Pagina's

zondag 3 juli 2016

Activiteit: Road to Hana - Maui, Hawaii

Activiteit: Road to Hana
Adres:      Noodkust van het eiland Maui, Hawaii


Tijdens onze trip naar Hawaii hebben we 3 verschillende eilanden van de staat aangedaan, namelijk Oahu, The Big Island (Hawaii) en Maui. Een van de eerste activiteiten welk ik opschreef om te gaan doen op het eiland Maui was de Road to Hana rijden, hier had ik namelijk vooraf al heel veel over gelezen, het zou een supermooie route zijn met watervallen, afgronden en schitterende natuur. We zouden tijdens de reis de beschikking gaan hebben over een huurauto, maar moesten dus wel een auto kiezen waarmee we deze route comfortabel zouden kunnen gaan rijden. Af en toe konden de weggetjes namelijk nog wel eens erg smal zijn of uit verouderd asfalt bestaan. We kozen daarom dan ook niet voor een grote SUV, welke we wel in Oahu hadden, maar voor een standaard vierdeursauto van Nissan (zou die van Tony Nissan afgekomen zijn?). We hebben nog lang over een jeep zitten twijfelen, maar uiteindelijk toch niet gedaan.

De Road to Hana rwordt gereden op de Hana Highway, deze highway bestaat uit een 103,6 km lange weg welke Kahului verbindt met de stad Hāna in het oosten van Maui . Hoewel Hāna slechts op ongeveer 84 km afstand van Kahului ligt, is het zonder stops ongeveer 2,5 uur rijden naar elkaar toe. De weg is namelijk heel erg bochtig en smal en loopt over 59 bruggen, waarvan er 46 slechts één rijstrook breed zijn.  Er bevinden zich in het totaal ongeveer 620 bochten langs de route van Kahului naar Hana , vrijwel de gehele route met al deze bochten gaat door het weelderige, tropische regenwoud. Veel van de betonnen en stalen bruggen waar overheen wordt gereden dateren al uit 1910 maar zijn nu nog steeds in gebruik . Slechts één brug, welke zwaar beschadigd was door erosie, is in de loop der tijd vervangen door een draagbare stalen brug die gebouwd is door de United States Army Corps of Engineers.

Reizen Amerika

We stonden al vroeg op om de Road to Hana te gaan rijden, vanaf de plek waar we destijds verbleven, de Kapalua Villas Maui, was het zonder te stoppen namelijk zo’n 3,5 uur rijden om bij Hana terecht te komen en dan moesten we natuurlijk ook nog terug. Na al bijna een uur gereden te hebben kwamen we aan om de Hana Highway, we besloten om eerst helemaal door te rijden tot aan het einde van de route en vervolgens op de terugweg te stoppen bij een aantal punten welke ik vooraf had opgeschreven.

Langs de weg op de route van de Road to Hana staan er bordjes die Mile Markers  worden genoemd, deze bordjes geven aan op hoeveel mijl je van de route zit en aan de hand van een lijst welke op internet staat of een map/plattegrond die in allerlei hotels in Maui te krijgen is kun je zien bij welke Mile Markers er mooie plekjes te vinden zijn, zoals watervallen, schitterende vergezichten en natuur.  Ondanks dat het een moeilijke route om te rijden is vind ik dat de Mile Markers toch wel veel overzicht brengen, wanneer iemand rijdt en de ander let op de Mile Markers dan is alles vrij goed aangegeven en kun je ook overal komen.



Na een paar uur rijden door echt een prachtig gebied waren we aangekomen bij de laatste stop, namelijk de Maui Tropical Plantation. Het was nog steeds ochtend, zo rond een uur of 10:00, maar na een tijdje  besloten we toch om weer rustig terug te gaan rijden. De concentratie tijdens het rijden was hoog, door nu weer rustig terug te rijden en een flink aantal keer te stoppen zou er meer genoten kunnen worden door ons samen. We stopten bij vrijwel alle Mile Markers die werden genoemd op onze plattegrond en zagen de meest geweldige natuurverschijnselen, zo waren er de Wailua Falls (Mile Marker 45), de Hana Lava tube (Mile Marker 31), de Hanawai Falls (Mile Marker 24) en Twin Falls (Mile Marker 2). Eigenlijk was alles prachtig en we hebben onze ogen uitgekeken.

We waren voor de schemering weer terug in Lahaina, want de route in het donker rijden zou toch wel wat teveel van het goede zijn geweest. We zijn in Lahaina nog even wezen eten en vervolgens terug naar onze villa gereden, het was toch best wel een vermoeiende dag geweest. Ik vond het een prachtige ervaring welke ik niet meer zo snel zal vergeten. De Road to Hana is een schitterende route, maar waarbij er ook goed moet worden geconcentreerd en op moeten gelet tijdens het rijden, hou hier dus rekening mee, maar doe de Road to Hana het vooral wel, het is geweldig!