Pagina's

zaterdag 9 juli 2022

Activiteit: Miami Beach - Miami, Florida

Activiteit: Miami Beach
Adres: Miami Beach, Florida, Verenigde Staten


Mijn eerste vakantie in Amerika beleefde ik in New York City. De reizen die volgden hadden als bestemming Orlando, Chicago, San Francisco, Las Vegas, Washington DCSan Diego, Anaheim en Los Angeles. Daarna wilde ik opnieuw naar Orlando toe, maar het leek mij ook leuk om tijdens diezelfde reis Miami aan te doen. Miami en dan met name Miami Beach klonk voor mij destijds toch als iets speciaals. De stad kende ik van films en series op televisie en ik wilde het wel eens met mijn eigen ogen gaan zien. Uiteindelijk kozen we voor een reis van een kleine 3 weken, waarbij we de eerste ruime week in een hotel in Miami Beach zouden gaan verblijven. Het leek mij geweldig om te slapen in het Fontainebleau Miami Beach, maar ik merkte al snel dat mijn financiële situatie van destijds het niet zou toelaten. Daarom ging ik op zoek naar een verblijfsplaats die wat voordeliger was en uiteindelijk is dat het Dorchester Miami Beach Hotel & Suites geworden. Dit hotel was gelegen aan Collins Avenue en bevond zich op een paar minuten lopen van het strand van Miami Beach. Een echte strandganger ben ik eerlijk gezegd niet, ik vind het niet erg om even een paar uurtjes op het zandstrand te liggen, maar dat hoeft voor mij geen hele dagen te duren. Toch was ik wel heel erg benieuwd naar het strand van Miami Beach en alles eromheen. Het is toch een van meest beroemde stranden ter wereld en ik keek er naar uit om het te bezichtigen.

Miami Beach is een kustplaats in de Amerikaanse staat Florida en is vooral bekend vanwege het kunstmatig aangelegde strand, dat ook wel de "Amerikaanse Rivièra" wordt genoemd. Het werd opgericht op 26 maart 1915 en geldt als het bekendste overwinteringsoord in Florida voor rijkere en oudere Amerikanen. Miami Beach ligt op de natuurlijke en kunstmatige barrière-eilanden tussen de Atlantische Oceaan en Biscayne Bay. Het wordt sinds het begin van de 20e eeuw gezien als een van Amerika's meest vooraanstaande badplaatsen. Er wonen een kleine 83.000 inwoners in Miami Beach en het staat net buiten de top 25 van grootste steden in Florida. Het bekendste gebied van Miami Beach is het Art Deco Historic District, in dit stadsgedeelte is de grootste verzameling Art Deco-architectuur ter wereld te vinden. Het bevat honderden appartementen, hotels en andere bouwwerken die tussen 1923 en 1943 zijn gebouwd en het is opgenomen in het National Register of Historic Places. Dit wereldberoemde historische district wordt begrensd door Lenox Court in het westen, 6th Street in het zuiden, de Atlantische Oceaan in het oosten en Dade Boulevard langs het Collins-kanaal in het noorden. Miami Beach en het Art Deco District zijn in het verleden veel in verband gebracht met de georganiseerde misdaad en drugshandel. In deze hoedanigheid fungeerde het gebied ook vaak als decor in films, waaronder in mijn favoriete film Scarface, met Al Pacino als Tony Montana in de hoofdrol.





Ik verbleef eind april, begin mei in Miami Beach en voorafgaande aan de reis stelde ik me de stad voor als een zonovergoten badplaats, waar het elke dag minstens 25 graden zou zijn. Dat bleek gedeeltelijk ook wel het geval te zijn, maar toch heeft het elke dag ook nog wel flink geregend. De hevige regenbuien duurden soms een paar uur, waarna het vervolgens snel opklaarde en een paar keer stopte het ook al na enkele minuten met regenen. Vanuit het hotel wandelden we elke dag wel even naar het strand en het Art Deco District toe. Dit deden we vrijwel altijd overdag, op het moment dat het nog licht was. In de avonduren waren we meestal zo moe van alles wat we die dag hadden gezien en gedaan, waardoor we het hotel niet meer uitgingen. Overdag hing er overwegend een goeie sfeer in het gebied en op het strand, er waren een flink aantal clubs aanwezig, waar mensen aan het drinken en dansen waren. Er hing een party-vibe, al was die wel anders dan in Las Vegas. Er waren ook heel veel lokale jongeren aanwezig op het strand. Ze waren niet alleen maar aan het feesten, een aantal groepjes hingen rond en anderen waren aan het sporten en trainen op Muscle Beach. Dit was een openbaar fitness-gedeelte op het zuidelijke deel van Miami Beach, ofwel South Beach. Mensen hingen aan de rekken en trokken zich op, het leek er af en toe op alsof ze elkaar probeerden gek te maken. Het was wat dat betreft echt zien en gezien worden, maar dat gold eigenlijk wel voor geheel Miami Beach.

Wat dat betreft was het niet echt iets voor mij, met mijn Hollandse nuchterheid van "doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg" en zonder sixpack of wasbordje op mijn buik hoorde ik er niet echt bij. Toch vond ik het wel leuk om Miami Beach gezien te hebben en dat gold helemaal voor de gebouwen van het Art Deco Historic District. De verschillende bouwwerken in pastelkleuren, voor Amerikaanse begrippen in laagbouw gebouwd, herkende ik van films en televisie en dat vond ik geweldig. Een van de gebouwen had de naam The Netherland Hotel en dat was natuurlijk helemaal speciaal. Ik vond het jammer dat ik dat hotel niet eerder had ontdekt, want anders hadden we daarin kunnen gaan verblijven. Het herenhuis waarin Gianni Versace woonde, totdat hij werd vermoord, was indrukwekkend om te zien en daarnaast heb ik genoten van alle verschillende oldtimers en luxe sportwagens die voor de gebouwen in het Art Deco District stonden. De prijzen bij de verschillende cafés en restaurants waren hoog, zelfs in het geval van Happy Hour waren de alcoholische drankjes nog steeds erg duur. Hou daar dus rekening mee wanneer je besluit om Miami Beach te gaan bezoeken. Ik vond het leuk om Miami Beach gezien te hebben, maar in tegenstelling tot veel andere Amerikaanse plaatsen heb ik niet de behoefte om er nog een keer naartoe terug te gaan. Na deze eerste en waarschijnlijk dus ook laatste keer heb ik Miami Beach wel gezien.