Pagina's

donderdag 17 januari 2019

Activiteit: CenturyLink Field - Seattle, Washington

Activiteit: CenturyLink Field
Adres: 800 Occidental Ave S, Seattle, WA 98134, Verenigde Staten


Op een van de dagen tijdens mijn tweede verblijf in Seattle was ik jarig. Vanwege dat heugelijke feit stond die hele dag in het teken van verrassingen voor mij. Normaal gesproken plan ik altijd de hele vakantie maar ik wist dus niks van wat er allemaal op mijn verjaardag zou gaan gebeuren. Naast het reizen naar Amerika hou ik ook ontzettend veel van voetbal. Ik ben niet voor een topclub, waardoor ik veel vaker teleurgesteld word dan dat ik blij ben, maar toch blijf ik het leuk vinden om die sport te kijken. In Seattle bevindt zich een groot stadion dat zowel voor American Football-wedstrijden van de Seattle Seahawks als voetbalwedstrijden van Seattle Sounders FC wordt gebruikt, het CenturyLink Field. Tijdens mijn eerste verblijf in de stad waren we nog niet naar dat stadion toe geweest, terwijl het me wel heel leuk leek om het te bekijken. Ik had al wel zo’n idee dat we er op mijn verjaardag naartoe zouden gaan en gelukkig bleek dat ook het geval.

Het CenturyLink Field is een multifunctioneel stadion welke in het verleden de namen Seahawks Stadium en Qwest Field heeft gehad. Het werd geopend in 2002 en tijdens NFL-wedstrijden kunnen er 69.000 tot 72.000 (bij speciale gelegenheden) bezoekers in plaatsnemen. Tijdens voetbalwedstrijden van de Sounders FC wordt helaas meestal niet de volledige capaciteit van het stadion gebruikt. De bovenste ring gaat echter bij speciale wedstrijden wel open voor het publiek. Het stadion biedt een uitzicht op het centrum van Seattle en is zeer eenvoudig met het openbaar vervoer te bereiken. Naast dat het een stadion is omvat CentryLink Field met het Washington Music Theatre (WaMu Theatre) ook een evenementencentrum, een parkeergarage en een openbaar plein. Er worden dus niet alleen maar sportwedstrijden georganiseerd, maar er staan ook regelmatig concerten en zowel zakelijke- als consumentenbeurzen op het programma.

TravelWorld USA 300x250 



Vanuit het Edgewater Hotel waar ik destijds verbleef was het een half uurtje wandelen naar CenturyLink Field. Het stadion zag ik natuurlijk al van ver af aan en ik vond het mooi om er te gaan kijken. Toen we er eenmaal aankwamen zag ik dat de voorbereidingen voor een concert in volle gang waren. Er stond een optreden van de artiest  Kenny Chesney (een countryzanger uit Knoxville, Tennessee) op het programma en een aantal mensen waren druk in de weer om alles klaar te maken voor de show. Hierdoor was het voor ons helaas niet mogelijk om het stadion te betreden en er werden dus ook geen rondleidingen gegeven die dag. Daar baalde ik van,  maar toch vond ik het schitterend om het stadion van buitenaf te zien. Bovendien kon ik op bepaalde punten en bij de zijingang van het stadion ook wel naar binnen kijken en daar heb ik dan ook een aantal foto’s van weten te maken, waarop jullie ook een gedeelte van het concertpodium kunnen zien.

Het aparte van het stadion vond ik dat de tribunes niet helemaal door waren getrokken. De korte zijde van het stadion, aan de kant van de stad, was namelijk een hele aparte tribune. Het bestond uit een korte steile wand in de vorm van een driehoek. Ik wist niet wat ik ervan moest denken, het was sowieso een verlies aan capaciteit, want wanneer de ring helemaal rond zou zijn getrokken zouden er zeker een paar duizend extra bezoekers in het stadion hadden gekund. Door deze rare tribune kon ik nu echter wel goed in het stadion naar binnen kijken, dus dat was dan wel weer mooi meegenomen. Na het maken van een aantal foto’s liepen we een rondje om het stadion heen. Overal rondom het gebouw waren de logo’s van de Sounders FC en de Seahawks afgebeeld en ik vond het prachtig om te zien. De ruimte van de ticketverkoop was mooi in clubkleuren beschilderd en op verschillende hoeken van het stadion stonden spelers van beide teams afgebeeld.




De spelersbus van de Seattle Seahawks stond langs de weg opgesteld, maar helaas waren er geen spelers bij te bekennen. Ergens halverwege het gebouw kwamen we aan bij de winkel vol met merchandise van zowel de Seahawks als Founders FC. Ik wilde er naar binnen toe gaan om te kijken voor een leuk voetbalshirt om mezelf cadeau te doen, maar helaas was de winkel nog gesloten en moest ik mijn portemonnee dus in de zak houden. De weg die we langs het stadion aflegden bleef mooi, want op veel punten was schitterende graffiti gespoten en ik vond het prachtig om te zien. Het stadion zag er wat dat betreft toch wel wat anders uit dan die welke ik in Nederland gewend ben, veel levendiger en wat minder een betonnen bak. Doordat zowel het stadion als de winkel gesloten waren viel er op dat moment verder niet heel veel meer te zien in en rondom het gebouw en dat vond ik wel jammer. Ik had er graag naar binnen toe gegaan voor een rondleiding of een wedstrijd natuurlijk.

Het lijkt mij sowieso geweldig om in Amerika eens een voetbal- of American Football-wedstrijd mee te maken. Tot nu toe ben ik bij een MLB Baseball-, een NHL-ijshockey en een NBA-basketbalwedstrijd geweest, maar zou het rijtje graag compleet willen maken door ook een wedstrijd in de hoogste divisie van de beide hiervoor genoemde sporten in Amerika te bezoeken. Helaas is dat er dus nog niet van gekomen, maar wie weet zal dat in de toekomst wel gaan gebeuren. Ik vond het bezoeken van het CenturyLink Field in Seattle, ondanks dat alles dicht was, in ieder geval erg leuk. Ik krijg altijd een apart gevoel wanneer ik een stadion bezoek en denk dan aan alle supporters en de sfeer die er in zo’n stadion kan ontstaan, prachtig vind ik dat. Nadat we het rondje rondom het grote bouwwerk hadden gelopen gingen we op weg naar het stadion naast CentryLink Field, namelijk Safeco Field, en gelukkig heb ik daar wel een rondleiding kunnen doen.