Pagina's

zaterdag 30 maart 2019

Activiteit: Boston Beer Company Morning Mash-In Tour - Boston, Massachusetts

Activiteit: Boston Beer Company Morning Mash-In Tour
Adres: 30 Germania St, Boston, MA 02130, Verenigde Staten


Een van de leiders van de onafhankelijkheidsstrijd van de Verenigde Staten was de in Boston geboren Samuel Adams. Deze Amerikaanse politicus leefde van 27 september 1722 tot aan 5 oktober 1803. Hij studeerde aan de Harvard-Universiteit (toen nog Harvard College geheten) en had een actieve rol in het plaatselijke bestuur van Boston. Hij was een van de leiders in het verzet tegen de belastingheffing door de Britse regering en organiseerde de Boston Tea Party. In 1776 was hij een van de ondertekenaars van de Onafhankelijkheidsverklaring, als een vertegenwoordiger van Massachusetts, en in 1793 volgde hij John Hancock op als gouverneur van diezelfde staat. Tevens had Samuel Adams samen met zijn vader (Samuel Adams senior) een bierbrouwerij, welke destijds failliet ging. Heden ten dage is er in Boston nog steeds een grote brouwerij, de Boston Beer Company, te vinden welke bieren met de naam Samuel Adams produceert en aan die brouwerij heb ik op onze eerste ochtend in Boston een bezoek gebracht.

De Boston Beer Company is een brouwerij welke in 1984 is opgericht door James 'Jim' Koch en Rhonda Kallman. Het eerste bier van de brouwerij werd Samuel Adams Boston Lager genoemd als dank aan de “Founding Father” Samuel Adams, vaak ingekort tot Sam Adams, de revolutionaire patriot, waarover ik jullie zojuist meer heb verteld. Het bier werd geïntroduceerd tijdens het Patriot’s Day-weekend in maart 1985. Slechts 6 weken na die introductie werd Samuel Adams Boston Lager al uitgeroepen tot het beste bier van Amerika tijdens het Great American Beer Festival. De verkoopcijfers namen toe en er werden nieuwe en andere soorten Samuel Adams-bier geproduceerd. De Boston Beer Company is door de jaren heen uitgegroeid tot de één na grootste ambachtelijke brouwerij van de Verenigde Staten. Jaarlijks wordt er 500 miljoen liter bier geproduceerd door de Boston Beer Company en dat levert per jaar zo’n $ 1 miljard Dollar op met $100 miljoen aan winst.





Vanuit het hotel namen we de metro naar de brouwerij, nadat we het station uitliepen was het eigenlijk nog maar een korte wandeling. Echter liepen we verkeerd en hebben een tijdje moeten zoeken. Op een gegeven moment arriveerden we gelukkig toch bij de gebouwen van de Boston Beer Company. Enkele andere mensen waren ook al voor de deur aan het wachten tot het moment dat de eerste tour van de dag zou gaan beginnen. Ik maakte een aantal foto’s van de omgeving en pakte ook de Go Boston Cards er alvast bij. Ik dacht namelijk dat de tour bij de kaart inbegrepen was, maar toen de deuren van de brouwerij open gingen en we geholpen werden bleek dat helaas niet het geval. We waren te vroeg bij de brouwerij voor de gratis tour. De eerste rondleiding van de dag was de Morning Mash-In Tour om 9:30 uur. De andere mensen welke voor de deur stonden hadden zich daar voor opgegeven en er moest $ 10,00 voor betaald worden. De eerste gratis tour zou pas over een uur plaats gaan vinden en omdat we geen zin hadden om zo lang te wachten besloten we om ook met de rondleiding mee te gaan en we betaalden $ 10,00 per persoon.

We kregen vervolgens de tickets, in de vorm van een bieretiket, uitgereikt en moesten even wachten tot de gehele groep compleet was. Ik keek naar de vitrines waarin oude bierflesjes van Samuel Adams en de Boston Beer Company stonden en naar de vlaggen met gewonnen prijzen welke aan het plafond hingen. Op het moment dat de groep compleet was stelde de tourguide zich voor en er werd gevraagd waar iedereen vandaan kwam. Toen we zeiden dat we in Nederland woonden was iedereen onder de indruk. Dat vind ik altijd wel grappig, het enthousiasme van de Amerikanen is mooi om te zien. Vervolgens liepen we door een grote buis, waar een beeltenis van Samuel Adams naast stond, naar de eerste ruimte van de rondleiding. In de ruimte waar we terecht kwamen stonden een aantal erg grote RVS-bierketels. Mensen waren bezig met het brouwproces en er hing een echte biergeur. Er werd verteld hoe het proces van het bierbrouwen in zijn werking gaat en er werd de mogelijkheid geboden om vragen te stellen. Ik vond het interessant om te zien en horen.




Na de eerste uitleg liepen we verder de brouwerij in en zagen de “Barrel Room”, in deze kamer stonden een flink aantal houten vaten waar in het verleden sterke drank, zoals bijvoorbeeld whisky, in had gezeten en nu was daar bier in gedaan. Het was de bedoeling dat de vaten een bepaalde smaak aan het bier zouden afgeven, zodat er een nieuw soort bier zou gaan ontstaan. In de volgende ruimte waar we terecht kwamen werden een aantal verschillende ingrediënten waarvan bier wordt gemaakt uitgedeeld, hier konden we van proeven of aan ruiken. De donkere gerstkorrels vond ik lekker smaken en door met het hop in mijn handen te wrijven bleef er daarna nog een lange tijd biergeur aan zitten. Over alle ingrediënten werd het nodige verteld en er werd gevraagd of we wisten hoeveel verschillende biersoorten er zijn. Het antwoord was slechts 2, namelijk pils en ale, zelf dacht ik dat er veel meer soorten waren, maar uiteindelijk horen alle biersmaken dus bij een van beide soorten.

Vervolgens gingen we door naar de laatste ruimte, waar we tevens enige tijd zouden blijven zitten. Het was de Samuel Adams Tasting Room, waar we een aantal verschillende bieren mochten gaan proeven. De Tasting Room was een soort van café, met een eikenhouten bar van een paar honderd jaar oud en verder stonden er lange houten tafels met zwarte stoelen naast elkaar. Er stond al een barman klaar om pitchers voor ons te vullen en er werd uitleg gegeven over welk biertje we het eerste zouden gaan krijgen. We kregen per persoon een klein proefglaasje uitgereikt, die we konden gebruiken om het bier vanuit de pitcher mee in te schenken en te proeven. Het eerste bier was het populaire en tevens bekendste bier van de brouwerij, namelijk de Samuel Adams Boston Lager. Deze kende ik al, maar wilde er toch wel een glaasje van nemen. Het was nog niet eens 10:00 uur in de ochtend en we zaten met z’n allen al aan het bier, dat vond ik wel grappig om mee te maken.  




De pitchers werden helemaal vol geschonken maar het duurde niet lang voordat alle kleine glaasjes gevuld en de pitchers leeg waren. Ik hield het echter bij dat ene glaasje, want was benieuwd wat er nog meer op tafel zou komen. Het volgende bier was de Samuel Adams OctoberFest, welke gebaseerd was op de oktoberfeesten in München. Dit was ooit het eerste bier welke ik van de Boston Beer Company dronk, dus vond het wel leuk om er nog een glaasje van te nemen. Het smaakte lekker, maar niet speciaal. De gewone Samuel Adams Boston Lager vond ik lekkerder. Het viel op dat er in de pitchers ook het nodige van de OctoberFest overbleef. De anderen dachten waarschijnlijk dus net zo over het bier als ikzelf. Er werd vervolgens weer het nodige over de brouwerij en de bieren verteld en het was best gezellig om zo met z’n allen samen te zijn. De barman en gids namen het er zelf ook lekker van, alleen gebruikten zij geen proefglaasjes maar juist grotere pints. Dat was wel grappig.

Hierna kregen we een experimenteel biertje uitgereikt. Het was de bedoeling dat we hier een beoordeling aan zouden geven, door middel van het gebruiken van een app waarmee ook de gehele tour kon worden geëvalueerd. Dit bier had de naam Mexican Lager en smaakte inderdaad een beetje naar Corona, alleen dan iets milder vol van smaak. Een Corona is altijd lekker in de zomer, met een schijfje limoen, maar op de koude dag in Boston had de smaak van een Mexican Lager toch niet echt mijn voorkeur. Ik heb het biertje een 2,75 gegeven van een maximale score van 5. Normaal gesproken worden er slechts 3 verschillende biertjes  uitgereikt in de Tasting Room tijdens de tour, maar omdat wij de Morning Mash-In Tour deden kregen we er 4. Het lekkerste biertje werd voor het laatst bewaard, dit was namelijk de Dry Irish Stout, dit was een wat zure en rokerige stout, welke wat anders dan een normale stout smaakte, maar toch wel lekker was. Het had iets aparts en kreeg van mij een 3,75 in de beoordeling op de app.




Nadat we het laatste biertje ook op hadden gedronken zat de tour erop. We mochten de pitchers wel nog leegmaken, maar er zouden geen nieuwe bieren meer worden geschonken. Buiten de 4 proefglaasjes had ik in het proeflokaal verder niks meer genomen, veel van de anderen schonken hun glaasjes echter meerdere keren vol, waardoor alle pitchers uiteindelijk helemaal leeg waren. Er waren ook al een paar mensen een beetje aangeschoten zo vroeg in de ochtend. De proefglaasjes mochten we mee naar huis nemen, dat vond ik erg leuk. We verlieten vervolgens de ruimte en gingen op weg naar de gift shop om te zien of we daar nog wat konden kopen. Aan het begin van de tour, toen ik mijn Go Boston Cards liet zien, werd er verteld dat ik deze kon gaan gebruiken om een gratis glas mee te halen in het winkeltje. Gelukkig dacht ik er aan en na het laten zien van beide kaarten kregen we inderdaad 2 keurig verpakte en mooie gratis glazen van Samuel Adams Boston Lager uitgereikt.

Een van de voordelen waarmee werd geadverteerd voorafgaande aan de Morning Mash-In Tour was het feit dat we de Samuel Adams Tap Room mochten gaan bezoeken voordat het geopend was voor de rest van het publiek. Deze tap room was eigenlijk gewoon een café, waar een tiental verschillende bieren van de Boston Beer Company werden geschonken. We besloten om hier toch even te gaan zitten om het programma voor de rest van de dag door te nemen onder het genot van een glaasje Samuel Adams New England IPA. Dat bier, welke kenmerkend is voor de streek New England, was lekker fruitig en fris en smaakte goed. Nadat we het glas op hadden besloten we om niet langer te blijven, want dan zou het met de rest van de dag waarschijnlijk niet goed gaan komen. Ik vond de Morning Mash-In Tour erg leuk om te doen, de brouwerij met al zijn attributen en ketels vond ik interessant om te zien en ik vond het lekker en afwisselend om de verschillende bieren te proeven. Ook vond ik het leuk dat we een paar gratis glazen hebben gekregen. Het is een erg leuke activiteit om in Boston te doen, zeker wanneer je een bierliefhebber bent net zoals ik dat ben.