Pagina's

vrijdag 10 juli 2015

Themepark attractie: Studio Tour, Universal Studios Hollywood - Universal City, Californie

Themepark attractie: Studio Tour
Adres:                          100 Universal City Plaza, Universal City, CA 91608, Verenigde Staten



Het park Universal Studios Hollywood is een erg mooi park in het zuiden van Californië. Ik vind het alleen heel erg jammer dat zo goed als alle attracties van het park ook in de parken van Universal in Orlando zijn te vinden. Vanuit het hotel in Anaheim waar wij destijds verbleven, het HowardJohnson Anaheim Hotel and Water Playground, zijn mijn vrouw en ik met Grayline een dagje naar Universal Studios Hollywood geweest. Veel van de attracties die we op die dag hebben bezocht kenden we al, een van de weinige attracties die we nog niet kenden, maar die we wel heel erg leuk vonden, was de Studio Tour. De Studio Tour is een van de topattracties van het park en het is ook een van de attracties waar het park bekend om staat en bekend door is geworden.

De Studio Tour staat al sinds 1964 in Universal Studios Hollywood en is altijd het hart van het park geweest. De bezoekers nemen plaats in een grote tram van aaneengeschakelde wagens, welke vervolgens langs allerlei filmsets en behind-the-scenes locaties rijdt. In de beginjaren van de Studio Tour konden alle attracties van het park door middel van deze tram worden bereikt. Door de jaren heen heeft de attractie een aantal keer een fikse upgrade gehad en zijn er ook veel nieuwe films toegevoegd en oude films verwijderd uit de tour.





De Studio Tour is te vinden in het Upper Lot gedeelte van het park, dicht in de buurt van de ingang. Ik had op internet gelezen dat we zo vroeg mogelijk in deze attractie zouden moeten gaan, omdat de wachttijden hier nog wel eens flink op konden lopen. We liepen dan ook als eerste naar deze attractie toe en sloten achteraan in de rij. Het duurde wel even voordat de rij op gang kwam en de mensen begonnen te lopen. Elke keer moesten we wachten op nieuwe trams en het kwam ook wel meerdere keren voor dat er een aantal minuten geen enkele tram werd ingeladen. Uiteindelijk hebben we toch zeker wel 45 minuten moeten wachten, voordat we eindelijk in konden stappen in een van de trams en konden gaan genieten van de attractie.

Voorafgaande aan ons bezoek aan Universal Studios Hollywood heb ik echt uitgekeken naar deze attractie. Ik hou heel erg veel van mooie, rustige (dark)rides en het leek mij zo leuk om alle beroemde locaties van films en series op televisie nu eens in het echt te zien. Toen ik in de attractie plaats had genomen ging er ook wel iets van vreugde door me heen. Ik was namelijk erg benieuwd wat er komen ging en wachtte het in spanning af. Na een paar minuten was de tram helemaal gevuld met mensen en we konden gaan rijden.





Schuin achter de chauffeur van de tram zat een tourguide van Universal Studios met haar gezicht naar de bezoekers toe en zij vertelde over de tour en wat er komen ging. We reden over een weg met allerlei kleine posters van films van Universal aan de linker- en rechterkant. Van een aantal films wist ik niet eens dat ze door Universal Studios zijn geproduceerd, er zaten hele bekende films tussen, maar ook films waar ik nog nooit van had gehoord. We reden langs een aantal soundstages en filmstudio’s en hoopten (tegen beter weten in) dat we een paar filmsterren zouden gaan zien. Het was grappig om te zien dat alle kantoren op het terrein gebouwd waren in de vorm van woonhuizen, waardoor het geheel op een woonwijk leek dat ook kon worden gebruikt als decor van films.

Opeens leek het alsof we New York City binnenreden, de skyline van the Big Apple stond op een groot scherm afgebeeld en we kwamen terecht in het “backlot”-gedeelte van de Studio Tour. Hier stonden allerlei gevels die samen net leken op de straten van de stad New York, een scene van de film Bruce Almighty was hier opgenomen.  Het zag er heel mooi, maar ook wel werkelijk uit. Ik moest goed kijken om te zien dat het allemaal nep was. Vervolgens reden we naar het “Courthouse Square” bekend van de Back to the Future film. Back to the Future blijf ik trouwens een aparte zin vinden, hoe kun je teruggaan naar iets wat nog komen moet? Verschillende bezoekers van het park die de VIP Experience deden zagen we hier lopen, zij konden de gebouwen dus ook echt van dichtbij bekijken. Misschien dat het voor ons leuk is om tijdens een volgend bezoek aan Universal Studios Hollywood ook te doen.




Vervolgens reden we verder door de straten van New York, Jimmy Fallon (die ik toen nog niet kende) vertelde wat over zijn oude buurt op de schermen van de tram en er werd verteld welke films en series er nog meer allemaal in deze straten van de Metro sets waren opgenomen. Gek eigenlijk dat zo’n series als bijvoorbeeld NCIS helemaal in Los Angeles wordt opgenomen en niet in New York.

De Studio tour reed verder naar de nieuwste attractie van de tour, namelijk de grot van King Kong en ik was erg benieuwd naar wat er zou gaan gebeuren. We zagen een aantal defecte trams staan, die waarschijnlijk door King Kong kapot waren geslagen, en reden de tunnel naar “Skull Island” binnen. Vooraf hadden we al 3D-brillen gekregen en deze dienden we nu op te zetten. Het werd donker en spannende muziek klonk uit de speakers. Om de gehele tram heen werden 3D beelden geprojecteerd van verschillende dinosaurussen die elkaar en de tram aanvielen. Opeens hoorden we een luide brul en King Kong verscheen in het scherm, het gevecht tussen de grote gorilla en de dinosaurussen begon en het zag er allemaal heel spectaculair uit. Gelukkig kwamen we er allemaal levend van af!




Na deze spannende scene reden we verder langs allerlei bekende auto’s die gebruikt zijn in films, zoals Kitt uit Knight Rider en een aantal auto’s uit de Fast and Furious serie. Een aantal meter verderop, in stage 55, stonden een tweetal auto’s uit de Fast and Furious serie klaar om een aantal special effects te laten zien. De auto’s draaiden en spinden langs elkaar, vuur en rook kwam het podium op en de auto’s begonnen naast elkaar te dansen op het nummer Gasolina van Daddy Yankee, dit vond ik heel erg grappig om te zien.  

De rit ging vervolgens verder en een korte tijd later hoorden we de kreet “Welcome to Jurassic Park”, mijn vrouw is helemaal gek van die film en de attractie en ze ging op het puntje van de bank zitten. Allerlei rekwisieten van de verschillende Jurassic Park films stonden opgesteld en even later zagen we dat de dinosaurussen uit kun kooien waren ontsnapt en klaarstonden om de bezoekers nat te spuiten. We werden maar een beetje geraakt, dat vond ik wel jammer, want het was ontzettend warm die dag en kon wel een lekkere verkoeling gebruiken.




De volgende scene van de tour bracht ons naar een oud Mexicaans stadje, de tram bleef stilstaan want er kwam een overstroming aan. Het begon eerst te regenen (door middel van sprinklers) en het geluid van donder en bliksem kwam uit de speakers. Even later kwam er voor duizenden liters aan water naar beneden stormen richting onze metro, veel van het water klapte tegen de wagens aan en mensen werden nat. Ik vond het erg mooi gemaakt, vooral ook omdat ze al dit water een paar minuten later weer zouden gaan gebruiken voor de volgende tram.

Vanuit Mexico reed de tram naar een Westernstadje, dit was een ritje van enkele tientallen seconden. Het Westerngedeelte bestond uit 6 straten, waarbij er in elke straat een aparte film kon worden opgenomen.  Een paar 100 meter verderop reden we een grote filmstudio binnen,  in deze studio was een metrostation gemaakt en ik dacht aan de attractie Disaster in Universal Studios Orlando. Toen we middenin het metrostation stil stonden begon er een (gesimuleerde) aardbeving en de tram begon alle kanten op te gaan, lampen gingen uit en aan, een metro ontspoorde en kwam onze kant uit en vele liters water kwam het station binnengestroomd. Gelukkig reed onze tram net op tijd het station weer uit.



De volgende bestemming was Amity Island, het wereldberoemde eiland van de haai Jaws. Al snel zagen we de vin van de haai boven het water uit steken en een duiker werd opgegeten.  Even later ontstond er een grote vuurzee en de haai kwam heel dichtbij onze tram. De haai (die Bruce wordt genoemd in Universal Studios Hollywood) leek helemaal niet echt, het was goed te zien dat het namaak was en toch is deze haai daadwerkelijk gebruikt in de film.

Na een tijdje reden we door de buurt Wisteria Lane waar de serie Desperate Housewives is opgenomen. Zelf kende ik deze serie niet zo goed, maar mijn vrouw herkende de buurt toch wel van televisie. Een stukje verderop waren er werkzaamheden aan de gang in het dorpje van de film How The Grinch Stole Christmas van Dr. Seuss, hier werd helaas niks over verteld, dat vond ik wel jammer. Waar wel wat over verteld werd was het motel van Norman Bates van de film Psycho. Bates kwam uit een van de motelkamers naar buiten gelopen en legde een lichaam in de achterbak van zijn auto, dit zag er best luguber uit. Toen hij onze tram zag staan pakte hij een mes uit zijn jas en kwam rustig op ons afgelopen, gelukkig reed de tram snel door naar een van de heftigste scenes van de attractie.




De volgende scene was namelijk de scene van de vliegtuigcrash van War of the Worlds. Overal lagen brokstukken van een echt vliegtuig, de motoren rookten nog en ik vond het er best akelig uitzien. De vliegtuigstoeltjes waren allemaal leeg, maar het schijnt dat er tijdens de Halloweenavonden wel mensen en poppen inzitten, dat lijkt me dan helemaal eng om te zien.  Een stuk verderop stond een heel groot groen scherm waar veel voor wordt gespeeld. Op het scherm kan er naderhand van alles worden geprojecteerd, waardoor het net lijkt alsof de acteurs op een open oceaan of bijvoorbeeld midden in de woestijn zijn beland.

Vervolgens ging deze lang durende attractie, we zaten nu al bijna drie kwartier in de tram, weer verder en er werd wat verteld over een grot en een tombe van The Mummy en dat er een vloek over was uitgesproken. De tram reed, tegen de zin van de tourguide in, de tunnel en tombe binnen en het werd pikdonker.  De muren begonnen om ons heen te draaien en ik werd er een klein beetje duizelig van. Na een tijdje kwam Whoopi Goldberg in beeld en zij werd door de kevers uit de tombe verslonden. Aan het einde van de grot ging er een deur open waar de tram doorheen naar buiten toe reed. Jimmy Fallon kwam wederom in beeld en kondigde aan dat dit het einde van de tour zou betekenen. De tram reed langzaam het gebied binnen waar we uit konden stappen, zodat we plaats zouden maken voor de nieuwe bezoekers van deze geweldige attractie!


Ik vond de Studio Tour een van de leukste attracties van Universal Studios Hollywood. Het is denk ik de langste ride die ik ooit heb gedaan. Ik vond het mooi om alle filmsets en decorstukken te zien en alle tussenattracties waren ook super.  Ik vind het geweldig dat Jaws hier wel nog steeds is te vinden, in tegenstelling tot het park in Orlando en hoop dat het ook zal blijven bestaan. Het War of the Worlds-gedeelte vond ik iets minder, maar verder was het geweldig. Mijn advies is dan ook om tijdens het bezoeken van Universal Studios Hollywood als eerste te kiezen voor de Studio Tour, het is een hele leuke ride en een van de topattracties van het park.