Pagina's

woensdag 6 maart 2019

Activiteit: Shoreline Architecture River Cruise - Chicago, Illinois

Activiteit: Shoreline Architecture River Cruise
Adres: 600 E Grand Ave, Chicago, IL 60611, Verenigde Staten


Voorafgaande aan mijn reis naar Chicago had ik voor iedereen (we waren met 4 personen) een Go Chicago Card aangeschaft. Deze kaart gaf gedurende 3 dagen entree tot allerlei verschillende activiteiten in de stad aan Lake Michigan. Ik had een planning gemaakt om zoveel mogelijk van de inbegrepen attracties en musea te bezoeken. Eerder schreef ik al over het Shedd Aquarium, het Adler Planetarium, de Navy Pier Centennial Wheel en ook het Field Museum, welke ik met behulp van de Go Chicago Card had bezocht. Daarnaast heb ik er op een mooie zonnige middag ook een boottocht door de binnenstad van de stad mee gemaakt. Deze tocht heette de Shoreline Architecture River Cruise en kostte normaal gesproken zo’n $ 44,00 Dollar, inclusief belasting, per persoon. Dit was iets minder dan de helft van de prijs welke ik per Go Chicago Card had betaald en het was dan ook erg eenvoudig om in de 3 dagen het totale bedrag eruit te halen.  

De Shoreline Architecture River Cruise vertrok vanaf het gebied Ogden Slip in het Polk Bros. Park, nabij Navy Park. Daar moesten we ook de tickets voor de tour ophalen. De boottocht vertrok om 14:15 uur en een kwartiertje voor die tijd stonden we al te wachten bij het plateau waar we op moesten stappen. Het was redelijk druk met andere mensen die de tour ook gingen doen en ik was benieuwd of dat de boot helemaal vol zou gaan raken. Op een gegeven moment mochten we het schip betreden en we namen plaats op een van de witte houten banken welke allemaal achter elkaar waren opgesteld. De tourguide heette vervolgens iedereen welkom en nadat zo goed als alle banken bezet waren was het bijna tijd om te gaan vertrekken. Voor de daadwerkelijke start van de 70 minuten durende tour werden er  namelijk eerst nog wat veiligheidsvoorschriften besproken en er werd verteld waar de reddingsboeien en reddingsvesten lagen. Deze hoopten we natuurlijk niet nodig te hebben.




De tour zou ons gaan voeren over een groot gedeelte van de Chicago River en we zouden langs meer dan 40 architectonische bezienswaardigheden, waaronder een aantal hele hoge wolkenkrabbers, in de stad gaan varen. De gids begon te vertellen over de stad Chicago en hoe de gebouwen, de architectuur en engineering daarvan de stad Chicago beroemd hebben gemaakt.  De tocht ging eerst over de Main Branch van de rivier, we zagen hier onder andere de gebouwen welke door Bertrand Goldberg en Jeanne Gang ontworpen waren. We kwamen langs de Marina Towers en gingen onder een aantal bekende bruggen, zoals onder andere de DuSable Bridge, door. We zagen het Trump International Hotel and Tower en The Langham Chicago, en ik vond het prachtig om te zien. Naast de verschillende grote gebouwen kwamen we ook langs het Heald Square Monument en het Vietnam Memorial. Bij mij kwam steeds meer het besef dat ik de binnenstad van Chicago geweldig vond.

Ik denk zelfs dat ik de binnenstad van Chicago het mooiste vind van alle Amerikaanse steden waar ik tot nu toe ben geweest. De skyline is geweldig, oude en nieuwe gebouwen wisselen elkaar af en bovendien is het er ook nog eens ontzettend schoon. We gingen verder over de North Branch van de Chicago River en kwamen langs Wolf Point. Ik rook al de hele tijd een lichte chocoladegeur en dacht dat iemand aan boord het aan het eten was, maar de geur werd maar sterker en sterker. Onze tourguide vertelde dat er chocolade gemaakt werd in de fabriek van Blommer Chocolate Company en dat we dat roken. Het was heerlijk, de geur van een van mijn favoriete etenswaren constant om ons heen, de zon scheen, de lucht was helder en overal waar ik keek zag ik prachtige architectuur.  De boottocht was op dat moment voor mij al meer dan geslaagd en ik was erg blij dat we voor die tour op dat moment van de dag hadden gekozen.




De tocht op de boot bracht ons ook over de South Branch van de Chicago River, hier vertelde onze gids over de “Great Fire of 1871”, de brand welke een groot gedeelte van de binnenstad destijds in 2 dagen heeft weten te verwoesten. Ook zagen we het grootste en meest bekende gebouw van Chicago, namelijk de Willis Tower.  Dit gebouw is van 1974 tot en met 1997 het hoogste gebouw ter wereld geweest en ik vond het geweldig om het zo vanaf het water te zien. De torens van Wells Fargo vond ik ook indrukwekkend om te zien, evenals het gebouw waarin de American Theological Library Association in gevestigd is. We hebben architectuur van onder andere Mies van der Rohe, Skidmore Owings Merrill en Helmut Jahn gezien en het was geweldig. Om de paar meter zagen we wel weer een nieuw prachtig hoog gebouw en ik vond het zeer indrukwekkend. Ik had voorafgaande aan de reis niet verwacht dat Chicago zo mooi zou zijn en het was dus echt een verrassing.

Na iets langer dan een uur op het water te hebben rondgevaren kwamen we weer aan op de plek waar we eerder die middag ook waren opgestapt. Na nog een laatste korte anekdote van de gids over de stad Chicago en haar architectuur, en daarnaast ook het verzoek om een fooi te geven, werd iedereen verzocht om van de boot af te gaan om vervolgens het vaste land weer te betreden. Ik baalde er van dat de tour voorbij was, want had best nog wat langer rond willen varen en genieten van alle gebouwen om me heen. De Shoreline Architecture River Cruise vond ik meer dan de moeite waard en was erg blij dat we deze van de 3 mogelijke boottochten met de Go Chicago Card hadden gedaan. De stad Chicago heeft echt een grote indruk op me gemaakt en daar heeft de boottocht in een flinke mate aan bijgedragen. Ik kan het daarom dan ook aan iedereen aanraden om bij een bezoek aan The Windy City een  Shoreline Architecture River Cruise te doen.