Pagina's

zondag 25 september 2016

Activiteit: National September 11 Memorial - New York, New York

Activiteit: National September 11 Memorial
Adres:      911 Greenwich St, New York, NY 10006, Verenigde Staten


In het jaar 2006 bezocht ik de Verenigde Staten voor het eerst, mijn ouders waren destijds 25 jaar getrouwd en om dat te vieren gingen we naar New York toe. Ik durfde eigenlijk niet te vliegen, maar ging toch mee omdat ik een bezoek aan deze wereldstad wel mee wilde maken. Het was voor mij een spannende reis, na bijna 20 jaar niet meer gevlogen te hebben stapte ik toch in het vliegtuig en kreeg zo mijn eerste kennismaking met Amerika. Tijdens die eerste reis naar New York bezochten we ook de plaats waar 5 jaar daarvoor de Twin Towers van het World Trade Center nog stonden. Er werd destijds druk gewerkt aan het bouwen van een gedenkteken voor de slachtoffers die om waren gekomen tijdens 9/11, op de eerste 2 onderstaande foto's kunnen jullie zien hoe het gebied er destijds uit zag. Er werd dus nog volop gewerkt, maar ik zag al wel dat het iets groots zou gaan worden, het maken van Memorials met respect voor de slachtoffers kun je ook wel aan Amerikanen overlaten.

Een aantal jaar na mijn eerste bezoek aan de stad New York vertrok ik gelukkig wederom naar The Big Apple en een van de bezienswaardigheden van de stad welke ik zeker wilde gaan bezichtigen was het 9/11 Memorial. Ik had op televisie en internet veel filmpjes gezien van de opening van het gedenkteken en ook al de nodige informatie erover gelezen. Ik was bovendien erg benieuwd wat er van de bouwput, welke ik een paar jaar daarvoor had gezien, uiteindelijk was geworden. De gebeurtenissen van 11 september 2001 stonden toch wel in mijn geheugen gegrift en het leek me erg indrukwekkend om het 9/11 Memorial met mijn eigen ogen te gaan bekijken.


We bezochten het 9/11 Memorial op een van de ochtenden tijdens ons verblijf in New York. Het was een grauwe ochtend, met veel bewolking en het weer paste precies bij de activiteit welke we gingen doen. Vanuit het Affinia Manhattan namen we de metro naar het station Chambers Street, dit was een ritje welke iets langer dan een kwartiertje duurde, maar gelukkig hoefden we niet over te stappen. De entree tot het 9/11 Memorial was gratis, maar we moesten echter wel tickets ophalen bij het 9/11 Tribute Center waarop een tijdstip stond vermeld waarop we het gedenkteken mochten bezoeken. Dit had als doel om de toeristenstroom goed te kunnen verdelen over de dag. 

Nadat we de tickets op hadden gehaald hadden we nog een kleine 20 minuten te gaan voordat we het 9/11 Memorial mochten bezoeken. Het 9/11 Memorial bevond zich op slechts enkele minuutjes lopen vanaf het 9/11 Tribute Center, maar we besloten om toch alvast aan te sluiten bij de lange rij wachtende mensen die het 9/11 Memorial ook wilden bezoeken. Al snel sloten er heel veel andere mensen achter ons aan en de rij voor ons werd slechts langzaamaan korter. De beveiliging was streng, daardoor duurde het ook erg lang en hebben we een ruime tijd in de rij moeten staan. De veiligheidsmaatregelen leken heel erg veel op de maatregelen welke ook op de Amerikaanse vliegvelden worden gebruikt, zo werd er gewerkt met metaaldetectoren en scanners voor tassen en de medewerkers waren nou niet bepaald vriendelijk te noemen. 



Uiteindelijk werden ook wij gecontroleerd en kregen we toegang tot het 9/11 Memorial. Het was vrij stil in het hele gebied, van buitenaf hoorde ik de geluiden van de stad natuurlijk wel, maar op de plaats van het gedenkteken heerste er een serene stilte. Het 9/11 Memorial bestond uit een groot gebied vol met groen gebladerde bomen en twee hele grote vierkant laaggelegen waterbakken. De vierkante waterbakken markeerden precies de plaatsen waar vroeger de Twin Towers stonden. Het wateroppervlak in beide bakken werd in het midden onderbroken door een vierkante leegte. De bakken werden constant gevuld met water dat langs de muren naar beneden stroomde. Het geluid van dit water zorgde voor een bepaalde rust.

Ik vond het heel vreemd om op de plek te staan waar vroeger de Twin Towers van het World Trade Center stonden. Ik dacht aan de beelden die op 11 september 2001 en ook in de jaren daarna nog vele malen de hele wereld overgingen en zag het zo weer voor me hoe het 2e toestel de toren in vloog en dat mensen naar beneden sprongen. Ik dacht aan de slachtoffers en werd er gewoon even stil van. Het is moeilijk om onder woorden te brengen en uit te leggen wat ik precies voelde, maar echt een fijn gevoel was het niet. Ik kreeg er zelfs een beetje last van kippenvel van en koude rillingen gingen door me heen.



We liepen naar de 2 grote vierkante waterbakken om deze te bezichtigen. Aan alle zijden van de bakken was er een grijze koperen reling gebouwd,  waarop de namen uitgesneden waren van de slachtoffers die gevallen waren tijdens de terroristische aanslag van 11 september 2011. Honderden, zo niet duizenden, namen kwamen voorbij en in een aantal van deze namen was een rode roos gestoken. De rode roos betekende dat deze slachtoffers op die dag jarig waren, dat vond ik erg confronterend om te zien, wetende dat die slachtoffers waarschijnlijk ook een gezin en familie hadden voor wie deze dag extra zwaar zou moeten zijn.

Ik was echt zwaar onder de indruk van het 9/11 Memorial, de sfeer die er hing was heel apart. de stilte met alleen het geluid van het neerdalende kletterende water wat in het niets verdween voelde vreemd aan. Op deze plek waren een aantal jaar daarvoor nog vele mensen omgekomen en nu stonden wij hier diezelfde slachtoffers te herdenken. Ik dacht aan alle ellende en terrorisme in de wereld en werd er behoorlijk droevig van. Ondanks dat het een heel mooi gedenkteken was vond ik het toch niet zo heel fijn om er te zijn. Misschien dacht ik er op dat moment teveel over na, maar dat kwam natuurlijk ook door de omgeving waarin ik me bevond.



Aan de zijkant van het 9/11 Memorial werd destijds nog hard gewerkt en gebouwd aan het 9/11 Museum, ik vond het erg jammer dat het nog niet geopend was, want ik had hier graag een bezoek aan willen brengen. Wanneer ik nu op internet kijk naar foto's van het museum dan denk ik dat ik tijdens een volgend bezoek aan New York wel een bezoek ga brengen aan dit museum. In tegenstelling tot het 9/11 Memorial is het bezoeken van het 9/11 Museum niet gratis, maar kost het voor volwassenen, zonder korting, $ 24,00. We zijn op dezelfde dag wel nog naar het 9/11 Tribute Center geweest, hier werd ook erg veel informatie gegeven over de aanslagen van 9/11. Over het 9/11 Tribute Center zal ik echter een andere keer schrijven.

Na een tijd over het hele gebied van het 9/11 Memorial te hebben gelopen en overal bij stil te hebben gestaan besloten we dat het tijd was om het gedenkteken te verlaten. Het was erg indrukwekkend geweest, maar we waren op vakantie, het was een mooie reis en we wilden graag weer even wat vrolijker worden. We gingen op weg naar de lunch en spraken over alles wat we hadden gezien en over de gebeurtenissen in de wereld. Het bezoeken van het 9/11 Memorial was een aangrijpende ervaring, maar ik ben toch wel blij dat we het gedenkteken hebben bezocht. Ik raad het iedereen wel aan om het National September 11 Memorial in New York te bezoeken, het is geen vrolijke activiteit, maar wel erg indrukwekkend.