Pagina's

zondag 4 december 2022

Activiteit: Sausalito - Sausalito, Californië

Activiteit: Sausalito
Adres: Sausalito, Californië 94965, Verenigde Staten


Ter ere van het 30-jarig huwelijk van mijn ouders stond er een reis op het programma naar Chicago, Las Vegas, Washington D.C. en San Francisco. Ik ben destijds best een lange tijd bezig geweest met het plannen van de vakantie, omdat ik van een aantal steden op dat moment nog niet veel wist. Ik kende de plaatsen natuurlijk wel van televisie, maar ik moest er dieper induiken om de 2,5 week met leuke activiteiten vol te kunnen plannen. Bij San Francisco dacht ik direct aan de Golden Gate Bridge, Alcatraz en Pier 39, maar ik wilde ook nog een leuke dagtrip doen buiten de stad. Ik ben dan ook enige tijd op zoek geweest naar iets moois in de omgeving, waar we met behulp van een georganiseerde tour naartoe konden gaan. We beschikten niet over een huurauto, dus moesten gebruik maken van het openbaar vervoer of excursies om ons te kunnen verplaatsen. Via de website van Viator.com kwam ik op een gegeven ogenblik terecht bij iets wat mij wel heel erg leuk leek om te gaan doen. Het was een gecombineerde tour met de naam Muir Woods and Sausalito Tour plus Bay Cruise. Eigenlijk waren het dus een drietal verschillende activiteiten in één. De prijs lag iets hoger dan € 45,00 per persoon en dat vond ik alleszins meevallen. We zouden voor dat bedrag namelijk de hele dag onder de pannen zijn. Op de dag van de excursie bezochten we als eerst het Muir Woods National Monument en vervolgens reden we door naar Sausalito.

Sausalito is een klein kustdorp in de baai van San Francisco. Het is gelegen in Marin County, ongeveer 6 kilometer ten noorden van de grote stad, vanaf de Golden Gate Bridge gemeten. De naam Sausalito is Spaans en betekent klein wilgenbos. Gedurende de Tweede Wereldoorlog stond het dorpje vooral bekend als een scheepsbouwcentrum. Het industriële karakter verdween na de oorlog echter langzaamaan en Sausalito ontwikkelde zich als een pittoreske woongemeenschap, met een rijke en artistieke enclave van kunstenaars en woonboten. Deze verandering heeft ertoe geleidt dat het, iets meer dan 7.000 inwoners tellende, dorpje een toeristische bestemming is geworden. De gemeenschap van woonboten in Sausalito bestaat uit meer dan 400 boten in verschillende vormen, maten en waarden. Veelal liggen deze boten aan de noordkant van de stad, ongeveer drie kilometer van het centrum. Een aantal daarvan liggen op denkbeeldige straten in het water, deze straten liggen echter onder het oppervlak van Richardson Bay. Het was in het verleden de bedoeling om de kustlijn uit te breiden, met een stortplaats, zoals dat ook in San Francisco het geval was geweest. Echter is dat nooit gebeurd en drijven sommige woonboten nu boven de straten met namen als Pescadero, Eureka en Teutonia Street. Sausalito heeft een mediterraan klimaat, met vrij lage temperaturen, vanwege de nabijheid van de Baai van San Francisco en de resulterende onshore wind. 






Vanuit het Muir Woods National Monument reden we in een kleine 20 minuten naar Sausalito toe. We reden door een prachtig landschap en op een gegeven moment hadden we een perfect zicht op Richardson Bay. Het was een mooie dag in september en ik genoot van alles wat ik om me heen zag. Nadat het busje waarin we zaten geparkeerd was op Sausalito Point kregen we van onze gids te horen dat we ongeveer een uurtje de tijd kregen om vrij te besteden in Sausalito. We wandelden langs het Viña del Mar Park, dit park had de naam van een van de zustersteden van Sausalito gekregen. Viña del Mar ligt aan de kust van Chili in de buurt van de hoofdstad Santiago. We keken er naar een beeld van een olifant en een fontein om vervolgens verder te wandelen over Bridgeway. We kwamen langs een aantal verschillende winkeltjes, waar vanuit allerlei verschillende kledingstukken, maar ook prullaria werd verkocht, en arriveerden bij de zee. Er werd vanaf daar een perfect uitzicht geboden op Alcatraz, de San Francisco - Oakland Bay Bridge en de skyline van San Francisco. De lucht was vrij helder en de mist was wat gaan liggen, waardoor we ook bekende bouwwerken als de Transamerica Pyramid wolkenkrabber konden zien. Ik vond het schitterend en was onder de indruk van de grootsheid van de stad. Iets dichter bij ons in de buurt zag ik ook nog een aantal in het oog springende bouwwerken, het waren de woonboten, of beter anders gezegd grote houten huizen op het water.

De "woonboten" in Sausalito dreven op vlonders en waren soms wel 3 etages hoog. Ze zagen er heel anders uit dan de woonboten in Nederland en ik verbaasde me echt over de omvang van sommige constructies. We liepen verder over Bridgeway, dronken een drankje bij het Italiaanse restaurant Il Piccolo Cafe Specialita, en genoten van de winkeltjes die aan de straat waren gesitueerd. De winkelpanden zagen er allemaal anders uit, ze waren veelal van hout gemaakt en hadden allerlei verschillende kleuren. De straat bestond uit veel opzichzelfstaande autonome winkels, waardoor er dus ook weinig ketens waren te vinden. Dit zorgde voor een leuk straatbeeld van laagbouw, waardoor ook weer een hele gezellige en relaxte sfeer werd gecreëerd. Het gehaast van de grote stad San Francisco had in Sausalito plaatsgemaakt voor rust. De mensen die we tegenkwamen waren allemaal vriendelijk en vrolijk en dat werkte in het hele dorpje door. De tijd ging echter heel erg snel en voordat we het wisten zat het uurtje er al bijna op. We moesten snel weer terug naar de bus, want er stond ook nog een San Francisco Bay Cruise op het programma. Ik vond het jammer dat we Sausalito al weer zo snel moesten verlaten. Ik had er best nog wel een uurtje langer rond willen lopen, het is een heel leuk en gezellig dorpje, er hangt een fijne sfeer en het is voor even heel iets anders dan alle hectiek van de grote stad.