Pagina's

zaterdag 5 januari 2019

Restaurant: Burger King - Kahului, Hawaii

Restaurant: Burger King
Adres: 1 Keolani Pl, Kahului, HI 96732, Verenigde Staten


Normaal gesproken is het niet een restaurant waar ik in Amerika snel naartoe zou gaan, Burger King, maar toch zijn er soms van die momenten dat er verder weinig anders op zit. Begrijp me niet verkeerd hoor, ik vind het eten van Burger King hartstikke lekker, maar wanneer ik in de Verenigde Staten ben kies ik veel liever voor ketens als Shake Shack, In-N-Out Burger, Fatburger of Five Guys. Dit om de doodeenvoudige reden dat die ketens  niet (behalve Five Guys nu dan) aanwezig zijn in Nederland en ik die restaurants toch allemaal wat extra’s vind bieden. De keren dat ik naar een vestiging van Burger King in Amerika ben geweest is op 2 vingers te tellen en over een van die keren ga ik het vandaag hebben. Ik vind dat er op een Amerikablog eigenlijk ook wel een verslag hoort van een van de bekendste Amerikaanse restaurantketens en het moest er nu maar eens van gaan komen.  Gelukkig heb ik niet alleen maar woorden, maar ook een aantal foto’s, voor jullie in petto.

Burger King is een Amerikaanse keten van hamburgerrestaurants welke inmiddels gevestigd zijn over de gehele wereld. Het hoofdkantoor van de organisatie is te vinden in de regio van Miami-Dade County, Florida. De onderneming werd in 1953 opgericht als Insta-Burger King, met vestigingen in Jacksonville, Florida, echter kwam het al snel in financiële problemen. In 1954 kochten daarom twee in Miami gevestigde franchisenemers, David Edgerton en James McLamore genaamd, het bedrijf en gaven het vervolgens de naam Burger King. Burger King wisselde in de daaropvolgende 50 jaar maarliefst viermaal van eigenaar, en het ging op een gegeven moment een samenwerkingsverband aan met TPG Capital, Bain Capital en Goldman Sachs Capital Partners en groeide toen snel. Op dit moment zijn er wereldwijd meer dan 15.000 vestigingen van Burger King te vinden, en heeft het jaarlijks een omzet van 4 miljard Dollar en in het totaal zo’n 35.000 werknemers. 





Ik bezocht een vestiging van Burger King in Amerika op het Kahului Airport van Maui. We waren ingecheckt om vanuit Maui door te vliegen naar het grootste eiland van Hawaii (Big Island, Hawaii) en hadden wat tijd over om te lunchen. We gingen op zoek naar wat restaurants en kwamen er al snel achter dat er eigenlijk niet zo heel veel te beleven was op het vliegveld. We kwamen langs een restaurant met de naam Sammy’s Beach Bar & Grill, maar die was op dat moment helaas gesloten. Uiteindelijk belandden we in een Food Court met onder andere een California Pizza Kitchen, een Starbucks, een Pinkberry en tevens ook een Burger King. We moesten dus een keuze gaan maken tussen pizza of hamburgers. Normaal gesproken zou ik in Amerika altijd voor California Pizza Kitchen gaan, maar ik had op dat moment toch echt meer zin in een hamburger dan in een (slice) pizza. Tegen onze eigen verwachting in kozen we allebei voor de Burger King en daar moesten we wel om lachen.   

We sloten achter in de rij aan en keken op het menu naar wat we zouden gaan bestellen. Het menu was vrijwel hetzelfde als het menu dat we in Nederland kennen en dat vond ik eigenlijk wel jammer. Ik had graag iets nieuws en onbekends besteld, maar dat ging nog vrij lastig worden. Toen we aan de beurt waren om te bestellen had ik mijn keuze gelukkig al wel gemaakt. Ik koos voor het Tendercrips Bacon & Cheese Sandwich menu, dit was een menu bestaande uit een burger met een groot stuk gefrituurde krokante kip, bacon, cheddarkaas, tomaat en sla, geserveerd met friet en een beker frisdrank. Verder werd er ook nog voor een Whopper Cheese menu, een menu met de grote bekende cheeseburger, een beker frisdrank en uienringen, gekozen. In het totaal moesten we een bedrag van $ 25,19 betalen, een bedrag dat hoger ligt als het geld dat we in Nederland voor een dergelijke bestelling bij Burger King moeten afrekenen. Ik vond het wel fijn dat we nu een keer geen fooi hoefden te geven.




We gingen op zoek naar een tafeltje dat nog vrij was voor ons om aan plaats te nemen en gelukkig waren er nog wel een aantal tafeltjes onbezet. We moesten even wachten totdat onze bestelling klaar was en in de tussentijd ging ik op zoek naar wat sausjes. Het mooie van de Burger King op het vliegveld in Maui vond ik dat we net zoveel sausjes mochten pakken als dat we wilden en deze waren bovendien gratis. Ik pakte een aantal zakjes met mayonaise, mosterd en tomatenketchup en daarna vulde ik onze drinkbekers met fris (Coca-Cola en voor mezelf Sprite). Nadat ik alles had gepakt en ingeschonken was onze bestelling al klaar. Het nummer wat op de bon stond werd omgeroepen en ik liep naar de counter toe om de bestelling op te halen. Alles was in een grote papieren zak gedaan en ik controleerde even of dat de bestelling compleet was. Gelukkig was dat het geval en dus nam ik de zak met eten mee naar de tafel waaraan we zaten.

Ik vond het een feestje om de tas uit te pakken, het leek toch wel een beetje op het uitpakken van een cadeautje. Ik had zin in de lekkere kipburger, en de uienringen en friet zouden er ook goed bij gaan smaken. Een aantal zakjes met saus werden opengemaakt en op een deel van de papieren zak gespoten en het genieten kon gaan beginnen. De Tendercrips Bacon & Cheese Sandwich zag er goed uit, het broodje glom mooi en het was uitnodigend om er een hap van te nemen. Gelukkig smaakte de gefrituurde kipburger ook nog eens goed en zorgde de combinatie met de frisdrank, de friet en uienringen er voor dat ik een goede fastfood-ervaring had. Ik hou er van om op vakantie in Amerika lekker en vet te eten en dit was daar een goed voorbeeld van. Natuurlijk was het gewoon maar een maaltijd van Burger King, maar toch vond ik het heerlijk. We aten alles binnen een mum van tijd op en nadat er niks meer van de maaltijd over was hoefden we nog maar een uur te wachten op onze volgende vlucht.