Pagina's

woensdag 2 november 2022

Hotel: Millennium Biltmore Hotel - Los Angeles, Californië

Hotel: Millennium Biltmore Hotel
Adres: 506 S Grand Ave, Los Angeles, CA 90071, Verenigde Staten


In de maanden die vooraf gingen aan mijn vakantie in Californië ben ik op zoek gegaan naar leuke bezienswaardigheden om te gaan bezichtigen en activiteiten om te doen, naast de pretparken van Universal StudiosDisney en SeaWorld, in Los AngelesAnaheim en San Diego. We zouden tijdens die reis helaas nog niet de beschikking over een huurauto gaan hebben en dus moesten we ons volledig lopend, door middel van tours of met behulp van het openbaar vervoer verplaatsen. Op een gegeven moment, tijdens mijn speurtocht en het maken van een planning, arriveerde ik op de site van de Anaheim Tour Company. Er werden een aantal leuke tours op deze website aangeboden, waarbij we tevens direct voor bij ons hotel, het  Howard Johnson Anaheim Hotel and Water Playground, zouden worden opgehaald en afgezet. Dat was precies mijn bedoeling en dus besloot ik om een paar tours via die website te gaan boeken, waaronder de Warner Brothers and Movie Star Homes Tour. Voor een bedrag van $ 115 Dollar per persoon (in totaal $ 230) reserveerde ik een dagtrip die 10,5 uur lang zou gaan duren. We zouden onder andere de Sunset Strip, Carney’s Train Car, de Warner Brothers VIP Studio Tour, Rodeo Drive, Hollywood en Downtown Los Angeles gaan bezoeken. In het centrum van de City of Angels maakten we bovendien een tussenstop bij het beroemde Millennium Biltmore Hotel.

Het Millennium Biltmore Hotel is een zeer luxe hotel tegenover Pershing Square in Los Angeles. Bij de grote opening in het jaar 1923, destijds had het nog de naam Los Angeles Biltmore, was het zelfs het grootste hotel ten westen van Chicago in de Verenigde Staten. Het hotel werd in de loop der jaren een aantal keer verkocht, van de Bowman-Biltmore hotelgroep ging het naar Corrigan Properties en vervolgens kwam het in handen van Regal Hotels, die het op haar beurt aan Millennium & Copthorne Hotels verkocht. Sinds 2009 is het hotel in beheer van de Millennium & Copthorne Hotelsketen en heeft het de naam Millennium Biltmore Hotel meegekregen. Het hotel had voorheen nog 1.500 kamers, maar inmiddels is dit aantal teruggebracht naar 683. Het heeft maar liefst 6.500 vierkante meter aan vergader- en banketruimte. In het jaar 1969 werd het Biltmore Hotel aangewezen als historisch-cultureel monument in Los Angeles. Het hotel is onder meer bekend vanwege het feit dat het vroeger de thuisbasis was voor de Academy Awards-ceremonie, oftewel de uitreiking van de Oscars. De Academy of Motion Picture Arts and Sciences werd opgericht tijdens een lunchbanket in de Crystal Ballroom van het hotel in de maand mei van 1927. Het Millennium Biltmore Hotel is te zien in een groot aantal films, waaronder Beverly Hills Cop, Daredevil, Ghostbusters en Independence Day. Het is een icoon in de stad.





De dag van de Warner Brothers and Movie Star Homes Tour was er een om niet snel te vergeten. Nadat we de Warner Bros. Studio Tour Hollywood hadden gedaan reden we vervolgens verder naar het Millennium Biltmore Hotel. Dit was een ritje van zo'n 20 minuten, waarbij we ook nog langs het baseball stadion van de Dodgers reden. Wonderbaarlijk genoeg vond onze gids en tevens chauffeur een mooie parkeerplek voor de deur van het hotel. We liepen hem achterna en gingen het gebouw binnen. Vanaf de buitenkant van het bouwwerk zag ik al dat het een hotel met veel grandeur was. Eenmaal binnen in de gangen en bij de receptie werd mijn beeld alleen maar bevestigd. Het hotel was chique en antiek, verre van modern, maar juist erg klassiek. Dat was in alles terug te zien, zoals bijvoorbeeld in de tapijten, de kroonluchters en de hoge plafonds die veelal volledig versierd waren. Ik vond het erg mooi om te zien en kon me goed voorstellen dat het overnachten in het Millennium Biltmore Hotel de nodige Dollars moest kosten. Ik heb de prijzen opgezocht en voor een weekend van vrijdag tot en met zondag betaal je al snel rond de € 600, voor een standaard kamer. We liepen door de gangen heen en ik keek mijn ogen uit, het was veel pracht en praal. We waren op weg naar de grote zaal met de naam Biltmore Bowl, dat was de ruimte waar destijds de Oscar-uitreikingen plaats hebben gevonden.

We arriveerden in een grote rechthoekige hal, met ronde balkons aan alle zijden, gedrapeerde gordijnen en vele tientallen ronde tafels met rood bruine stoelen eromheen op de grond. Het plafond was beschilderd met kunst en nog grotere kroonluchters waren opgehangen. De gids vertelde over de luikjes aan de zijkanten, waar tijdens de Amerikaanse drooglegging doorheen werd gekeken, om te zien of dat de politie er niet aan kwam en al het alcohol snel moest worden opgeborgen. Dat vond ik een mooie anekdote. Het was een prachtige antieke zaal en paste uitstekend bij de rest van het klassieke hotel. Ik vond het wel speciaal om op de plek te staan waar de eerste Academy Awards zijn uitgereikt in de jaren '30 van de voorgaande eeuw. Op een grote plaat was een enorme zwart-wit-foto afgedrukt van een van deze ceremonies. Vrijwel alle mannen waren gekleed in een zwart pak, witte blouse en zwarte strik en de vrouwen droegen veelal een lichte jurk. Nadat we een aantal interessante verhalen aan hadden gehoord liepen we daarna door een andere gang, met een iets of wat vreemd groen gekleurd tapijt, dat ik niet bij de rest van het hotel vond passen, op weg naar de lobby. Daar kon relaxed aan een van de tafeltjes worden gezeten, maar daar hadden we helaas geen tijd voor. We moesten weer door naar de volgende stop van die dag, namelijk het Westin Bonaventure Hotel, een paar straten verderop gelegen.