Pagina's

dinsdag 16 augustus 2016

Activiteit: The Market Theater Gum Wall - Seattle, Washington

Activiteit: The Market Theater Gum Wall
Adres:      1428 Post Alley, Seattle, WA 98101, Verenigde Staten


Bij het zoeken naar informatie over Seattle kwam ik op veel internetsites de term Seattle Gum Wall oftewel The Market Theater Gum Wall tegen. Dit zou een muur zijn nabij de kaartverkoop van het "Market Theatre" in een steegje in het centrum van Seattle bedekt met gebruikte kauwgom. Mij leek het in eerste instantie niks en ook smerig, maar na er meerdere dingen over gelezen te hebben wilde ik het toch wel met m'n eigen ogen gaan zien.

De traditie van het kauwgom plakken op de muren van het "Market Theater" is begonnen rond 1993, toen de promotors van het bedrijf Unexpected Productions Seattle Theatresports (een theatershow vol improvisatie) hun kauwgom aan de muren begonnen te plakken en in de kauwgom staken ze een muntje. De medewerkers van het theater hebben verschillende keren alle kauwgom weggehaald, maar hebben de hoop opgegeven toen in 1999 de Gum Wall als een toeristische trekpleister werd gezien. Sindsdien zijn er hele kauwgom-kunstwerken ontstaan op de muren rondom het "Market Theater", er zijn vele duizenden stukken kauwgom geplakt en op het hoogtepunt van de Seattle Gum Wall was op sommige plekken de laag aan geplakte kauwgom wel vele centimeters dik.


Helaas is er door de Pike Place Market Preservation & Development Authority in november 2015 besloten dat al het kauwgom van de muren af moest worden gehaald. Dit gebeurde toen voor het eerst in 20 jaar tijd, de muren moesten worden onderhouden en hebben een fikse reiniging door middel van stoom ondergaan. Door al het suiker wat in de kauwgom zit was er sprake van erosie in de muren en om deze erosie verder te voorkomen is er voor gekozen om de muren schoon te maken. Het schoonmaakwerk begon op 10 november en duurde 130 uur, in het totaal is er meer dan 1.070 kg aan kauwgom van de muren verwijderd en vernietigd. Sinds 13 november wordt er weer kauwgom geplakt op de muren, maar het gaat wel weer even duren voordat er weer zoveel kauwgom op zit als toen ik in Seattle bij de Gum Wall was.

Zoals ik reeds eerder aan jullie verteld heb gingen we op onze eerste ochtend naar het Seattle Aquarium, we verbleven in het Fairmont Olympic hotel en om vanuit het hotel bij het aquarium te komen liepen we via de Pike Place Market. Op mijn planning had ik geschreven dat de Gum Wall zich in een steegje genaamd Post Alley nabij Pike Place Market zou bevinden. We liepen de route die ik had opgeschreven en na het aflopen van een aantal trappen en een steil weggetje naar beneden kwamen we inderdaad in een smal steegje uit en door alle kleuren die we zagen wisten we dat we bij The Market Theater Gum Wall waren aangekomen.    



Eigenlijk dacht ik vooraf dat het slechts één muur zou zijn waar alle kauwgom op zou zijn geplakt, maar het was eigenlijk de volledige steeg die beplakt was. Het zag er een stuk indrukwekkender uit dan ik had verwacht. De stukken kauwgom in heel veel verschillende kleuren en dus waarschijnlijk ook smaken waren overal opgeplakt en zaten soms zelfs wel een paar meter hoog. Mensen moesten ergens opgeklommen zijn om hun kauwgom zo hoog op te plakken. Er waren tekeningen gemaakt met de kauwgom en ook verschillende teksten geschreven. Ik vond het eigenlijk helemaal niet smerig om te zien, dat had ik wel echt verwacht. Het had iets van kunst, normaal hou ik daar helemaal niet van, maar dit vond ik toch wel erg speciaal om te zien.

Natuurlijk deed ikzelf ook snel een stuk kauwgom in mijn mond en na een aantal keer kauwen heb ik hem een mooi plekje aan een van de muren gegeven. Ik heb er geen muntje in gedaan, zoals de promotors van Unexpected Productions vroeger deden, maar wel plakte ik mijn kaartje, ter promotie van deze website, ermee vast aan de muur. Tegen alle mensen die mijn kaartje hebben zien hangen en nu deze tekst lezen zeg ik bedankt voor het geduld en de loyaliteit, deze tekst heeft wel even op zich laten wachten. Na nog even rondgekeken te hebben en alle muren te hebben gezien besloten we dat het tijd was om verder te gaan, verder richting het Seattle Aquarium.  

Ik vond het erg leuk om de Gum Wall van Seattle een keer gezien te hebben, het was lang niet zo smerig als dat ik vooraf had gedacht en vond het er zelfs mooi uitzien. Het is jammer dat de muur nu schoon is gemaakt en dat mensen sinds november 2015 pas weer aan het plakken zijn. Wanneer je in Seattle bent ga dan ook even naar de Gum Wall om ook een kauwgom te plakken, zodat de muur over een paar jaar weer net zo vol zit als toen ik in het steegje liep, de muur is het waard en het is ook gewoon leuk om te doen.