Pagina's

zaterdag 23 juli 2016

Activiteit: Maui Ocean Center - Wailuku, Hawaii

Activiteit: Maui Ocean Center
Adres:      192 Maalaea Rd, Wailuku, HI 96793, Verenigde Staten

 

Tijdens mijn verblijf op het prachtige eiland Maui van Hawaii ben ik op een van de dagen naar het Maui Ocean Center geweest. Het Maui Ocean Center is een aquarium en oceanografie-centrum op 20 minuten afstand van het Kahului Airport. Deze bezienswaardigheid werd geopend op 18 maart 1998 door Coral World International, en heeft met een oppervlakte van 1,2 hectare het grootste tropische rif aquarium in het westelijk halfrond. Het Maui Ocean Center bevat exposities van koraalrif habitats, met onder anderen zeeschildpadden, haaien en bultrugwalvissen. Het is gelegen aan de zuidoostelijke kust van Maui, aan de zijde van de West Maui Mountains, in de stad Maalaea. Het is het grootste openbare aquarium op Maui en houdt zich onder andere bezig met projecten om kunstmatige koraalriffen te creëren, welke vervolgens later in de zee worden gezet, dit met als doel om de snelle daling van koraalpopulaties in Hawaï als gevolg van het zware toerisme en de opwarming van de aarde tegen te gaan.

Voorafgaande aan de reis had ik op internet al filmpjes en foto's van het Maui Ocean Center gezien en deze beelden vond ik heel erg mooi, het leek me daarom dan ook een van de topattracties van Maui, welke ik zeker wilde gaan bezoeken. Op de tweede dag van ons verblijf in Maui reden we iets na lunchtijd richting het Maui Ocean Center. Vanuit Slappy Cakes, waar we hadden geluncht (een aanrader trouwens, ik zal er in de toekomst over schrijven), was het een klein halfuurtje rijden. Ik had expres nog geen kaarten gekocht op internet voor deze activiteit, omdat ik een coupon bij me had voor 2 kortingskaarten indien ze daarbinnen aan de kassa met een Visa-card zouden worden aangeschaft. Door de coupon kostten de kaarten ons toen maar $ 20,00 in plaats van de $ 27,95 per kaart.


Na het kopen van de tickets liepen we het park binnen, het Maui Ocean Center is te vergelijken met het Dolfinarium, alleen dan een stuk kleiner. Het park bestaat uit een aantal verschillende gedeeltes, waarbij er via een bepaalde route moet worden gelopen rondom het park, om alle dieren, aquaria en natuur te zien. Na binnenkomst van het park begonnen we met de aangegeven route, we sloegen rechtsaf en kwamen langs de Surge Zone, vervolgens kwamen we aan bij het gebouw van The Living Reef met echt koraal en honderden verschillende soorten vissen. Ik vond het heel mooi en erg professioneel gemaakt, het viel te vergelijken met het niveau van Sea World. Ook zwommen er verschillende haaien in The Living Reef in het Shark Reef gedeelte en tevens was er het Seascape restaurant in het gebouw.

We liepen vervolgens het gebouw uit en kwamen langs de Turtle Lagoon met een groot aantal schildpadden, het Harbor Plaza, de Tide Pool, waar roggen konden worden geaaid en het Hammerhead Plaza. In het Hammerhead Plaza zwommen een aantal hamerhaaien, welke ik daarvoor alleen nog maar in het Atlantis-hotel in de Bahama's had gezien. Ik vond het weer erg indrukwekkend om deze haaien samen te zien zwemmen, ik vind het heel erg vreemd dat ze er echt als hamers uitzien, maar aan de andere kant is dat toch ook wel weer heel erg mooi van de natuur.



Hierna gingen we verder naar het mooiste gedeelte van het Maui Ocean Center, namelijk het gebouw van onder andere het Marine Mammal Discovery Center. In dit gebouw werd er eerst allerlei informatie gegeven over de oceaan en de verschillende dieren in de oceaan, vervolgens werd er uitleg gegeven over de Hawaiianen en de zee (Hawaiians and the Sea) en in het volgende gedeelte zwommen allerlei kwallen rond, die door verschillende soorten belichting heel mooi te zien waren. Het mooiste stuk van dit gebouw vond ik het laatste gedeelte van het park, dit was het gebied met als titel Open Ocean. Het Open Ocean was een heel groot en hoog aquarium, met daarin heel veel verschillende soorten vissen, waaronder allerlei soorten haaien en roggen, met daarnaast een lange ronde tunnel door het aquarium heen waar doorheen moest worden gelopen. Bij dit aquarium hebben we zeker 20 minuten staan kijken, het leek net alsof we zelf midden in de oceaan stonden, het was echt heel mooi gemaakt. Hetzelfde gold eigenlijk ook voor de tunnel door het water, schitterend!

Na de tunnel kwamen we weer buiten terecht en hadden het einde van het park bereikt. Natuurlijk was er hier een souvenirwinkel, waar ik een mooie koelkastmagneet heb gekocht, en we kochten er ook nog wat kaarten om naar Nederland te sturen. Na dit alles besloten we om het park te verlaten, in het totaal zijn we er zo'n 1,5 uur geweest. We moesten ook wel weer vertrekken want om 17:30 uur zou onze Maui Sunset Dinner Cruise al gaan vertrekken en hier moesten we natuurlijk wel op tijd bij zijn.

Het Maui Ocean Center vond ik erg mooi, het is een leuke attractie om een paar uurtjes naartoe te gaan. Het is te klein om er een hele dag te verblijven, maar ondanks dat vond ik het toch zeker wel de moeite waard. Ik vond het hele park mooi onderhouden en ook professioneel gemaakt, het Open Ocean aquarium was schitterend en ook The Living Reef viel bij mij erg in de smaak. Ik kan het iedereen die naar Maui gaan aanraden om het Maui Ocean Center te bezoeken, het is mooi, educatief en ook gewoon een erg leuke activiteit.