Pagina's

maandag 10 juni 2019

Amerikaans restaurant in het buitenland: Hard Rock Cafe - Parijs, Frankrijk

Amerikaans restaurant in het buitenland: Hard Rock Cafe
Adres: 14 Boulevard Montmartre, 75009 Parijs, Frankrijk



Een paar weken geleden ben ik samen met m’n vriendin naar Parijs geweest. We bezochten daar de belangrijkste toeristische trekpleisters van de stad en aten bij een aantal verschillende restaurants. Een Amerikaans restaurant mocht daarbij natuurlijk niet ontbreken. Voorafgaande aan de reis had ik al opgezocht welke bekende Amerikaanse ketens er in de stad van de liefde waren gevestigd. Naast enkele locaties van Five Guys was er in Parijs ook een Hard Rock Cafe te vinden. Dat had ik eigenlijk ook gehoopt en stiekem ook wel verwacht. De meeste grote wereldsteden hebben wel een Hard Rock Cafe. We vinden het eten er altijd lekker en er hangt vaak een gezellige sfeer. We hoefden er dan ook niet lang over na te denken waar we op een van de avonden zouden gaan dineren. Ik reserveerde voorafgaande aan de reis via de app van OpenTable een tafel om 19:30 uur op de zaterdagavond van ons verblijf in Parijs, en keek uit naar de lekkere Amerikaanse gerechten die we er zouden gaan eten. Ik had al op de menukaart gekeken en alles zag er weer erg lekker uit!

Hard Rock Cafe is een keten van themarestaurants welke op 14 juni 1971 is opgericht door Isaac Tigrett en Peter Morton. De eerste vestiging werd niet in Amerika, maar nabij Hyde Park Corner in Londen geopend. Maar liefst 8 jaar na de opening, in 1979, begon het café de muren met Rock & Roll memorabilia vol te hangen. Dit is een traditie geworden welke de keten heeft uitgebreid naar al haar andere restaurants en cafés. De keten begon met de wereldwijde expansie in 1982, er werden een groot aantal vestigingen van Hard Rock Cafe geopend in Amerika en Europa. In 2007 werd het volledige bedrijf Hard Rock aan de Seminole Tribe of Florida verkocht en momenteel bevindt het hoofdkantoor zich in Orlando, Florida. Op dit moment zijn er een kleine 200 locaties van het Hard Rock Cafe in zo'n 60 verschillende landen te vinden. Naast cafés en restaurants beschikt de keten ook over een groot aantal hotels en casino's, waarvan de bekendste in Las Vegas staat. Een van de cafés en restaurants van de Hard Rock-keten bevindt zich dus in het centrum van Parijs op de Grands Boulevards nabij de winkels van Lafayette.
    




Op de avond van ons diner bij Hard Rock Cafe waren we de hele dag al onderweg geweest, we hadden veel gelopen en kwamen tot de conclusie dat we 19:30 uur toch wat te laat vonden om te gaan eten. Gelukkig kon ik de reservering nog aanpassen naar 18:45 uur en iets voor dat tijdstip kwamen we bij het restaurant aan. Aan de voorzijde prijkte het bekende rood met geel en zwarte logo van de keten, het was er druk, het terras zat vol en ik zag mensen binnen staan wachten. We liepen het gebouw in en ik vertelde dat we hadden gereserveerd. We moesten heel even wachten, in de tussentijd wilde ik even in het winkeltje kijken, maar we werden al snel naar onze tafel meegenomen. Onze tafel bevond zich aan het einde van het restaurant, tijdens de wandeling naar onze plaats keek ik om me heen en het voelde direct weer vertrouwd. De eetzaal bestond uit een grote ruimte met een balkon, en aan de zijkant bevond zich een lange bar. Een grote grijze wand aan de lange zijde van de ruimte was de blikvanger van het restaurant, het logo van de keten met daaronder Paris was daar in grote letters op afgebeeld en ik vond het mooi om te zien.

Op veel plekken hingen televisieschermen waarop videoclips werden getoond en de bijbehorende muziek werd hard afgespeeld. Tevens hingen er weer veel foto’s, kledingstukken en muziek-instrumenten van bekende artiesten en met de thematisering zat het dus wel goed. Op de muur naast de tafel waaraan wij plaats hadden genomen hing bijvoorbeeld een gedragen jas van Frank Zappa en dat vond ik erg leuk om te zien. We kregen de menukaarten uitgereikt en er werd gevraagd wat we wilden drinken. We bestelden een literfles bruiswater en zelf koos ik voor een flesje Edelweiss witbier. Helaas was het flesje niet meer voorradig, maar gelukkig hadden ze het wel nog op de tap. We hadden zin in een klein voorgerecht, tijdens een eerder bezoek had ik knoflookbrood bij een andere vestiging van Hard Rock Cafe gegeten, maar dat zag ik nu niet op de kaart staan. Ik vroeg naar het gerecht bij onze serveerster en ze gaf aan dat het wel mogelijk was om te kiezen. Dat deden we dan ook en ik gaf aan dat we de hoofdgerechten later na het voorgerecht zouden bestellen.





We wilden namelijk niet binnen een half uur al buiten staan en daarom deden we rustig aan. Nu konden we het knoflookbrood ook even laten zakken, voordat we aan de hoofdgerechten zouden gaan beginnen. De drankjes werden al snel geserveerd, helaas kreeg ik mijn biertje in een Heineken glas. Zelf vind ik altijd dat het bier in een origineel glas van de brouwerij of biersoort moet komen, of anders in een glas van het restaurant of bar zelf. Dat is toch een stuk professioneler dan in een willekeurig Heineken glas. Het broodje stond daarna ook al snel op tafel, ik ben vergeten om er meteen een foto van te maken, daarom ziet het er nu wat vreemd uit. Het was een doormidden gesneden pistolet besmeerd met roomboter, knoflook en kruiden en dat was vervolgens even geroosterd. Ik sneed het in een aantal stukken en we aten het rustig op. De smaak was goed en voor het voorgerecht was het meer dan voldoende. We hadden bijvoorbeeld ook voor een Jumbo Combo kunnen kiezen, dat was superlekker geweest, maar dan hadden we geen ruimte meer voor een  hoofdgerecht in onze buikjes gehad. Die fout heb ik namelijk al eens een keer eerder gemaakt. 

Nadat we het voorgerecht op hadden pakten we de menukaart er weer bij en vervolgens gingen we op zoek naar lekkere hoofdgerechten. Na lang wikken en wegen werd er, in plaats van een salade, voor een “half rack” van de Baby Back Ribs gekozen. Dit was een halve streng gegrilde spareribs geglaceerd met zelfgemaakte barbecuesaus, welke geserveerd zou gaan worden met gekruide friet, koolsla en ranch-stijl bonen. Zelf had ik zin in een hamburger en het was nog een lastige opgave om een keuze te maken. Ik twijfelde tussen de Guinness and Bacon Jam Cheeseburger, de Barbecue Bacon Cheeseburger en de Atomic Burger. Uiteindelijk koos ik voor de laatstgenoemde, eigenlijk vooral vanwege het feit dat ik benieuwd was naar hoe pittig die hamburger zou zijn. De hamburger zou geserveerd gaan worden met pittige gefrituurde uien, gefrituurde jalapeño pepers, Pepperjack kaas, sla, tomaat, Chipotle aioli en natuurlijk een bakje met frietjes. Het zou een combinatie van een aantal pittige ingrediënten gaan worden en daar hou ik altijd wel van.






Het glas Edelweiss had ik inmiddels leeg en het leek me verstandig om nog wat te drinken te bestellen, om de pittige smaken mogelijk mee weg te kunnen spoelen. Ik had op een van de taps het voor mij onbekende Affligem Cuvée Blonde zien staan en daar had ik wel interesse in. Ik bestelde er daar eentje van en tot mijn spijt werd het wederom in een Heineken glas geserveerd. Ik wachtte even met drinken totdat we onze hoofdgerechten hadden gekregen. Na een klein kwartiertje gewacht te hebben stond alles op tafel. Mijn hamburger zag er heerlijk uit, bovenop het broodje lag een grote gepaneerde peper en een vlaggetje van Hard Rock Cafe hield alles netjes op zijn plaats. Ik vond het lastig om de hele burger in één keer in mijn mond te krijgen, maar om alles toch tegelijk te proeven en de beste ervaring van de hamburger te krijgen deed ik goed m’n best. Het was inderdaad een pittige burger, maar zeker wel goed te doen. Ik vond het heel erg lekker. De frietjes en het bakje met de Chipotle aioli maakten het helemaal af. Ik was toch wel blij dat ik nog een extra drankje had genomen, want de slokjes daarvan zorgden voor een verfrissende en koele afwisseling.

De spareribs vielen ook erg goed in de smaak. Het vlees viel eenvoudig van het bot af en was zeker vergelijkbaar met de baby back ribs in Amerika. M’n vriendin was wel blij dat ze slechts een halve streng had genomen, want een hele zou toch wel wat teveel zijn geweest. Zij vond haar koolsla en friet ook erg lekker, maar de bonen liet ze staan. Tijdens het eten klonk er veel goeie muziek in de ruimte en het was onder andere daardoor erg gezellig in het restaurant. Ik genoot van m’n gezelschap, de gerechten en de sfeer en ondanks dat we in Frankrijk waren leek het net alsof we in Amerika waren beland. Nadat we alles zo goed als op en genoeg gegeten hadden verzocht ik om de rekening bij onze serveerster. In tegenstelling tot in de Verenigde Staten werd deze niet direct op tafel gelegd, maar moesten we er dus zelf naar vragen. Dat vind ik eerlijk gezegd toch wel fijner, het lijkt dan niet zo alsof ze je meteen weg willen hebben. We hoefden slechts een bedrag van € 51,85 te betalen, dat kwam doordat het knoflookbrood maar € 2,70 en de halve streng Ribs niet meer dan $ 12,25 kostten. Het was een stuk goedkoper dan bij de vestigingen van Hard Rock Cafe welke ik eerder bezocht heb. Het eten was heerlijk, de sfeer was goed en de prijs was dik in orde. Een erg goede ervaring dus!