Pagina's

dinsdag 17 maart 2015

Themepark attractie: Tarzan’s Treehouse, Disneyland – Anaheim, Californië

Themepark attractie: Tarzan’s Treehouse
Adres:                          1313 Disneyland Dr, Anaheim, CA 92802, Verenigde Staten



Het Disneyland Park in Anaheim is het allereerste park van Walt Disney in de wereld. Het is het originele park waar andere parken zoals Magic Kingdom en Disneyland Parijs op zijn gebaseerd. Veel van de attracties van het Disneyland Park in Anaheim zijn ook in andere pretparken van Disney in Amerika en Europa te vinden, maar de attractie waar ik vandaag over ga schrijven had ik nog nooit eerder gezien. Het blijkt dat de attractie ook gebouwd is in Hong Kong Disneyland, maar hier ben ik helaas nog nooit geweest. Ooit hoop ik er eens naartoe te gaan, maar dan moet ik eerst mijn vriendin zo ver zien te krijgen. De attractie waar ik vandaag over schrijf is Tarzan’s Treehouse, deze attractie is een walk through en dat betekent dus dat de bezoekers rustig door de attractie heen dienen te lopen en dat er tijdens de wandeling van alles is te zien.

Tarzan’s Treehouse staat er pas sinds juni 1999, voor die tijd heette de attractie nog Swiss Family (familie Robinson) Treehouse en die attractie kende ik al wel uit Parijs en Orlando. Sinds de sluiting van de Swiss Family Treehouse is er een volledig nieuwe thematisering aan de attractie gegeven en is het dus omgetoverd in een Tarzan attractie, waarvan de animatiefilm in die tijd ook in de bioscopen verscheen. De reusachtige kunstmatige boom kreeg een volledige make-over, inclusief een vervanging van meer dan 6.000 bladeren gemaakt van vinyl. Er werd een hangbrug gemaakt  vanuit een nieuwe naburige boom en ook zijn er een groot aantal interactieve functies in de attractie toegevoegd.  De boom weegt in totaal 150 ton en is 70 meter hoog. Precies op de dag dat de Tarzan animatiefilm in de bioscopen in première ging (23 juni 1999) werd Tarzan’s Treehouse geopend en konden de eerste gasten een bezoek brengen aan de attractie. 

Het was een mooie zonnige dag in het zuiden van Californië. We stonden lekker vroeg op om naar Disneyland te gaan en vanaf ons hotel, het Howard Johnson Anaheim Hotel and Water Playground, was het een korte wandeling richting het park. Om bij de attractie terecht te komen liepen we door Main Street U.S.A. en vervolgens sloegen we linksaf en liepen we richting Adventureland. Aan het einde van Adventureland zagen we de grote dikke boom staan, in een van de takken stond de titel van de attractie Tarzan’s Treehouse geschreven en hier moesten we dus zijn.

De attractie was helaas niet geschikt voor mensen die niet of slecht te been waren, want we moesten via trappen naar boven lopen. Aan de zijkanten van de trappen, tussen de leuningen en de vloer waren bruine netten gespannen, zodat kinderen er niet tussendoor konden vallen, maar het had ook wel iets jungleachtigs.  Nadat we een aantal van de trappen naar boven hadden gelopen kwamen we bij een hangbrug terecht die niet op en neer ging. Bovenin de boom hing een kapotte boot en een stukje verder hing een lage balk met de tekst “mind thy head”, wat een eerbetoon was aan de oude Swiss Family Treehouse attractie. Op een oude krat lag een dik boek geopend met een welkomstbericht van Jane er in geschreven. Met dit bericht nodigde zij ons uit om een bezoek te komen brengen aan het huis en de bomen van haar en Tarzan en ze vroeg ons om de geheimen en avonturen hiervan te ontdekken. Een bel kon worden geluid en vervolgens gingen we via de trappen weer verder omhoog de boom in.


Het uitzicht van de plek waar we nu stonden was erg mooi. We stonden in een omgeving met heel veel groen en water en op de achtergrond zagen we enkele andere attracties liggen. Wat voelt het altijd toch fijn om een dag in Disneyland te verblijven! We waren echter nog lang niet in de top van de attractie en moesten weer verder naar boven toe. We kwamen aan bij een boomhut, in de bomen hingen gescheurde doeken, die voor schaduw moesten zorgen, maar er kwam ook een grote tijger de boomhut binnen. Er lag weer een groot boek met een tekst er in geschreven. De tekst beschreef dat er jaren geleden een jong gezin gelukkig leefde in de hut, totdat ze op een nacht door de tijger waren aangevallen. Dit was natuurlijk het gezin van Tarzan, waarbij Tarzan als enige overlevende is overgebleven.

Vanuit de boomhut liepen we weer verder over een lange brug, richting een andere boom. Ook hier lag een boek met daarin de tekst geschreven dat Kala (een gorillavrouwtje) de enige overlevende van de tijgeraanval had gered en heeft opgevoed als haar eigen zoon en Tarzan heeft genoemd. Vanuit hier gingen we voor het eerst met de trappen naar beneden en kwamen aan bij een boomhut waarin we Kala met baby Tarzan in haar armen zagen staan. In een boek werd beschreven dat Kala samen met Tarzan veel mooie herinneringen delen.


Na de boomhut van Kala en baby Tarzan namen we de trappen weer verder naar beneden en belandden bij de hut waar Tarzan en Jane woonden, hier zagen we Tarzan voor het eerst als volwassen man. Hij hing aan de muur en keek naar Jane die Tarzan aan het natekenen was.  De tekening werd vanzelf helemaal afgetekend en dat was erg leuk om te zien. De figuren leken sprekend op de figuren uit de animatiefilm, ik vind het altijd heel erg knap hoe Disney dit toch telkens voor elkaar weer te krijgen. Na deze boomhut liepen we verder de trappen af naar beneden richting het einde van de attractie.

Bij het laatste gedeelte van de attractie, beneden op de grond, stonden een groot aantal spullen opgesteld van Tarzan en Jane, waaronder een oude grammofoon. Deze grammofoon speelde de “Swisskapolka”, welke ook een eerbetoon bracht aan de oude Swiss Family Treehouse attractie.  Daarnaast lagen er vele boeken, kratten, vaten en oude Engelse ontdekkingsreizigerspullen in dit gebied. Het was een verzameling van alles wat Tarzan en Jane door de jaren heen bij elkaar geraapt en gevonden hadden. Hierna was de attractie voorbij en konden we op weg naar ons volgende avontuur!



Ik vond Tarzan’s Treehouse een erg leuke attractie en ook leuker dan de Swiss Family Treehouse attractie. Dit komt ook doordat ik het verhaal van Tarzan goed ken en het verhaal van de Swiss Family (familie Robinson) iets minder. De verschillende scenes waren erg mooi uitgebeeld en alles was tot in het kleinste detail uitgewerkt. Dit is eigenlijk altijd zo bij Disneyattracties, maar toch vind ik het wel een compliment waard. De attractie is binnen een paar minuten door te lopen en er is meestal ook geen wachttijd. Loop er dus gewoon even doorheen wanneer je in het Disneyland Park in Anaheim bent, het is de moeite waard.