Pagina's

dinsdag 20 december 2022

Amerikaans restaurant in NL: TGI Fridays - Rotterdam, Nederland

Amerikaanse restaurants in NL: TGI Fridays Rotterdam
Adres: Grotemarkt 90-92, 3011 PA Rotterdam


Jullie hebben hier op mijn blog al vaak kunnen lezen over de Amerikaanse restaurantketen TGI Fridays. Door de jaren heen is het restaurant uitgegroeid tot een van mijn favoriete ketens, dat komt niet alleen door het feit dat vestigingen van het restaurant op zoveel plaatsen ter wereld zijn te vinden, maar zeker ook door alle lekkere gerechten die er op de menukaart staan. Ik denk dat ik eigenlijk alles wat er op de kaart staat wel lekker vind en daarom vind ik het vaak ook lastig om een keuze te maken. Een paar weken geleden, ten tijde van Halloween, ben ik een dagje naar Rotterdam toe geweest. Een van mijn voornaamste redenen om naar deze stad in Zuid-Holland te gaan was het bezoeken van de vestiging van TGI Fridays, die gelegen is in de grote Markthal. Voorafgaande aan dit bezoek had ik via internet een reservering gemaakt voor het diner om 18:00 uur en daar ook netjes, via e-mail, een bevestiging van binnengekregen. Op het moment dat ik in Rotterdam was heb ik in de middag een rondje door de Markthal gelopen en bij het zien van TGI Fridays verscheen er direct een lach op mijn gezicht. Het voelde voor mij vertrouwd aan en ik kreeg direct zin om er later die dag te gaan eten. Ik maakte een paar foto's van de entree van de zaak en vervolgens kwam ik in de namiddag, iets voor de gereserveerde tijd, via de buiteningang wederom bij het restaurant terecht om er dit keer wel naar binnen toe te gaan.

TGI Fridays is een Amerikaanse restaurantketen dat zich richt op het casual dineren. De naam is een afkorting voor "Thank God It's Friday", maar er wordt ook wel "Thank Goodness It's Friday" gezegd, omdat niet iedereen gelovig is. Restaurants van de keten staan bekend om hun rood-wit-gestreepte luifels, Tiffany-lampen en het veelvuldig gebruik van antiek als decor. De eerste vestiging van het restaurant werd geopend op 15 maart 1965 in New York door Alan Stillman. Hij probeerde een comfortabele cocktailpartysfeer te creëren om zo mensen tussen de drieëntwintig en zevenendertig jaar oud tot zijn bar en restaurant aan te trekken. Het bleek een succes en door de jaren heen heeft de zaak zich uit weten te breiden tot een keten met honderden vestigingen in Noord-Amerika en is daarbij dus ook nog eens internationaal gegaan. Het heeft restaurants in 60 landen, met sinds enige tijd tevens vestigingen in Nederland, dus in Rotterdam, maar ook één in Utrecht. Het totaal aantal vestigingen komt uit op bijna 900 en is nog steeds groeiende. De keten heeft als doelstelling om binnen 10 jaar met zo'n 15 restaurants in Nederland aanwezig te zijn. Ze moeten echter wel op gaan schieten, want voorlopig blijft de teller al behoorlijk lang op slechts 2 locaties steken, wat dat betreft blijft de groei in Nederland voorlopig toch nog best wel achter. Ik hoop zelf op een nieuwe locatie, wat dichter bij mij in de buurt.





Op moment van binnenkomst liet ik aan de hostess mijn reservering zien, we waren met 2 personen, en al snel werd de reservering gevonden. Er werd verteld dat we door het restaurant heen moesten lopen, daarna met de trap omhoog en daar zouden we vervolgens worden opgewacht en naar onze tafel worden gebracht. Het was best druk in de zaak, ik maakte een aantal foto's van de bar, de Halloween-versieringen, de keuken en de wand met de bekende tekst "In Here it's Always Friday". Eenmaal boven aangekomen werden we nogmaals welkom geheten en mochten we plaatsnemen aan een houten tafel met een bankje erachter en 2 stoelen er voor. We gingen samen op het bankje zitten en al snel werden de menukaarten uitgereikt. Er stond een tablet op tafel die we konden gebruiken om onze bestelling op door te geven, net zoals dat ook geregeld bij restaurants in Amerika het geval is. Dat vond ik erg leuk, het was lang geleden dat ik het had gezien. We keken eerst even naar de drankjes, die er konden worden besteld. We hadden namelijk best een behoorlijke dorst gekregen van al het wandelen in Rotterdam. We besloten om voor een Chaudfontaine Red en een Desperados te gaan. Jullie weten denk ik al wel welk drankje voor mij was. Omdat we langer dan een half uurtje in het restaurant wilden gaan verblijven kozen we er voor om niet direct de gehele bestelling in te voeren in de tablet. Na de drankjes bestelden we eerst een voorgerecht om samen te delen.  

Bij de Fridays Classics stond bovenaan een gerecht met de naam Fridays Signature Whiskey-Glaze Sesame Chicken Strips, een hele mond vol. Deze strips van kipfilet gelakt met een Fridays Whiskey-Glaze saus, bestrooid met sesamzaad en peper leek ons erg lekker en dus voerden we het in op de tablet. Zoals het een echt Amerikaans restaurant betaamt duurde het niet lang voordat de drankjes en het voorgerecht op tafel stonden. We hoefden er slechts enkele minuten op te wachten, ondanks de drukte in de zaak. Na het nemen van de eerste hap waren we er direct over uit dat we een goede keuze hadden gemaakt. De combinatie van smaken was heerlijk en het duurde dan ook maar even voordat het hele voorgerecht op was. In de tussentijd nam ik een paar slokken van mijn Desperados en nadat het lege bakje van tafel was gehaald gingen we allebei op zoek naar een lekker hoofdgerecht. Het vinden van lekkere hoofdgerechten was niet moeilijk, maar het maken van een keuze daarentegen wel. Ik twijfelde lang, maar op een gegeven moment besloot ik dat ik gewoon weer eens zin had in een lekkere kipburger. Ik hou ontzettend van de Whiskey-Glaze-saus van TGI Fridays en de combinatie met de kipburger maakte mijn keuze voor de Fridays Signature Whiskey-Glaze Chicken Burger definitief. Het zou geserveerd gaan worden met bacon, Goudse kaas, uienringen, sla, tomaat en een bakje met zoete aardappelfriet.

Daarnaast werd er nog een ander gerecht van de Fridays Classics besteld, namelijk de Pulled Chicken Taco. Het zou gaan bestaan uit een drietal taco's gevuld met pulled pork, southwest-gekruide groenten, gesneden avocado, pittige Godzilla-saus, zure room, bonen, maïs, pico de gallo, koriander en stukjes limoen. Ik vond het ook wel lekker om er een schaaltje Mac 'n Cheese als bijgerecht bij te bestellen. Nadat we dit alles in de tablet hadden ingevoerd en bevestigd moesten we even geduld hebben, voordat het werd geserveerd. In de tussentijd kletsten we met elkaar en zagen het alsmaar drukker worden in het restaurant. Er waren een aantal Halloween-festiviteiten beneden aan de gang en van die rumoerigheid kregen we best wat mee. Ik vond dat wel leuk, het bracht sfeer in de zaak. Iets langer dan 10 minuten na het invoeren van onze bestelling kwam de serveerster al met alles aangelopen. We zetten allebei ons eigen hoofdgerecht voor onze neus neer en daar tussenin hadden we het bakje met de Mac 'n Cheese staan. Alles wat op de tafel stond zag er heerlijk uit en nadat ik een paar foto's had gemaakt kon het echte genieten weer gaan beginnen. Mijn kipburger was best groot, ik moest het flink in elkaar drukken om er een goeie hap van te kunnen nemen. De combinatie van kip met bacon en alle overige ingrediënten sloten perfect op elkaar aan en ik wist weer meteen dat ik een goeie keuze had gemaakt.






De zoete aardappelfrietjes waren lekker krokant gebakken, dat gaat altijd goed bij TGI Fridays. Het komt bij andere restaurants nog wel eens voor dat de zoete aardappelfrietjes slap zijn en dan vind ik ze gelijk een stuk minder lekker. Ze waren niet alleen krokant, maar ook gewoon erg goed van smaak. Het is wat anders dan normale, standaard friet, wat ik ook lekker vind, maar soms vind ik het speciaal om voor de zoete aardappelvariant te kiezen. Ik schepte wat van de Mac 'n Cheese op m'n bord en genoot van de lekkere harde korst die er bovenop zat. Ik probeerde er wat van, in combinatie met de kipburger, en vond het echt heerlijk. Het was een verrukkelijke Amerikaanse maaltijd, maar dan in Nederland. De Pulled Chicken Taco's zagen er ook goed uit, alleen de grote stukken guacamole vond ik in eerste instantie wat veel. Dat komt ook door het feit dat ik normaal gesproken eigenlijk helemaal niet zo gek ben op guacamole, maar er werd gezegd dat het erg goed bij de rest van het gerecht paste. Dat geloofde ik dan maar. Op een bepaald moment hadden we onze drankjes op en ik stelde voor om een cocktail te bestellen, die we samen konden delen. Daar werd enthousiast op gereageerd en dus bladerde ik even door de menukaart waarop de cocktails beschreven stonden. We kwamen al gauw tot de conclusie dat het de Jack Daniels Fire Cocktail met kaneellikeur en sinaasappel moest gaan worden.

De cocktail werd geschud en in een Moscow Mule, samen met een schijfje sinaasappel, munt, en een tweetal zwarte, helaas papieren, rietjes geserveerd. Het drankje had een combinatie van smaken, namelijk licht pittig door de kaneellikeur, maar daardoor en ook vanwege de sinaasappel had het tevens nog een bepaalde zoetigheid. Normaal drink ik eigenlijk nooit cocktails, maar ik vond het wel een keertje leuk en bovendien ook nog eens heel erg lekker smaken. De beide gerechten kregen we helaas niet helemaal op. Ik liet een aantal zoete aardappelfrietjes staan en ook bleef er één taco over. Zoals gebruikelijk bij een Amerikaans restaurant kregen we een leeg doosje mee waar we datgene wat  overgebleven was in konden doen. Ik vond het zonde om het te laten staan en dus vulde ik het doosje om later mee te nemen naar huis. In de tussentijd had ik de tablet al gebruikt om de rekening mee te kunnen betalen. In het totaal moesten we een bedrag afrekenen van € 61,75. Naar mijn idee zouden we in Amerika een soortgelijk bedrag moeten betalen voor datgene wat we gegeten en gedronken hadden. Ik vond het heel erg leuk om bij TGI Fridays in Rotterdam te zijn geweest. Het voelde voor mij echt Amerikaans en daar hou ik van. Ik hoop dat er snel meer vestigingen van de keten in Nederland zullen verschijnen. De volgende dag heb ik alles wat over was nog lekker in de airfryer warm gemaakt en tijdens m'n lunch opgegeten, waardoor ik er nog een keer van heb kunnen genieten!