Pagina's

donderdag 2 augustus 2018

Themepark attractie: Tokyo DisneySea - Urayasu, Japan

Themepark attractie: Tokyo DisneySea
Adres: 1-13 Maihama, Urayasu, Chiba Prefecture 279-0031, Japan

Dit is het vierde en tevens laatste fotoverslag van de Amerikaans georiënteerde pretparken in Azië. Het beste Disneypretpark van de reis heb ik speciaal voor deze laatste post bewaard, dit park heeft de naam Tokyo DisneySea en is erg uniek in zijn soort. Het pretpark bezocht ik 1,5 dag, op de eerste dag was het er ontzettend warm en druk en tijdens de tweede dag was het erg regenachtig en druk. Bij vrijwel alle attracties in het park stonden grote en lange wachtrijen en dat begon eigenlijk al op het moment dat we Tokyo DisneySea binnen wilden gaan. Deze drukte was echter het enige nadeel van het pretpark, want verder heb ik vrijwel alleen maar positieve punten te melden. Het themepark was heel anders dan alle andere Disneyparken waar ik tot nu toe ben geweest en had ook veel eigen attracties, welke verder nergens anders te vinden zijn.

Tokyo DisneySea is een pretpark in het Tokyo Disney Resort welke op 4 september 2001 werd geopend. Het park staat op de 5e plaats van drukst bezochte pretparken ter wereld. Tokyo DisneySea is voor een groot gedeelte naar een maritiem-gebied gethematiseerd.  Het idee voor het park is ontstaan vanuit het idee om destijds een themapark in Long Beach, Zuid-Californië te bouwen met de naam Port Disney. De RMS Queen Mary had hierbij als belangrijkste attractie moeten gaan fungeren. Echter verdween het idee in de kast op het moment dat er financiële problemen ontstonden in Europa bij het Euro Disney-project. Later werd het idee overgenomen door Oriental Land Company (de eigenaar van het park, welke een licentie heeft verkregen van de Walt Disney Company) en zij hebben met het idee Tokyo DisneySea ontwikkeld.

Tenzing Travel - Japan 



Tokyo DisneySea bestaat uit een zevental verschillende gebieden welke “Ports of Call” worden genoemd. De Mediterranean Harbor is de entree van het park, er kon hier onder andere een boottochtje worden gemaakt met de Venetian Gondolas. Ik voelde me net weer even in Las Vegas, of moet ik Venetië zeggen. Tijdens ons eerste bezoek aan het park liepen we vanuit de hoofdingang van het park echter gelijk door naar het gebied met de naam Mysterious Island. Ik keek voorafgaande aan mijn bezoek aan het park vooral uit naar de darkrides in dit gebied van het park. We haalden een Fastpass voor "Journey to the Center of the Earth" (3 uur wachten, een half uur na opening van het park) en sloten vervolgens aan in de rij voor "20,000 Leagues Under the Sea". Deze beide rides, in het gebied waar een hele grote vulkaan was nagemaakt, waren heel erg mooi gemaakt en geweldig om te doen. Ze behoorden tot de hoogtepunten van de park en ik als darkride liefhebber was er van onder de indruk.

De allerbeste attractie van het park stond echter niet in Mysterious Island, maar wel in het gebied met de naam Lost River Delta. De attractie Indiana Jones Adventure: Temple of the Crystal Skull was een geweldige en spannende darkride, vol met verrassende elementen. Destijds in het Disneyland Park van Anaheim was een gelijksoortige attractie gesloten en daar baalde ik toen ontzettend van. Gelukkig heb ik hem nu wel kunnen doen en hoop ik die in Anaheim toch ook eens mee te gaan maken. Een andere leuke attractie in Lost River Delta was de achtbaan Raging Spirits (de enige met een inversie in het Tokyo Disney Resort), de attractie leek heel erg op de rollercoaster Indiana Jones et le Temple du Péril in Disneyland Paris. Gelukkig konden we voor beide attracties een Fastpass halen, want de reguliere wachttijd was telkens langer dan 2 uur.




Een andere “Port of Call” was American Waterfront, in dit gebied stond het grote schip S.S. Columbia en er waren een flink aantal attracties in gevestigd, waaronder de Tower of Terror en Turtle Talk. Vanuit American Waterfront kon er doorgelopen worden naar het Toyville Trolley Park, welke helemaal in het teken stond van Toy Story. De belangrijkste attractie hier was Toy Story Mania, tijdens onze eerste dag in het park waren de Fastpasses voor deze ride al snel vergeven en ook bij opening van het park op de tweede dag stond er al een belachelijk lange rij om alleen al een Fastpass voor de attractie te krijgen. Gelukkig was het me toch gelukt om aan een Fastpass te komen en 5 uur nadat ik de Fastpass gehaald had konden we pas de attractie in gaan. Net zoals de ride in Amerika was Toy Story Mania in Japan ook weer heel erg leuk om te doen. 

Een ander gebied in het park met unieke attracties was Port Discovery, leuke attracties in dit deel waren Aquatopia (een soort spinnende bootjes, met kans om erg nat te worden) en het pas geopende Nemo & Friends SeaRider, een simulator gebaseerd op de film van Finding Nemo. Het gebied met de naam Mermaid Lagoon stond in het teken van allerlei attracties voor kinderen met De Kleine Zeemeermin als thema, deze “Port of Call” was volledig overdekt en was dus fijn om even te schuilen toen het wel erg hard regende in het park. Buiten het overdekte gebied stond de kinder-achtbaan Flounder’s Flying Fish Coaster, leuk om even een kort ritje in te maken, maar verder niet veel bijzonders. De Mermaid Lagoon was dus ook weer uniek, want buiten DisneySea is een soortgelijk land in geen ander Disneypark te vinden.




De laatste “Port of Call” van Tokyo DisneySea, welke ik nog niet besproken heb, is de Arabian Coast. De bekende attractie Jasmine’s Flying Carpets stond in dit gebied evenals de Sindbad’s Storybook Voyage. Helaas was de laatstgenoemde attractie gesloten en daar baalde ik wel van. Voorafgaande aan de reis had ik namelijk een aantal filmpjes van deze leuke “dark water ride”” (te vergelijken met de Fata Morgana in de Efteling) gezien en had de attractie graag willen doen. Helaas kon dat feest dus niet doorgaan en moet ik een andere keer terug naar Tokyo. Naast alle attracties welke ik zojuist heb beschreven had elk gebied ook zijn eigen shows en restaurants (met echt lekker eten en drinken), welke vrijwel allemaal een maritiem thema hadden. In tegenstelling tot Tokyo Disneyland werd er bij Tokyo DisneySea wel bier geschonken en dat was tijdens de eerste ontzettend hete dag in het park af en toe wel lekker verfrissend.

Ik vond Tokyo DisneySea echt een geweldig park. Voorafgaande aan mijn reis had ik al veel over het pretpark gelezen en filmpjes ervan gekeken en wat ik van het park verwachtte is ook wel uitgekomen. De thematisering en de grootsheid van hoe het park is opgezet vond ik schitterend. Er is ontzettend veel moeite en geld gestoken in het ontwikkelen van het pretpark en dat is te zien. Ik hou ervan en ben een aantal keer echt onder de indruk geraakt van alles wat ik om me heen zag. De Japanners, met hun aparte gewoonten en gedrag, maakten dat feest eigenlijk ook wel compleet. Wat ik in het begin al aangaf was het enige nadeel van het park dat het er ontzettend druk was. Ik bezocht het park in de zomervakantie en denk dat het voor een volgende keer beter is om buiten het hoogseizoen te gaan. Tokyo DisneySea heeft zich weten te onderscheiden van de andere pretparken en ik vond het geweldig om er te zijn geweest.