Pagina's

donderdag 30 april 2015

Activiteit: Painted Ladies - San Francisco, Californië

Activiteit: Painted Ladies
Adres:      Steiner St, San Francisco, CA 94117, Verenigde Staten



In de beginjaren ’90 keek ik geregeld naar de televisieserie Full House, deze Amerikaanse komische serie ging over een alleenstaande vader met zijn  3 dochters en zijn zwager en beste vriend, van wie hij hulp kreeg bij het opvoeden van de meiden.  De serie speelde zich af in de stad San Francisco in Californië en het huis waarin zij woonden was een prachtig Victoriaans pand aan de rand van Alamo Square, het huis was namelijk een van de zes beroemde “Painted Ladies”.  Tijdens onze reis naar San Francisco wilde ik graag een bezoek brengen aan deze “Painted Ladies”, het leek mij leuk om te zien of dat alles er hetzelfde uit zou zien als op televisie.

De term “Painted Ladies” wordt in de Amerikaanse architectuur gebruikt voor de Victoriaanse en Edwardiaanse huizen en gebouwen die geschilderd zijn in allerlei kleuren, welke er voor zorgen dat de architectonische details worden versterkt en verfraaid.  In San Francisco zijn er ongeveer 48.000 van deze huizen gebouwd tussen 1849 en 1915, veel van deze woningen in Nob Hill zijn echter verwoest en vernietigd door de heftige San Francisco aardbeving van 1906. Ook zijn er gedurende de jaren veel van deze Victoriaanse huizen gesloopt, gestript of bedekt met baksteen, stucwerk of zelfs met aluminium. 



In het jaar 1963 begon een kunstenaar uit San Francisco met het schilderen van zijn Victoriaanse huis, hij schilderde de buitenkant van het pand in de kleuren blauw en groen en veel andere inwoners van de stad begonnen hem te kopiëren en schilderden hun eigen woningen ook in felle kleuren.  Tientallen grijze huizen werden zodoende weer omgezet in “Painted Ladies”, dit leidde tot de “Colorist beweging” en het proces van het omtoveren van de huizen tot prachtige kleurrijke gebouwen gaat tot op de dag van vandaag nog steeds door in San Francisco.

Een van de bekendste groepen van “Painted Ladies ” is dus de rij van Victoriaanse huizen op 710-720 Steiner Street, aan de overkant van het Alamo Square Park. Deze rij van huizen staat bekend als “Postcard row”, omdat deze huizen heel vaak op postkaarten van San Francisco zijn te zien en ook geregeld in de media worden getoond wanneer het verhaal over San Francisco gaat. De “Painted Ladies” op de Steiner Street zijn gebouwd tussen 1892 en 1896 en zijn dus al ongeveer 120 jaar oud.  De huizen zijn ontwikkeld door Matthew Kavanaugh die ook in een herenhuis op de Steiner Street woonde.



Vanuit ons hotel, het Vertigo hotel, besloten we om met de taxi richting het Alamo Square park en de “Painted Ladies” te gaan, want we wisten niet of het ver weg zou zijn en of dat het veilig zou zijn om er naartoe te lopen. Na enkele minuten waren we al op onze plaats van bestemming aangekomen, de taximeter stond nog niet eens op $ 10 en we vroegen aan de taxichauffeur of dat er vaak taxi’s in deze omgeving reden, omdat we er zelf namelijk geen enkele zagen. Hij zei dat we daar wel even op moesten wachten en gaf ons een telefoonnummer welke we konden bellen. We vroegen of dat het ook mogelijk was of dat de taxichauffeur even op ons kon wachten, zodat we gewoon in zijn taxi verder konden gaan en dat was gelukkig geen probleem. De meter bleef natuurlijk wel lopen, maar dat maakte niet veel uit. We waren hier toch alleen maar om een paar mooie foto’s te schieten en een indruk te krijgen van de omgeving.

We liepen het grasveld op van Alamo Square en de openingstune van Full house kwam gelijk bij me naar boven. Ik zag de hoofdrolspelers van de serie nog zo voor me hoe ze aan het spelen waren op dit grasveld, met uiteindelijk natuurlijk het beeld van de “Painted Ladies”. Het zag er erg mooi en indrukwekkend uit. De huizen stonden heel statig op een rijtje naast elkaar en waren in mooie kleuren geschilderd. Het was best wel een rustige buurt, of het moet een rustige dag zijn geweest, want wij hebben geen enkele andere toeristen gezien.


We liepen even een stukje verder het grasveld van Alamo Square op naar boven, zodat we over de huizen heen konden kijken.  Het was schitterend om de in mist gehulde skyline van San Francisco achter de “Painted Ladies” te zien liggen. Dit beeld had ik al vaak op televisie gezien, maar nu stond ik er zelf en bekeek ik het met mijn eigen ogen. We kregen nu ook weer een goed beeld van de hoogteverschillen van de stad met zijn grotere en kleinere heuvels. Na een kleine 10 minuten besloten we om terug in de taxi te stappen.

Ik vond het erg leuk om de “Painted Ladies” en Alamo Square te hebben gezien, het is toch een bekend stukje San Francisco en het is ook wel iets dat je gezien moet hebben wanneer je in deze stad verblijft. Wanneer je naar San Francisco gaat is het dus aan te raden om even wat tijd in je planning vrij te maken voor het bezoeken van de “Painted Ladies”, het hoeft helemaal niet lang te zijn, maar het is leuk om deze statige rij van huizen gezien te hebben en het zicht met de San Francisco skyline op de achtergrond is schitterend.