Pagina's

woensdag 30 november 2022

Amerikaans restaurant in het buitenland: Hard Rock Cafe - Praag, Tsjechië

Amerikaans restaurant in het buitenland: Hard Rock Cafe
Adres: Dům U Rotta, Malé Nám. 3, 110 00 Josefov, Tsjechië


Een paar maandjes geleden ben ik, samen met een goede vriend, naar de hoofdstad van Tsjechië toe geweest. Voorafgaande aan de reis naar Praag ben ik op zoek gegaan naar leuke lokale restaurants, maar ook naar Amerikaanse restaurantketens. Ik kwam er al snel achter dat er een vestiging van het Hard Rock Cafe gevestigd was in Praag. In veel grote wereldsteden is die keten te bekennen en ik had ook wel verwacht dat ik het restaurant in Tsjechië tegen zou komen. Andere Amerikaanse restaurants (buiten McDonald's, Starbucks, Burger King en KFC om) die in Praag waren gelegen waren Hooters en TGI Fridays, die ik ook steeds vaker in het buitenland terug zie. Het leek mij leuk om op onze laatste avond in de stad bij het Hard Rock Cafe te gaan dineren. Ik besloot daarom dan ook om via de website van het restaurant een tafel voor 2 personen op zondagavond 18:30 uur te reserveren. Via een omleiding naar de site van OpenTable lukte het me om de reservering vast te leggen. Het was al lang geleden dat ik voor het laatst bij een van de vestigingen van het Hard Rock Cafe had gegeten, de laatste keer was in Florence geweest, meer dan 2 jaar terug. Ik keek er daarom extra naar uit om weer eens bij de keten te gaan eten. Een laatste avond op vakantie vind ik nooit heel erg leuk, omdat je de dag erop weer naar huis toe moet gaan, maar met dit diner probeerde ik het toch nog op een lekkere manier af te sluiten.

De keten van het Hard Rock Cafe bestaat uit een grote groep van themarestaurants, waarvan de organisatie op 14 juni 1971 is opgericht door Isaac Tigrett en Peter Morton. De eerste vestiging werd niet in Amerika, maar in de buurt van het Hyde Park Corner in Londen geopend. Het heeft maar liefst een achttal jaar na de opening geduurd, dus tot aan 1979, dat het café de muren met Rock & Roll memorabilia begon vol te hangen. Al deze Rock & Roll spullen aan de wanden en in de zaak is een traditie geworden, die de keten heeft uitgebreid naar al haar andere restaurants en cafés. De keten begon met de wereldwijde expansie in 1982. Destijds werden er, gedurende een kort tijdsbestek van een paar jaar, een groot aantal vestigingen van Hard Rock Cafe geopend in Amerika en Europa. In 2007 werd het volledige bedrijf Hard Rock aan de Seminole Tribe of Florida verkocht en momenteel bevindt het hoofdkantoor zich in Orlando, Florida. Op dit moment zijn er een kleine 200 locaties van het Hard Rock Cafe in zo'n 60 verschillende landen te vinden. Naast cafés en restaurants beschikt de keten ook over een aantal hotels en casino's, waarvan de bekendste in Las Vegas stond (binnenkort wordt er een nieuw Hard Rock Casino gebouwd op de plek van The Mirage Volcano). Het motto van Hard Rock Cafe is "Love All, Serve All", dat is natuurlijk een mooie kreet, zo lang je als gast maar betaald. Een van de restaurants van de Hard Rock-keten bevindt zich dus in het centrum van Praag, in Tsjechië.





Op de dag van ons bezoek aan het Hard Rock Cafe in Praag hebben we eerst de hele dag in de stad rondgelopen, in wat cafés gezeten en een aantal bezienswaardigheden bekeken. Het was best een drukke dag geweest, waardoor ik de nodige trek gekregen had. Het restaurant lag aan een groot toeristisch plein, grijze letters met de naam van de zaak werden door een blauw-paarse neonbalk verlicht en het logo van de keten hing boven de entree van het gebouw. Er liepen wat mensen voor ons het restaurant binnen en ik hoopte maar dat het er niet zo heel druk zou zijn en ook dat onze reservering goed doorgekomen was. Ik zag dat een aantal tafeltjes bezet waren, maar toen ik bij de host aangaf dat we gereserveerd hadden werden we verzocht om met de trap naar boven toe te lopen en dat we daar door een collega van hem opgevangen zouden gaan worden. Onderweg naar boven maakte ik nog snel even een paar foto's van de restaurantzaal beneden en van de spullen van rocksterren die aan de wanden waren opgehangen. Dit waren voornamelijk een aantal verschillende gitaren, maar ik kon zo snel niet zien door wie ze waren bespeeld. Soms vraag ik me ook wel af of dat alle spullen wel daadwerkelijk van muzikanten zijn geweest, maar dat moet ik dan maar geloven. In het midden van de ruimte bevond zich een grote open bar, het leek me ook leuk om daaraan te gaan zitten, wanneer we alleen voor een drankje waren gekomen. Er zaten al wat mensen aan te drinken en ik vond het er gezellig uitzien.

Eenmaal boven aangekomen werden we inderdaad welkom geheten door iemand die meeliep naar onze tafel. Het zag er boven wat chiquer uit, onze tafel had zicht op een podium, waarop kon worden opgetreden, en aan het plafond hing een soort van kroonluchter, maar dan in de vorm van een gitaar. Echt heel erg mooi gemaakt vond ik dat. Ook hier waren de muren weer volgehangen met memorabilia van rockartiesten en nu kon ik ze wat beter en rustig bekijken. Het was op deze eerste etage wel een stuk rustiger met gasten, maar dat maakte niet uit, ik hoopte juist dat we daardoor sneller ons eten geserveerd zouden krijgen. Op het moment dat we rustig aan onze tafel zaten werden de menukaarten uitgereikt. We kregen een heel boekwerk waarin de drankjes stonden, een ander boek met de gerechten en ook nog een extra mapje waarop de specials beschreven waren. Het leek me het beste om dan eerst maar eens een lekker drankje uit te gaan kiezen. Mijn kameraad koos voor een Stella Artois en ik wilde graag iets wat ik nog niet kende. Het werd een Cool Grep, van de Tsjechische brouwerij Pivovary Staropramen. Dit was een radler van 2% met de smaak van grapefruit. Ook hadden we zin in een voorgerecht en wilden iets wat we samen konden delen. We keken even in het menu en kozen voor de One Night in Bangkok Spicy Shrimp, dit was een gerecht van gefrituurde, knapperige garnalen in een pittige saus, samen met kleine stukjes bosui en coleslaw.

Nadat we de drankjes en het voorgerecht besteld hadden gingen we op zoek naar de hoofdgerechten, zodat we die bestelling door konden gaan geven op het moment dat ons drinken werd geserveerd. ik vond het wederom erg lastig om een keuze te maken, er stonden erg veel lekkere Amerikaanse gerechten in het boek. Spareribs en een hamburger had ik tijdens de vakantie al eerder op en dus wilde ik nu graag wat anders uit gaan kiezen. Bij de Specialty Entrées zag ik op en gegeven ogenblik een gerecht staan waar ik wel voor wilde gaan. Het was de Smokehouse BBQ Combo, waarbij mijn keuze viel op een combinatie van kip van de barbecue en gerookte Pulled Pork, in combinatie met gefrituurde uienstrengen. Daar hoorden bovendien ook nog wat frietjes, een bakje coleslaw, bruine bonen en mayonaise bij. Snel deed ik het boek dicht, zodat ik niet meer zou gaan twijfelen en was benieuwd wat mijn kameraad wilde bestellen. Hij koos voor de BBQ Bacon Cheeseburger, dit was een hamburger belegd met gesmolten kaas, bacon, barbecuesaus, gefrituurde stukjes ui, sla en tomaat. Het geheel zou geserveerd gaan worden met friet en mayonaise. Na een paar minuten gewacht te hebben kwam onze ober met de drankjes aangelopen en hij vertelde dat het nog even zou duren voordat het voorgerecht op tafel stond. In de tussentijd gaven wij wel meteen de bestelling voor de hoofdgerechten aan hem door.





Ik nam de eerste slokken van de Cool Grep en het smaakte naar een frisdrankje, het was best lekker verfrissend en ook wel dorstlessend, maar ik zou het niet nog eens bestellen. Het voorgerecht werd gebracht en we doken er allebei direct bovenop. Het smaakte heel erg goed, de garnalen waren lekker krokant gebakken en de pittige saus in combinatie met de frisse coleslaw en bosui vulden elkaar perfect aan. Er lagen zo'n 15 garnalen op het bord, maar het duurde niet lang voordat er geen enkele meer was overgebleven. Het was natuurlijk maar een klein voorgerechtje, maar het was echt heerlijk en smaakte naar meer. Het lege bordje werd meegenomen en de ober verontschuldigde zich dat het nog wel even zou duren, voordat de hoofdgerechten op tafel zouden staan. Dat deed hij bij het dus voorgerecht ook, maar enkele minuten later stond het al voor onze neus. Dat was nu bij de hoofdgerechten ook weer precies hetzelfde het geval. De borden met daarop de hamburger met friet en mijn barbecuegerechten werden op tafel gezet en ik maakte er snel een paar foto's van. Daarna besloot ik om te beginnen met de kip, het was in totaal iets minder dan een halve kip, ingesmeerd met barbecuesaus en lekker knapperig gebakken. Het vlees was goed mals en gelukkig niet droog. Ik at het samen met wat frietjes, de ranch-stijl bonen en een gedeelte van de coleslaw op en probeerde zo min mogelijk vlees aan de botten te laten zitten. 

Mijn kameraad houdt niet van kluiven, vandaar dat hij meestal ook een hamburger bestelde tijdens de vakantie. Ik vroeg aan hem hoe dat het smaakte en hij zei dat het erg lekker was. In het verleden was hij een keer met mij mee naar Las Vegas geweest en toen hadden we ook bij het Hard Rock Cafe gegeten. Hij was destijds tevens enthousiast en wist ook door de hamburger bij het restaurant in Praag weer dat de hamburgers van Amerikaanse ketens meestal niet klein zijn. De combinatie van ingrediënten die hij op zijn hamburger had waren gewoon goed en samen met de friet was het heerlijk. Dat wist ik van tevoren al, maar ik wilde juist iets anders proberen. Zelf had ik gelukkig al het Pulled Pork, samen met de uienstrengen, wat frietjes en een klein beetje van de coleslaw nog over. Het was al wat afgekoeld, maar daar had ik rekening mee gehouden, dat vind ik juist lekker. De combinatie van alle smaken bij elkaar was echt heerlijk. Ik at mijn bord tot en met het laatste beetje leeg, het enige wat er op een gegeven moment nog op lag waren de botjes van de kip en een drietal lege bakjes. We hadden allebei heerlijk gegeten en genoten van ons laatste diner in Praag. We kregen de rekening uitgereikt en moesten in totaal CZK 1.550 (omgerekend zo'n € 64) betalen. Het Hard Rock Cafe in Praag is dus zeker niet goedkoop, maar wel erg lekker. Ik heb er heerlijk gegeten en kijk alweer uit naar mijn volgende ervaring met een van de andere restaurants van de keten.