Pagina's

donderdag 29 september 2016

Activiteit: Adler Planetarium - Chicago, Illinois

Activiteit: Adler Planetarium
Adres:      Museum Campus, 1300 S Lake Shore Dr, Chicago, IL 60605, Verenigde Staten


De stad Chicago is me bijgebleven als een hele mooie en schone stad vol met leuke attracties en activiteiten. Tijdens de dagen dat we in de stad zijn geweest hebben we erg veel gedaan, waaronder het bezoeken van het Adler Planetarium. Het Adler Planetarium is een museum gewijd aan de studie van de astronomie en astrofysica. Het museum werd in 1930 opgericht door de zakelijk leider van Chicago met de naam Max Adler. Het Adler Planetarium werd geopend als Amerika's eerste planetarium en maakt deel uit van Chicago's Museum Campus, De missie van het Adler Planetarium is gericht op het inspireren van de exploratie en het begrip van het heelal. Het museum werd uitgeroepen tot een National Historic Landmark in 1987.

Voorafgaande aan onze reis naar Chicago had ik natuurlijk weer op de site van Smart Destinations gekeken om te zien of er Go Chicago Cards werden aangeboden, gelukkig was dit het geval en veel van de attracties die ik in Chicago wilde gaan doen waren bij deze cards inbegrepen. We zouden 3 volle dagen in Chicago gaan verblijven en ik kocht dan ook een viertal Go Chicago 3 Day Cards. Door gebruik te maken van een kortingscode hoefde ik voor deze kaarten in totaal slechts $ 392,56 af te rekenen, dus niet eens $ 100 per kaart. Dit bedrag zouden we met onze volle planning makkelijk eruit gaan halen.


Tijdens onze tweede dag in Chicago hadden we een drietal activiteiten die gevestigd waren op het Museum Campus Chicago op het programma staan. We zouden gaan naar The Field Museum, het Shedd Aquarium en dus ook naar het Adler Planetarium. Het Adler Planetarium hadden we als 2e activiteit gepland. Na ons bezoek aan het Field Museum, waar ik eerder over geschreven heb, was het een korte wandeling van slechts enkele minuten naar het Adler Planetarium. Het Adler Planetarium bevond zich aan de oostelijke zijde van het Museum Campus en was voor een groot gedeelte omringt door water. Ik vond de locatie prachtig, het zonnetje scheen en we hadden vanaf de buitenkant van het planetarium zicht op de geweldige skyline van Chicago.

We betraden het gebouw en lieten onze Go Chicago Cards scannen, dit verliep gelukkig weer allemaal soepel en we kregen toegang tot het museum plus een 3D show. Het Adler Planetarium bestond uit 4 verdiepingen. We kwamen via de hoofdingang binnen in het gebouw, dit was de hoogste etage, ofwel Floor 4, het was de bedoeling om het museum rond te lopen waarbij je steeds op een lagere verdieping uit kwam. Via de Rainbow Lobby liepen we naar Mission Moon, waar werd verteld over de eerste ruimtereizen van Amerika naar de maan. Iets verderop bevond zich het Grainger Sky Theater, dit was een overkoepelend theater waar tegen betaling van een meerprijs verschillende films over de ruimte konden worden gekeken.



Op de bovenste etage bevond zich ook het Café Galileo's, waar hapjes en drankjes konden worden genoten, hier hebben we even rustig gezeten en een bakje koffie gedronken alvorens we verder gingen met de rest van het museum. De grootste ruimte van Floor 4 had de naam "Our Solar System", hier werd er verteld en informatie gegeven over planeten, manen, kometen en asteroïden in de baan van onze zon, dit vond ikzelf een erg interessante ruimte en heb er het een en ander van opgestoken. De bovenste etage had ook een gebied speciaal voor kinderen, dit gebied had de naam Planet Explorers. De kinderen konden hier klauteren en klimmen over allerlei attributen die met de ruimte en het ontdekken van een nieuwe wereld te maken hadden. De vierde etage van het museum bevatte verder ook nog een winkeltje met de naam Adler Store waar allerlei souvenirs van het museum werden verkocht.

We liepen vervolgens verder naar de 3e etage, deze etage bestond ook weer uit een halve cirkel. De ruimtes in deze halve cirkel hadden namen als Community Design Lab, Historic Atwood Sphere, Definiti Space Theater en The Universe: A walk through Space and Time. In het Community Design Lab konden er verschillende proefjes worden gedaan, aan een muur hingen allerlei benodigdheden welke gebruikt konden worden en mensen waren samen met elkaar aan het experimenteren. Bij het Historic Atwood Sphere werd er met een karretje in een pikdonkere kleine planeet gereden en vervolgens werd het sterrenstelsel door middel van allemaal lichtjes getoond, erg mooi om te zien. In het Definiti Space Theater werden vervolgens traditionele luchtshows vertoond, maar ook hier moest weer extra voor betaald worden. The Universe: A walk through Space and Time, gaf informatie over de inmiddels al 13,8 biljoen jaar durende evolutie van het universum sinds de big bang. 



Na het bezoeken van het Space Visualization Laboratory kwamen we terecht op de rest van de 2e etage van het museum. De ronde ruimte bestond verder nog uit een tweetal andere exposities, de eerste expositie had de naam Astronomy in Culture, waar informatie werd gegeven over het gebruik van de sterrenkunde in de oude en middeleeuwse culturen. Het tweede gedeelte van Floor 2 heette Telescopes: Through the looking Glass. Hier werd de technologie van de telescopen die worden gebruikt om informatie te verzamelen over het heelal gepresenteerd. Dit vond ik ook een erg interessante voorstelling en vond het prachtig dat mensen zoiets als telescopen hebben kunnen ontwikkelen.

Middels een trap liepen we naar de laagste etage van het Adler Planetarium. Deze etage bevatte het Johnson Star Theater. hier werden 3D films afgespeeld en bij onze tickets die we met de Go Chicago Cards hadden verkregen zat tevens toegang tot één film in het Johnson Star Theater inbegrepen. We hadden gekozen voor de film met de naam "Welcome to the Universe" en die film zou snel gaan beginnen. We kregen onze gekke lichtgroene brilletjes uitgereikt en namen plaats in het theater. Ondanks dat de brilletjes er een beetje amateuristisch uitzagen zorgen ze er wel voor dat de film heel mooi werd getoond. Het was een prachtige film over het universum en het sterrenstelsel, welke door de 3D effecten erg goed tot zijn recht kwam. Na het bekijken van de film hadden we het hele museum bezocht en we besloten dat het tijd was om het Adler Planetarium te verlaten en op weg te gaan richting het Shedd Aquarium. Het was een leuke en interessante activiteit geweest, waar ik zeker van genoten heb.