Pagina's

zaterdag 20 augustus 2016

Activiteit: Cloud Gate - Chicago, Illinois

Activiteit: Cloud Gate
Adres:      AT&T Plaza, Millennium Park, Chicago, Illinois


Een van de mooiste steden van Amerika waar ik ben geweest vind ik Chicago, De stad heeft een schitterende skyline, veel mooie hoge gebouwen, prachtige architectuur, mooie parken met schitterende kunstwerken en in de binnenstad is het in vergelijking met bijvoorbeeld New York rustig en schoon. Ik wilde graag naar Chicago toe, maar wist eigenlijk ook weer niet wat ik van de stad moest verwachten. Voorafgaande aan het maken van de planning kende ik de stad eigenlijk alleen maar van Al Capone, de Chicago Bulls en ik kende nog wat andere namen van sportclubs die actief zijn in de stad. Daar bleef het op dat moment wel bij en ik had ook nooit verwacht dat ik de stad zo mooi zou gaan vinden.

Een van de mooie dingen die ik tijdens mijn reis in Chicago heb gezien was het kunstwerk met de naam Cloud Gate. Cloud Gate is geen schilderij aan de muur van een museum, maar een rondvormig roestvrijstalen kunstwerk van maarliefst 20 meter lang, 10 meter hoog en 13 meter breed. Het is een werk van de Britse kunstenaar Anish Kapoor en is gebouwd tussen 2004 en 2006. Cloud Gate wordt ook wel "The Bean" (de boon) genoemd vanwege de grote gelijkenis met een boon. De bedoeling van de kunstenaar was om het werk op vloeibaar kwik te laten lijken en in het spiegelende oppervlak van het werk moest de skyline van Chicago in een vervormd en gedraaid beeld te zien zijn. Het kunstwerk is samengesteld middels 168 roestvrijstalen platen en deze zijn zo grondig gepolijst dat er geen naden zichtbaar zijn. Cloud Gate weegt in totaal 99,8 ton.



Het kunstwerk staat in het Millenium Park en bevond zich op slechts enkele minuten loopafstand van het hotel, The Palmer House Hilton, waar wij destijds verbleven.  Tijdens onze eerste volledige dag in Chicago (de 2e dag van de vakantie) zijn we na het ontbijt richting het Millenium Park gelopen om Cloud Gate te gaan bekijken. Het was helaas al vrij regenachtig die ochtend en toen we bij het Millenium Park aan kwamen begon het nog harder te regenen. Dat vond ik erg zonde, want op internet had ik veel mooie foto's gezien van Cloud Gate in de volle zon, met daarbij ook de weerkaatsing van de zonnestralen, maar dat zat er deze ochtend helaas niet in. 

Ondanks de regen vond ik het kunstwerk er toch wel heel mooi en imposant uitzien. Het had zeker de vorm van een hele grote zilveren boon en ik liep om het werk heen om te zien of dat ik ergens naden zou kunnen ontdekken. Ik heb heel goed gekeken, maar het hele werk was zo netjes en strak gepolijst dat het net een groot geheel leek. Prachtig gedaan, vooral ook wanneer je je bedenkt dat het gehele kunstwerk ter plaatse gemonteerd is. Oorspronkelijk was gepland dat het werk in Oakland (Californië) zou worden gemaakt om vervolgens verscheept te worden naar Chicago, maar wegens veiligheidsoverwegingen zijn de platen pas in Chicago een voor een aan elkaar gemaakt om tot het totale kunstwerk te komen. 


Het was echt een eye-catcher in het mooie groene Millenium Park en kwam prachtig tot zijn recht. Fijn was ook dat het kunstwerk zo groot was dat er veel mensen onder konden gaan schuilen voor de regen, het begon namelijk nog harder te regenen en samen met alle andere mensen op het plein besloten we om onder Cloud Gate door te lopen en in het midden van het werk te gaan staan, we hadden nu een fijne beschutting en werden voor even niet meer nat. Toen we naar boven keken zagen we iets dat op een lachspiegel leek, we zagen onszelf wel staan maar waren helemaal vervormd. Dit was echt grappig om te zien, helaas kun je het in de foto's niet zo goed zien, maar jullie hebben nu wel een idee van wat ik bedoel. Toen het even later gelukkig wat opklaarde besloten we om onder Cloud Gate uit te lopen, we liepen nog een laatste ronde om het kunstwerk heen en vervolgden onze weg richting de overige bezienswaardigheden van de mooie stad Chicago. 

Een van de bekendste kunstwerken van Chicago is Cloud Gate in het Millenium Park, een bezoek aan dit werk mag tijdens een trip naar Chicago eigenlijk niet ontbreken. Het ziet er heel imposant uit en door de reflectie en het spiegelbeeld kun je mooie vervormde beelden zien van de skyline van Chicago en ook van jezelf. Helaas regende het op de dag dat wij er waren heel erg, maar op een mooie zomerse dag zal het kunstwerk nog beter tot zijn recht komen. Ik ben in ieder geval blij dat ik het heb gezien, maar de volgende week wel graag met wat beter weer.