Pagina's

zondag 29 maart 2015

Amerikaans restaurant in NL: Starbucks, tankstation Haarrijn - Breukelen, Nederland

Amerikaans restaurant in Nederland: Starbucks
Adres: Rijksweg A2 Westzijde, 3621 MZ Breukelen



In mei 2014 las ik een bericht waarin Starbucks en Shell een samenwerking aankondigden, waarin zij duidelijk maakten dat de samenwerking zou worden gericht op het ontwikkelen van een aantal vestigingen van Starbucks bij de tankstations van Shell in Nederland en Frankrijk.  Er wordt veel koffie gedronken langs de auto(snel)wegen in Nederland en Starbucks zou hier graag van willen gaan profiteren.  Shell wilt op haar beurt meer klanten trekken door een bezoek aan Starbucks onderdeel te laten worden van de reis van hun klanten, een bezoek aan Starbucks moet voor de klanten een stimulans gaan zijn om voor Shell als tankstation te kiezen. In de tweede helft van 2014 zou de eerste vestiging in Nederland worden geopend bij Shell Haarrijn aan de A2 in de buurt van Breukelen in de provincie Utrecht.  Ik was dan ook erg benieuwd hoe de vestiging er uit zou gaan zien en of dat het zou lijken op de vestigingen van Starbucks in de stations en steden van Nederland en Amerika.

De eerste keer dat ik de Starbucks-vestiging wilde bezoeken was halverwege augustus 2014, ik hoopte dat de eerste vestiging van Starbucks bij een Nederlands tankstation inmiddels geopend zou zijn, maar helaas was dat niet het geval. De bouwwerkzaamheden waren nog in volle gang en ik kon dus nog geen heerlijke frappuccino bestellen.  Op de deur van de vestiging was een sticker geplakt met daarop de tekst “nog 10 dagen te gaan”, het zou dus nog 10 dagen gaan duren voordat de Starbucks werd geopend. Ik baalde er van en kocht maar een cappuccino bij een van de normale koffieautomaten in het tankstation. Buiten liep ik nog even een rondje om wat foto’s te maken van het gebouw.  Er stonden een paar hekken met daarop een doek met het grote logo van Starbucks Coffee met daarbij de melding dat het binnenkort  geopend zou zijn. Ik vond het erg jammer dat ik nog moest wachten en ging enigszins teleurgesteld terug naar huis.




Op 1 september 2014 is Starbucks bij Shell Haarrijn dan uiteindelijk geopend, tijdens de openingsdag mochten er nog geen klanten naar binnen, maar was het uitsluitend een feestelijke opening. Sinds 2 september kunnen de klanten van het Shell benzinestation wel bij Starbucks naar binnen gaan, zodat ze daar terecht kunnen voor allerlei soorten koffie, thee, koekjes, brownies, muffins en andere lekkernijen.

Toen ik voor de tweede keer een poging waagde om naar Starbucks Haarrijn te gaan wist ik dus dat de vestiging inmiddels geopend was alleen kwamen we er wat laat op de avond aan. We kwamen namelijk net terug van onze reis naar Dubai en ik zei tegen m’n vriendin dat ik toch nog even bij Starbucks wilde gaan kijken. Toen we er aankwamen was het al 22:15 uur en het bleek dat ze sinds 22:00 uur waren gesloten. Ik was dus net een kwartiertje te laat. De medewerkers waren nog aan het schoonmaken en voor de tweede keer achter elkaar had ik pech. Het moest toch een keer goed gaan komen en ik ging dan ook maar uit van het bekende Nederlandse spreekwoord  driemaal is scheepsrecht.




De derde keer is inmiddels ook geweest. We hadden een verjaardag in de buurt van Amsterdam en zouden op de terugweg dus langs de Starbucks bij het tankstation Haarrijn rijden. Ik had er erg veel zin in en hoopte maar dat we dit keer niet voor een dichte deur zouden staan. Ik ging er ook niet van uit, want het was midden op de dag, op een mooie zonnige zondagmiddag. M’n vriendin en ik waren in de auto al aan het bedenken wat we zouden gaan bestellen. M’n vriendin dacht natuurlijk aan een groene thee en zelf had ik wel zin in een speciale koffie en een lekker zoet tussendoortje erbij.

Toen we van de snelweg af reden zagen we op de afslag het grote bord van Starbucks alweer staan. We reden links langs het tankstation en parkeerden onze auto vervolgens op het parkeerterrein aan de linkerkant van Starbucks, we stonden eigenlijk vlak naast de hoofdingang geparkeerd. Het was een vrij groot parkeerterrein, met ruimte voor tientallen auto’s. Veel van de parkeerplaatsen waren bezet en ik dacht dat het nog wel eens druk zou kunnen zijn in de vestiging van de inmiddels wereldberoemde koffieketen.




We maakten wat foto’s van de voorkant van het gebouw en zagen een aantal mensen uit het gebouw naar buiten komen, Starbucks was gelukkig geopend en we liepen er naar binnen. Tot mijn grote verbazing was het er eigenlijk helemaal niet zo heel druk, er zaten wel wat mensen aan de tafeltjes en er stonden mensen in de rij om te bestellen en hun bestelde artikelen af te halen, maar het was allemaal heel goed te doen. Gelukkig maar, want we hadden nou ook niet zo veel zin om heel erg lang in de rij te moeten staan.

De zaak zag er van binnen heel mooi uit. Donkerbruine en zwarte tafels, stoelen, krukken en banken stonden overal opgesteld en de ruimte ademde daardoor een gezellige sfeer uit. Wat me gelijk opviel was de kast met artikelen die direct na de ingang stond opgesteld, in deze kast stonden de bekende soorten koffiebonen en bekers van Starbucks die gekocht kunnen worden om thuis te gebruiken. Het vreemde vond ik de bekers van Amsterdam, het tankstation Haarrijn bevindt zich in Breukelen en ligt dichter in de buurt bij Utrecht. Bekers met bijvoorbeeld een tekst van de eerste Starbucks bij een Nederlands tankstation of de tekst Breukelen of zelfs Haarrijn leken mij leuker en ook wat toepasselijker, helemaal voor de mensen die de bekers van Starbucks sparen.




We keken in de vitrine en zagen allerlei lekkernijen liggen (cheesecakes, donuts, muffins enzovoorts), mijn vriendin mocht van mij 2 dingen uit de vitrine kiezen en ik zou trakteren. Na het een en ander overwogen te hebben koos ze uiteindelijk voor de chocolade brownie en de chocolade muffin. Deze zagen er inderdaad erg lekker uit en waren ook helemaal naar mijn smaak! Ik had eigenlijk eerder verwacht dat ze een chocolate chip cookie in plaats van de muffin zou bestellen, maar dat was nu dus niet het geval.

Ik zag dat er reclame werd gemaakt voor een nieuwe warme chocolademelk, namelijk de Triple Hot Chocolate, deze vond ik er erg lekker uitzien en besloot dan ook maar meteen om geen koffie te bestellen, maar te gaan voor een “Grande” (medium) Triple Hot Chocolate.  Mijn vriendin bestelde een medium China Green tea. Ik gaf mijn naam door (die natuurlijk weer verkeerd werd geschreven) en gaf aan dat we alles binnen op zouden gaan eten en drinken.




De thee was zo klaar, deze namen we samen met de brownie en muffin mee naar een van de tafeltjes. Mijn vriendin nam plaats en ik liep vervolgens terug naar de bar om te wachten op mijn warme chocomelk.  Toen ik aan het wachten was zag ik de openstaande deuren richting het Shell tankstation. De vorige keren stond ik nog aan de andere kant van deze deuren bij Starbucks naar binnen te kijken. Nu was ik er eindelijk binnen en had zin om van de lekkere chocolademaaltijd te gaan genieten.

Even later was mijn Triple Hot Chocolate ook klaar en nam de (toch behoorlijk grote) beker mee naar het tafeltje waar mijn vriendin op mij zat te wachten. We maakten wat foto’s van onze bestelling en de ruimte en ik deelde de muffin en de brownie in ongeveer gelijke stukken. Het genieten kon gaan beginnen!  Op de warme chocomelk zat een grote toef slagroom met chocoladesaus eroverheen welke ik eerst op at, voordat ik aan de muffin begon. In de muffin zaten stukjes chocolade verwerkt en ik vond het echt heel erg lekker smaken. Mijn vriendin zei dat de brownie ook heel erg lekker was en ze had haar helft dan ook al snel op.



De brownie smaakte inderdaad nog lekkerder dan de muffin. De brownie was lekker stevig en was gevuld met hele grote stukken heerlijke chocolade welke lekker smolten in m’n mond. Het was jammer dat hij zo klein was, want ik had hem zo op. Mijn vriendin genoot nog even van haar chocolademuffin, maar we waren het er wel over eens dat de chocolade brownie toch wel net iets lekkerder was.  Toen we alles opgegeten en gedronken hadden bracht ik de afwas netjes terug en vervolgens verlieten we deze leuke vestiging van Starbucks en liepen we naar de auto om onze reis naar huis voort te zetten.

Na 3 keer is het dan uiteindelijk toch gelukt om de eerste vestiging  van Starbucks bij een tankstation in Nederland te bezoeken. Ik vond het een erg leuke en vooral ook lekkere ervaring. De Triple Hot Chocolate en de muffin waren heerlijk, maar de brownie spande toch wel echt de kroon. Voor een chocoladeliefhebber zoals ik was het toch wel heel erg lekker. Het was een zeer aangename tussenstop en ik ga er van uit dat we nog wel eens vaker een tussenstop zullen gaan maken bij de Starbucks bij tankstation Haarrijn.