Pagina's

donderdag 2 april 2015

Activiteit: La Nouba by Cirque du Soleil - Orlando, Florida

Activiteit: La Nouba by Cirque du Soleil
Adres:      Disney Springs Area 1478 Buena, Vista Dr, Orlando, FL 32821, Verenigde Staten



Toen mijn vriendin en ik voor de eerste keer in Orlando op vakantie waren en een bezoek brachten aan Downtown Disney hadden we de grote tent van de show La Nouba van Cirque du Soleil al zien staan. We waren toen echter al helemaal volgepland met ons bezoek aan DisneyQuest en alle winkeltjes en restaurants van het leuke Disneythemagebied.  Wel heb ik toen op de prijslijst bij de kassa’s van het theater gekeken, omdat ik graag wilde weten wat het voor ons zou gaan kosten om een voorstelling bij te wonen. Ik weet nog goed dat ik het toen erg duur vond en ik ging er van uit dat de tickets online best wel goedkoper te krijgen zouden zijn.

Voorafgaande aan onze tweede reis richting de pretparkhoofdstad van de wereld ben ik toch even op internet gaan zoeken naar tickets voor La Nouba. We wilden namelijk zo veel mogelijk attracties en activiteiten gaan doen waar we tijdens onze eerste reis niet aan toe waren gekomen. Ik ben lid van de nieuwsbrief MouseSavers en eens in de paar weken ontvang ik een e-mail van ze in mijn postvak, met daarin allerlei kortingen die betrekking hebben op Disneyhotels, Disneytickets of andere zaken die gerelateerd zijn aan Disney. In een van de nieuwsbrieven stond een aanbieding voor de tickets van La Nouba. Hier heb ik gretig gebruik van gemaakt, waardoor ik 2 tickets heb kunnen kopen voor plaatsen op de eerste rij schuin van het midden van de zaal voor iets meer dan $ 140. Onze plaatsen bevonden zich in sectie “Curtain A 101”, rij A en stoel 10 & 11, direct naast de Front and Center stoelen.


La Nouba is een show van Cirque du Soleil die al sinds december 1998 speelt in het vrijstaande en op maat ontworpen en gebouwde theater in het Walt Disney World Resort in Florida. Het is een circusvoorstelling met turners, acrobaten en andere zeer ervaren performers. De show is gecreëerd en geregisseerd door de bekende Cirque du Soleil-regisseur Franco Dragone. De naam La Nouba is afgeleid van de Franse uitdrukking “faire la nouba”, dit betekent zoiets als “feesten” of “leef je uit”. De show La Nouba speelt 10 keer per week, van dinsdag tot zaterdag met shows om 18:00 en 21:00 uur en tijdens elke show kunnen er 1.650 toeschouwers plaatsnemen in het theater. Mijn vriendin en ik zijn dus een van deze toeschouwers geweest en het was een avond om niet snel meer te vergeten.

Wij gingen naar de eerste voorstelling van de avond, namelijk die van 18:00 uur. We waren al ruim van tevoren bij het theater aanwezig en een half uurtje voor aanvang van de show ging de zaal daadwerkelijk open. Ik vond zelf dat we hele goede plaatsen hadden, direct aan het podium, natuurlijk hadden we nu niet het gehele overzicht, maar we zouden wel goed de gezichtsuitdrukkingen en mimiek van de spelers kunnen zien. Het theater stroomde behoorlijk vol en ik denk dat  ongeveer 75% van de stoelen waren bezet toen de show begon.


Voorafgaande aan de voorstelling was er een pre-show met clowns, die de zaal alvast wilden opwarmen voor de daadwerkelijke show. Mijn vriendin houdt eigenlijk niet van clowns en ze hoopte dus dat ze niet bij haar zouden komen vervelen. Gelukkig voor haar bleven ze bij ons weg en konden we alles rustig vanaf een afstandje aanschouwen.  De clowns waren met z’n tweeën, een van de 2 was een beetje dom en sullig en de ander wilde de baas over hem spelen, het publiek nam het echter op voor de sullige clown, waardoor de andere op zijn beurt weer werd teleurgesteld. Het was op zich best grappig, maar ik kan m’n vriendin ook wel weer begrijpen dat zij de clowns eng vindt.

Na deze warming-up van de zaal was het tijd voor de show om te beginnen.  De voorstelling ging over de ontmoeting van een tweetal werelden, namelijk de wereld van de circusmensen en de stedelingen, en de magie die tot leven komt wanneer beide werelden bij elkaar komen.  De show bestond uit een aantal indrukwekkende acts met verschillende acrobaten en atleten, maar  naast deze optredens waren er ook een aantal aparte karakters die meededen aan de show, zoals in bijna elke show van Cirque du Soleil. Vaak keken zij slechts naar de optredens die op werden gevoerd en heel af en toe deden zij zelf ook nog iets. De opvallendste van deze karakters vond ik Titan, dit was een grote sterke kerel  die iedereen op het podium intimideerde en vaak in vreemde posities stond toe te kijken. Hij deed wel mee aan een van de indrukwekkendste handelingen van de show, namelijk in de power track en trampoline-act.  Verder waren er ook nog de schoonmaakster, de Pierrot, de Charlie Chaplin lookalike (Walker) en de groene vogel. Stuk voor stuk aparte figuren die de show  net wat meer kleur gaven.


De show bestond uit meerdere opzichzelfstaande vertoningen, waarvan er een aantal klassieke circusacts waren. Touwtjesspringen voor gevorderden was de eerste handeling van de show.  Het was niet normaal hoe snel deze mensen over het touw heen konden springen, zelf kan ik het nog niet eens 2 keer achter elkaar, dus ik was erg onder de indruk. Hierna lieten de koorddansers op 10 meter hoogte zien  dat zij hun evenwicht erg goed konden houden. Er lag geen enkel vangnet onder het koord en ik hoopte maar dat alles goed zou gaan en gelukkig ging het dat ook. Het optreden dat volgde vond ik ook indrukwekkend, maar vond het ook wel weer zielig voor de meisjes die het uitvoerden. De act bestond namelijk uit een aantal Aziatische meisjes met diabolo’s, ze waren nog heel erg jong en het was ongelofelijk wat zij allemaal met deze reuze jojo’s konden doen. Ze moesten haast wel als baby begonnen zijn, want anders leek me dit niet te doen.

De vierde vertoning vond ik iets minder indrukwekkend, een mountainbiker en een  BMX-fietser lieten allerlei kunstjes zien die zij met hun fietsen konden doen. Ik doe het ze niet na, maar toch, de andere acts waren beter.  Hierna was het tijd voor een mannelijke en vrouwelijke acrobaat die hoog in de lucht allerlei kunstjes deden op een soort van openstaande deur.  Op een gegeven moment hing de man alleen nog maar door zijn hoofd en nek vast aan een stang, dat vond ik erg spectaculair om te zien. Direct hierna kwamen er een aantal rode zijden doeken naar beneden, waar een mannelijke acrobaat aan en in ging hangen, hij vloog met de doeken in zijn handen door de zaal en ook hier was er nergens een vangnet om hem op te vangen. Later kwamen er ook nog een aantal vrouwen bij  die ook in de zijden doeken hingen en met de man meevlogen.


Na deze spannende act kwam er een man op het podium die erg goed kon jongleren en daarbij hield hij ook nog een balletje hoog op zijn hoofd en in zijn nek. Ik hou erg van voetbal en vond de techniek van deze man zeer indrukwekkend, mijn vriendin vond het volgens mij echter iets minder spannend om te zien.  De balkunstenaar en jongleur werd gevolgd door een klassieke circusact, namelijk het trapezezwaaien. Ook dit was weer heel erg spectaculair om te zien, vooral ook omdat wij op de eerste rij zaten en helemaal naar boven moesten kijken om de mensen te zien vliegen. We zaten in volle spanning te kijken en gelukkig ging ook hier weer alles goed.

De vertoning die volgde vond ik een van de spectaculairste van de avond, vooral ook omdat Titan hier een grote rol in speelde. Dit was de Power track en trampoline-act, waarbij er door middel van het springen op een trampoline steeds op het dak van een gebouw of in een van de ramen van het gebouw werd gesprongen, soms werd er zelfs tegen de muren naar boven gelopen. Tientallen acrobaten deden met deze act mee en er gebeurde zo veel dat ik af en toe niet wist waar ik moest kijken. De laatste handeling van de show was het afscheid van alle acrobaten, turners en atleten van het publiek, een voor een kwamen de performers naar voren. De zaal gaf een staande ovatie en was heel erg enthousiast, vooral toen Titan afscheid kwam nemen ging het dak er af.

Het was een erg mooie en spannende show geweest! Vanaf de eerste tot de laatste minuut heb ik op het puntje van mijn stoel gezeten. We hadden uitstekende plaatsen en konden de artiesten erg goed en van dichtbij zien. De meeste acts vond ik indrukwekkend en spectaculair. Deze show van Cirque du Soleil leek meer op een authentieke circusshow (zonder dieren) dan de shows in Las Vegas en ik vond dat wel heel erg leuk. We waren blij dat we hadden besloten om de show te bezoeken en ik kan iedereen die naar Orlando gaat dan ook van harte aanbevelen om een keer naar La Nouba te gaan.