Pagina's

zaterdag 26 november 2022

Activiteit: Venetian Pool - Coral Gables, Florida

Activiteit: Venetian Pool
Adres: 2701 De Soto Blvd, Coral Gables, FL 33134, Verenigde Staten


Lange tijd leek het me leuk om een keer naar Miami, Florida, toe te gaan. Daarom besloot ik ook om tijdens mijn tweede bezoek aan Florida niet alleen in Orlando te verblijven, maar ook een weekje in Miami Beach. Ik was benieuwd hoe het aan het strand van Miami zou gaan zijn, maar wilde ook wel wat bezienswaardigheden in het centrum en de omgeving gaan bezoeken. Helaas beschikten we op het moment van de reis nog niet over een huurauto, waardoor het best een behoorlijke opgave was om een planning te maken, in verband met het vervoer dat we nodig hadden om ergens te kunnen komen. Het openbaar vervoer van Miami was niet bepaald denderend te noemen, waardoor ik op zoek moest naar dagexcursies en toeristische bussen. We maakten destijds gebruik van een tweetal Go Orlando Cards, die ik via de website van Smartdestinations.com had gekocht, en een van de activiteiten die bij de kaarten was inbegrepen was een dagkaart van Big Bus Miami. Een halte van die bus was gelegen in de buurt van het hotel waarin we verbleven, het Dorchester Miami Beach Hotel & Suites, en van daaruit konden we via een loop een aantal activiteiten en bezienswaardigheden in het centrum van de stad Miami gaan bezoeken. De bus reed onder andere naar de plaats Coral Gables, bekend van de film Scarface met Al Pacino in de hoofdrol, en stopte daar bij het zwembad met de naam Venetian Pool.

Het Venetian Pool is een historisch Amerikaans openbaar zwembad, dat in het jaar 1924 werd voltooid. Het geheel werd ontworpen door Phineas Paist en Denman Fink. Oorspronkelijk had het de naam Venetian Casino en was het onderdeel van de ontwikkeling van de plaats Coral Gables. Het zwembad heeft een omvang van 16.000 vierkante meter, ofwel 4 hectare, en is ontstaan vanuit een oude koraalrots-groeve, en werd gemaakt in de stijl van de Mediterrane Revival. Grote hoeveelheden van het koraal zijn gebruikt voor de sierelementen van het zwembad, dat genoemd is naar de mediterrane stad Venetië in Italië. In de beginjaren van het bad lagen er nog gondels in Venetiaanse stijl aangemeerd in het water, maar later zijn deze verwijderd. Het is op dit moment het grootste zoetwaterzwembad in de Verenigde Staten. Na elke dag wordt het zwembad leeggepompt en met behulp van natuurlijke grondfiltratie komt het water terug in de aquifer. De kostbare natuurlijke hulpbron wordt zodoende hergebruikt en het zwembad blijft daarnaast ook zijn frisse, heldere water behouden. Het Venetian Pool is op gezette dagen (op maandag meestal gesloten) geopend van februari tot en met november, en in december en januari gesloten. In 1981 werd het Venetian Pool toegevoegd aan het Nationaal Register van Historische Plaatsen in Amerika en het is tot nu toe het enige zwembad dat in het register wordt vermeld.

Stedentrips



Met de Day Tour van Big Bus Miami reden we vanuit South Beach langs, onder andere, Bayside Marketplace, het Holocaust Memorial, Little Havana, Espanola WayVilla Vizcaya, het Miami Science Museum en Coconut Grove om vervolgens bij het Venetian Pool in Coral Gables aan te komen. In tegenstelling tot een aantal andere dagen, dat we in Miami waren, was het mooi, helder en zonnig weer. Ondanks dat was het vrij rustig in het zwembad. Kaarten om toegang te verkrijgen tot het Venetian Pool waren verschillend qua prijs. Zo waren de tickets goedkoper voor kinderen dan voor volwassenen, werd er voor de lokale bevolking een lager tarief gerekend en tevens werden er speciale tarieven voor militairen en veteranen gehanteerd. Voor volwassen personen, die niet in Coral Gables woonden, werd een prijs voor toegang gevaagd van $ 21,00. Dat vond ik een vrij hoog tarief, we waren in het hoogseizoen in Miami en buiten die periode zouden de tickets voor ons $ 16,00 hebben gekost. Het geheel was mooi en ruimtelijk opgezet. Rondom het grote zwembad, dat gevuld was met helder groen water, stonden allerlei palmbomen, en daaromheen, voornamelijk in de schaduw, waren best wat ligbedden te vinden. Het voorste gedeelte van het bad was 1,20 meter diep, een klasje van mensen met oranje t-shirts aan kreeg zwemles in dat stuk van het zwembad en dat zag er eigenlijk best grappig uit.

Verderop in het bad, achter de lijn met boeien, werd het al een stuk dieper. Het achterste gedeelte was 2,00 meter diep. Eigenlijk kon er toch niet heel veel gebeuren, want er liepen vrij veel badmeesters om het bad heen en ook zaten er een aantal op een hoge stoel. Zij hadden zodoende overzicht op al datgene wat er in het bad gebeurde en konden in de gaten houden of dat er niemand aan het verdrinken was. De brug in Venetiaanse stijl, samen met de klassieke palen die rondom het zwembad stonden vond ik mooi om te zien. Het hoofdgebouw, waarin omgekleed kon worden, maar waar tevens een café- en restaurantgedeelte in was verwerkt, zag er ook verre van Amerikaans uit. Het leek zo uit Italië te komen en dat vond ik het heel knap nagemaakt. Het zag er oud uit, maar niet vervallen, en eigenlijk authentiek Italiaans, ondanks dat het in een van de voorsteden van Miami stond. Ik had verwacht dat het veel drukker zou zijn in en rondom het zwembad. We waren er op een zaterdag in de maand mei, dus een man of 20 in het bad viel me wat tegen. Wellicht dat de lokale bevolking en de toeristen die Miami komen bezoeken toch wat liever naar het strand van Miami Beach of het zwembad van hun hotel toe gaan, dan naar het zwembad in Coral Gables. Qua prijs kan ik me dat ook wel voorstellen, wanneer je bijvoorbeeld met een heel gezin bent is het Venetian Pool een duur geintje. Het ziet er echter wel mooi uit en het is ook een keer heel wat anders om in zo'n Venetiaans zwembad in Florida rond te zwemmen.