Restaurant: Panera Bread
Adres: 330 5th Avenue, New York, NY 10001
Een van mijn favoriete ontbijtgelegenheden in de Verenigde Staten is Panera Bread. Met dit restaurant kwam ik voor het eerst in aanraking tijdens onze reis naar San Francisco. Op een van de avonden bezochten we de baseballwedstrijd San Francisco Giants – Los Angeles Dodgers en voorafgaande aan de wedstrijd wilden we ergens gaan lunchen. Op internet had ik veel goede verhalen over Panera Bread gelezen en toevallig lag er een vestiging van dit restaurant dicht in de buurt van het AT&T stadion. Die eerste ervaring is me altijd bijgebleven en sinds die keer kijk ik ook altijd of dat er een Panera Bread is gevestigd.in de buurt van de locaties waar we verblijven.
Bij de opening van het eerste restaurant in 1981 heette het nog
St. Louis Bread (zo heet het in het grootstedelijk gebied van St. Louis nog
steeds), de keten groeide in en rondom St. Louis en in 1999 is er voor gekozen
om de keten uit te breiden naar de rest van de Verenigde Staten. Om deze
uitbreiding succesvol te laten verlopen is er voor gekozen om de naam Panera
Bread te gaan gebruiken voor de restaurants die niet in en in de buurt van St.
Louis zijn gevestigd. Op dit moment zijn er meer dan 1.800 restaurants van
Panera Bread te vinden in 40 verschillende staten van Amerika, een van deze
restaurants stond in de buurt van ons hotel, Affinia Manhattan, in het centrum
van New York City.
Ik had gepland om een van de eerste ochtenden van deze
speciale reis te gaan ontbijten bij de vestiging van Panera Bread op de 330 5th
Avenue, New York, NY 10001. Helaas waren we er op die dag wat te vroeg en was
het restaurant nog gesloten. Dit had ik eigenlijk nog nooit eerder meegemaakt,
vaak hebben ontbijtrestaurants zeer ruime openingstijden en zijn geregeld zelfs
24 uur per dag geopend, dat was dus niet het geval met Panera Bread en we
besloten om het een paar dagen later nogmaals te proberen.
Uiteindelijk zijn we op de laatste ochtend van onze reis
alsnog bij Panera Bread gaan ontbijten. We hadden die dag weinig op de planning
staan, want ’s middags werden we opgehaald en gebracht naar de luchthaven van
Newark. Iets na 9:00 uur kwamen we, na een wandeling van een kleine 10 minuten, aan bij het restaurant. Het was er
al behoorlijk druk en we sloten achter in de rij aan en bedachten wat we zouden
gaan bestellen.
Voorafgaande aan elke reis word ik (via internet) lid van
Panera Bread en krijg dan een pasje in mijn mail waarop een reward wordt
geschreven voor een gratis koekje of broodje. Dat had ik deze keer ook gedaan
en mijn pasje van de vorige keer had ik ook meegenomen om te checken of dat er
nog een gratis item op stond. Dit was inderdaad het geval en met het ene pasje
kon ik een gratis brownie en met mijn nieuwe pasje een gratis koekje bestellen.
De brownie bewaarden we voor het “dessert”, maar nu eerst bestelden we iets
anders.
Mijn vrouw besloot na lang wikken en wegen te kiezen voor
een grote groene thee en een oatmeal met blauwe besjes. Ik wist na een paar
seconden al dat ze dit zou gaan bestellen, maar zelf had ze er toch nog wel wat
meer werk mee. Zelf bestelde ik een Caffe Mocha (koffie met mokka, slagroom en
chocolatesaus) en een Cinnamon Swirl & Raisin Bagel, omdat ik niet aan de
lijn deed bestelde ik er voor ons samen ook nog een chocolate chip cookie (welke
dus gratis was) en een smartiescookie bij.
We namen plaats aan een van de tafeltjes en een medewerker
van het restaurant kwam alles netjes brengen. Zoals ik al eerder vertelde was
het onze laatste ochtend van een reis die we nooit meer zullen vergeten. We
spraken over de reis en hoe geweldig alles was en ondertussen aten we alles
heerlijk op. Het was een erg lekker ontbijtje. In Amerika ontbijt ik graag met
bagels, ze zijn altijd zo lekker warm en knapperig en samen met de cream cheese
heeft het een heerlijke smaak, waarbij ik me altijd echt in Amerika voel.
Wanneer ik in Nederland een bagel eet dan heb ik dit gevoel maar heel minimaal
en daarom eet ik ze thuis ook bijna nooit. De koffie was goed warm en samen met
de mokka, het slagroom en chocolade was het een erg goede start van de dag.
De oatmeal met blauwe besjes viel ook erg goed in de smaak
en over de groene thee viel ook niks te klagen, behalve dan dat het erg heet
was en ik mijn koffie al lang en breed op had voordat de beker thee nog tot de
helft was gevuld. Helaas kreeg ik bij de Coffee Mocca geen refill, maar dat had
ik ook niet verwacht, er stonden wel een paar kannen met gewone koffie waarmee
ik mijn beker opnieuw kon vullen. De 2 grote koekjes waren heerlijk, ze waren
vers en zelfs nog een beetje warm. Ze smolten op de tong en smaakten naar meer!
Meer kwam er uiteindelijk ook, want ik had natuurlijk het pasje
nog waarop de gratis brownie stond. Vol goede moed liep ik naar de kassa en
liet mijn pasje scannen in ruil voor de chocolade brownie. Het zag er heerlijk
uit, de brownie was behoorlijk groot en bovenop lag een dikke laag chocolade.
Ik sneed het in 2 stukken en samen aten we het op. We genoten er enorm van en
dit was een topafsluiting van het ontbijt. Verzadigd en voldaan liepen we het
restaurant uit en we gingen onze laatste uurtjes in New York City tegemoet.