian Cultural Center te bezoeken, maar toch zijn we er even gestopt.
     
Het Polynesian Cultural Center, afgekort tot PCC, is een culturele toeristische attractie en een levend museum in Laie. Het is op families en gezinnen gericht en ligt aan de noordelijke kust van Oahu. Het PCC werd geopend op 12 oktober 1963, een achttal gesimuleerde tropische dorpen, waarin artiesten verschillende kunsten en ambachten uit heel Polynesië demonstreren, zijn verdeeld over maar liefst 17 hectare aan grond. Het PCC is in eigendom van The Church of Jesus Christ of Latter-day Saints en bevindt zich in het gebied dat hoort bij het nabijgelegen Brigham Young University–Hawaii. Van de ongeveer 1.300 medewerkers van het PCC bestaat dan ook ongeveer 70% uit studenten van de BYU-Hawaï. De studenten worden in staat gesteld om tijdens schoolperiodes 20 uur per week te werken in het PCC en gedurende vakanties zelfs 40 uur per week. Sinds de opening van het PCC heeft de attractie financiële steun verleend aan meer dan 12.000 BYU-Hawaï-studenten. Het PCC wordt dan ook gezien als een non-profitcentrum met als doelstelling de studenten aan de BYU-Hawaï van werk en beurzen te voorzien en daarbij tevens ook de culturen van Polynesië te behouden. Bezoekers van het Polynesian Cultural Center kunnen ook een gratis rondleiding krijgen door de universiteit en daarbij ook de Laie Hawaii-tempel van de LDS-kerk en het bijbehorende bezoekerscentrum zien. 





Gelukkig zat het verkeer vanaf Waimea Valley tot aan het Polynesian Cultural Center mee, waardoor we een klein uurtje hadden om het PCC te bezoeken. We kwamen terecht op een groot plein met de Hakilau Marketplace aan de ene kant en het Pounders Restaurant aan de andere kant. Het geheel zag eruit als een pretpark ofwel themapark, alles was mooi, schoon, nieuw en goed bijgehouden en ik vond het direct erg leuk. Ik baalde ervan dat we maar kort te tijd hadden, maar we moesten er maar even het beste van maken. We kwamen langs de Goo's Plantation Store en het Pacific Theater, waar later op de dag enkele shows zouden worden opgevoerd. De entreekaarten voor het park kostten normaal gesproken $ 59,95 per persoon, dat was natuurlijk zonde geweest van het geld, wanneer we dat bedrag voor 2 personen voor slechts één uurtje in het PCC zouden hebben betaald. We hadden echter de beschikking over een tweetal Go Oahu Cards en bij die kaarten zat de entree tot het PCC bij inbegrepen. We hadden deze kaarten laten scannen en mochten vervolgens het park betreden. We werden welkom geheten door een groot bronzen beeld in de vorm van een Polynesische strijder en liepen vervolgens weer langs allerlei winkels, waar spullen van het PCC werden verkocht. We zagen het Hawaiian Journey Theater en enkele kano's en boten met toeristen erin kwamen langs gevaren. Heel graag had ik ook op een van die boten plaatsgenomen, maar daar hadden we helaas geen tijd voor. 

We wandelden door en via het Prime Dining restaurant en de locatie van de Ali'i Luau kwamen we uit bij het eerste dorp, dit was Samoa. Het liefst had ik alles uitgebreid bekeken, maar we moesten door. Achtereenvolgend zagen we Aotearoa, Fiji en Hawaii. We liepen nog steeds langs het water en moesten eromheen gaan om ook de dorpen van Tahiti en Tonga te kunnen zien. Het waren stuk voor stuk voorstellingen van landen die ik zelf ook best wel eens zou willen gaan bezoeken. Tropische gebieden aan het water met de Polynesische cultuur. Wat ik ook erg graag had willen doen was de Laie Tram Tour, elke 20 minuten vertrok er een tour naar de campus en de tempel, zoals ik hierboven ook beschreven heb. Gelukkig heb ik wel nog op de foto's kunnen zien hoe de verschillende gebouwen eruit zagen en heb ik voor mezelf zo een beeld kunnen vormen, maar ik had toch liever het echte werk gezien. We moesten snel terug, maar voordat we doorgingen naar de Kualoa Ranch bestelden we eerst nog wat bij de Banyan Tree Snackbar om in de auto op te kunnen eten. Er werd gekozen voor een tosti en voor mezelf een broodje pulled Kalua Pork, varkensvlees dat onder de grond was gebarbecued. Het zachte broodje met het heerlijke vlees was verrukkelijk en spoelde de wat wrange smaak van ons korte verblijf in het Polynesian Cultural Center iets of wat weg. Ik vond het erg jammer dat we het park maar zo kort konden bezoeken, het was erg leuk en leerzaam, ik had er graag nog een paar uurtjes langer gebleven.