Pagina's

donderdag 10 november 2022

Activiteit: The Grove - Los Angeles, Californië

Activiteit: The Grove
Adres: 189 The Grove Dr, Los Angeles, CA 90036, Verenigde Staten


Los Angeles is een stad van vele uitersten, getto's en slechte buurten worden afgewisseld met wijken en gebieden vol met rijkdom, pracht en praal. Ik vind het vreemd dat een stad er binnen enkele seconden er zo totaal anders uit kan zien, maar aan de andere kant heeft het ook wel weer iets. Amerika wordt altijd gezien als het land van de onbegrensde mogelijkheden en het lijkt mij mooi wanneer de lokale bevolking zich op een of andere manier van een slechte buurt naar een mooie wijk weet op te werken. Een gedeelte van de tegenstrijdigheden in Los Angeles heb ik gezien tijdens de "LA City Tour and Hollywood Experience" die ik geboekt had via de organisatie Southern California Grayline. Voor een tweetal tickets, inclusief vervoer vanaf mijn hotel in Anaheim (het Howard Johnson by Wyndham Anaheim Hotel & Water Playground), betaalde ik destijds $ 118,80, dus een kleine $ 60 Dollar per persoon. We werden vroeg in de ochtend opgehaald en, nadat we in een andere bus overgestapt waren, gingen we op weg naar de City of Angels en zagen daar een aantal bezienswaardigheden, waar ik in het verleden al eerder over geschreven heb. Een van de stops was The Original Farmers Market, we kregen 2 uur de tijd om daar te kijken, maar na minder dan een uur hadden we het wel gezien. We besloten om iets verder door te lopen en kwamen vervolgens terecht bij een veel moderner gebied, namelijk The Grove.

The Grove is een winkel- en entertainmentcomplex in Los Angeles, dat bij vele beroemdheden als de thuisbasis wordt gezien om er te winkelen. Het gebied is gelegen aan de achterzijde van The Original Farmers Market. In februari 2002 werd het complex geopend op de locatie van een voormalige boomgaard, kwekerij en melkveebedrijf. In het jaar 1999 werd er al begonnen aan de bouw van het miljoenenproject. Het idee om The Grove te ontwikkelen ontstond al in 1984, in eerste instantie was het nog de bedoeling om een bedrijfs- en amusementscomplex te creëren dat twee keer zo groot zou zijn geweest als Universal City. Dat plan werd echter niet goedgekeurd en pas jaren later, in 1998, kwam er een verkleind plan dat uiteindelijk heeft geleid tot The Grove. Dit project werd na veel vertraging in het begin van 2002 eindelijk voltooid en heeft uiteindelijk meer dan $ 100 miljoen Dollar gekost. De totale oppervlakte van het gebied, dat gelegen is in het Fairfax District in Los Angeles, is 53.400 vierkante meter groot. Het geheel is ontworpen door KMD Architects en Caruso Affiliated Holdings, dat tevens eigenaar is van The Grove. Er vinden jaarlijks speciale evenementen plaats in het complex, een van de bekendste is de tentoonstelling van de The Grove-kerstboom. Half november wordt de boom opgetuigd en vindt er de jaarlijkse boomverlichtingsceremonie plaats. Vervolgens wordt de kerstboom elke avond verlicht. Wanneer je binnenkort in Los Angeles bent kun je deze 30 meter grote boom dus gaan zien. 





The Original Farmers Market was een markt met kraampjes waar allerlei producten verkocht werden, die je gedeeltelijk ook op de markten in Nederland ziet. Ik vond dat niet zo heel interessant en daarom besloten we om de omgeving te verkennen. Na nog niet eens 2 minuten gelopen te hebben arriveerden  we al bij The Grove en er verscheen een lach op mijn gezicht. Het was per toeval dat we bij het winkelcentrum aankwamen, want ik wist vooraf niet eens dat het bestond. De gebouwen en winkels zagen er allemaal mooi, modern en schoon uit, en ik zag direct een paar dure merken, waardoor ik wist dat het een vrij exclusief gebied was. De winkel met de naam American Girl Place trok mijn aandacht, niet omdat ik normaal gesproken naar meisjeswinkels ga, maar ik zag iets heel vreemds. De hele winkel stond namelijk in het teken van poppen en allerlei kleding en spullen die verkocht werden om die poppen mee aan te kleden. Zoiets vreemds had ik wel van Japan verwacht, maar had het nog nooit in Amerika gezien. Snel gingen we weer naar buiten, want ik werd een beetje kriegelig van. We wandelden de autovrije straat in en zagen onder andere winkels van Lululemon, wat ik als Nederlander ook een hele eigenaardige naam vind, Banana Republic, Michael Kors, House of Peacock, Madewell, Vince en Barnes & Noble. Even verderop kwamen we terecht op een groot plein, met in het midden een fontein.

Het bleek zo te zijn dat er elk uur een fonteinshow met muziek plaatsvond, de voorstelling en bijbehorende choreografie was ontworpen door het bedrijf WET. Zij zijn tevens verantwoordelijk voor de wereldberoemde vertoningen van de Fountains of Bellagio in Las Vegas. Helaas arriveerden wij net te laat bij de fonteinen en hadden we niet de tijd om nog een uur te wachten, waardoor we de show zijn misgelopen. We wandelden rustig om het park heen en genoten van de omgeving. Alles was heel erg schoon, netjes en uitstekend onderhouden, dat vond ik prachtig om te zien. Nadat we om het park en de fontein gelopen waren zagen we de grote bioscoop, destijds had het nog de naam The Grove Theatres en was het onderdeel van Pacific Theaters, maar inmiddels is het in handen van AMC Theaters. We wilden eigenlijk wel een lekker taartje gaan eten bij The Cheesecake Factory, maar jammer genoeg bleken we daar te weinig tijd voor te hebben. We wilden natuurlijk niet te laat bij onze bus aankomen en moesten op de afgesproken tijd terug zijn. Eventjes keken we nog naar het standbeeld van The Spirit of Los Angeles, middenin de straat, het was een uitbeelding van een mannelijke engel die een vrouwelijke engel optilde. Vervolgens moesten we snel weer terug naar de bus, we konden de gratis trolley gebruiken, die vanuit The Grove naar The Original Farmers Market reed, maar te voet zouden we sneller gaan zijn. Ik vond het erg leuk om in The Grove te zijn geweest, het is een mooi, net, schoon en goed onderhouden winkel- en entertainmentcomplex en zeker de moeite waard om te bezoeken.