Pagina's

vrijdag 22 maart 2019

Activiteit: USS Battleship Missouri Memorial (Pearl Harbor Memorial) - Honolulu, Hawaii

Activiteit: USS Battleship Missouri Memorial (Pearl Harbor Memorial)
Adres: 63 Cowpens St, Honolulu, HI 96818, Verenigde Staten


In mijn bericht over de Pearl Harbor Historic sites en USS Arizona Memorial schreef ik al dat ik het een andere keer zou gaan hebben over een aantal overige bezienswaardigheden van Pearl Harbor, omdat er in het gebied teveel te doen is om in één post over te schrijven. Ik heb gedurende de dag heel veel foto’s gemaakt, welke ik jullie in afzonderlijke posten wil laten zien. Een van de bezienswaardigheden van Pearl Harbor waar ik nog niet eerder over heb geschreven is het USS Battleship Missouri Memorial, een gedenkteken ter ere van het USS Missouri (BB-63) Iowa-klasse slagschip, waar aan boord op 2 september 1945 de overgave van Japan werd getekend en er zodoende officieel een einde aan de Tweede Wereldoorlog is gekomen. Het is gezien deze wereldgeschiedenis dus een ontzettend belangrijk schip, welke terecht een museum en gedenkteken is geworden.

De USS Missouri werd in 1940 besteld en kreeg in 1944 de eerste opdracht. Het schip heeft gevochten in de Tweede Wereldoorlog en de Koreaanse Oorlog, totdat ze in 1955 werd ontmanteld. Bijna 30 jaar later, in 1984, werd het schip gereactiveerd en gemoderniseerd als onderdeel van het 600-schepen tellende Marineplan en gaf vuursteun tijdens Operatie Desert Storm in 1991. De USS Missouri ontving in totaal 11 gevechtssterren voor dienst in de Tweede Wereldoorlog, Korea en de Perzische Golf en werd uiteindelijk op 31 maart 1992 buiten dienst gesteld na in totaal zestien jaar actieve dienst te hebben gediend. Het schip bleef echter tot 1995 geregistreerd staan in het marineschepenregister. In 1998 werd ze gedoneerd aan de USS Missouri Memorial Association en werd vervolgens een museumschip in Pearl Harbor, Honolulu, Hawaii.





Voorafgaande aan de reis had ik Go Oahu Cards gekocht, waarmee entree werd verschaft tot alle Pearl Harbor Historic Sites, waaronder het USS Battleship Missouri Memorial. Normaal kostte dit hele pakket zo’n $ 65,00 per persoon, maar nu was de toegang dus bij de Go Oahu Card inbegrepen. Vanuit het hotel waar ik destijds verbleef (mijn 3e hotel op Oahu, het Coconut Waikiki Hotel), was het zo’n 20 minuten rijden naar Pearl Harbor. De dag begon met het bezoeken van het Pearl Harbor Visitor Center, de USS Arizona Memorial tour en  het USS Bowfin Submarine Museum & Park (onderzeeër), vervolgens ging ik op weg naar het USS Battleship Missouri Memorial. Ik had gedurende de dag dus al veel gezien en meegemaakt voordat ik bij het slagschip was beland, maar toen ik het schip zag raakte ik wel direct weer onder de indruk.

Vele Amerikaanse vlaggen wapperden in een aantal masten en de trots van het Amerikaanse volk werd weer op een prachtige manier geëtaleerd. Het grote grijze schip met de kanonnen lag prachtig aangemeerd aan wal en ik kon niet wachten om aan boord te gaan. Eenmaal aan boord werd ik door de grootsheid van het schip geslagen. Bovenop het dek keek ik mijn ogen uit, op verschillende plaketten waren foto’s afgebeeld van het schip in actie tijdens oorlogsgevechten. Bij deze gedenkplaten stond beschreven in welke periode de foto’s waren gemaakt en werd er informatie gegeven over de verschillende slagen. Ik vond dat heel erg interessant om te lezen. De USS Missouri lag op dat moment zo vredig in het water, maar was in het verleden dus vaak bij hele andere situaties betrokken geweest. 




Het was niet zo dat ik me niet voor kon stellen dat het schip in zo veel gevechten had gestreden, want om me heen zag ik allemaal kanonnen en ander materiaal welke in oorlogen worden gebruikt, dus ik was me ook wel weer heel goed bewust van mijn omgeving. Ook binnen in het schip in de verschillende cabines en ruimtes bleef ik onder de indruk. De kleine slaapvertrekken van de soldaten (welke ik eerder ook op de USS Midway in San Diego had gezien) voelden claustrofobisch aan, omdat er met zoveel personen tegelijk in dezelfde ruimte moest worden geslapen. De ruimtes van de mannen in hogere rangen spraken me wat dat betreft meer aan, maar wanneer het schip onder vuur zou worden genomen dan had het niet veel uitgemaakt of dat je een grote of kleine slaapkamer zou hebben, dan moest er worden gevochten en gestreden voor het leven.

Ik heb mijn ogen op en in het schip uitgekeken. Heel veel van alles wat tentoongesteld was heb ik bekeken en heb die dag ontzettend veel informatie tot me genomen. De grote eetruimtes, kantoren en machinekamers vond ik prachtig en het leek wel of dat het schip een kleine stad op zichzelf was. Ik was onder de indruk van de kanonnen en de grootsheid van het schip en vond het geweldig dat ik op zo’n historische plek was aangekomen. Het einde van de Tweede Wereldoorlog heeft natuurlijk toch heel veel voor ons als Nederland betekend. De Amerikanen hebben er onder andere voor gezorgd dat we niet meer bezet zijn en ik vind dat we ze daar eeuwig dankbaar voor moeten blijven. Het bezoeken van het USS Battleship Missouri Memorial vond ik geweldig, het was mooi om tijdens mijn vakantie serieus iets over de geschiedenis te leren en ik voelde me bevoorrecht dat ik even op die plek mocht zijn.