Pagina's

donderdag 27 oktober 2016

Activiteit: National Museum of the American Indian (The George Gustav Heye Center) - New York, New York

Activiteit: National Museum of the American Indian (The George Gustav Heye Center)
Adres:      1 Bowling Green, New York, NY 10004, Verenigde Staten


Een van de bezienswaardigheden die ik in New York heb bezocht, maar welke ik eigenlijk helemaal niet in de planning had staan, was het National Museum of the American Indian, oftewel The George Gustav Heye Center. Dit museum heb ik bezocht op een dag dat we ook naar het Vrijheidsbeeld toe gingen. Ik had via de website van Statue Cruises tickets besteld om het Vrijheidsbeeld te bezoeken en deze moesten op worden gehaald in Battery Park. Nadat we de tickets in ontvangst hadden genomen bleek het dat we nog vrij veel tijd over hadden om in de buurt een activiteit te doen, de boot zou immers pas anderhalf later gaan vertrekken. Ik wist dat het gratis te bezoeken National Museum of the American Indian zich in de buurt van Battery Park bevond en dus besloten we om een kijkje te gaan nemen in dit museum.

The National Museum of the American Indian maakt onderdeel uit van het wereldberoemde Smithsonian Instituut en is gewijd aan het leven, de taal, de literatuur, de geschiedenis en de kunst van de indianen van het westelijk halfrond. Het museum heeft een drietal vestigingen welke zich allemaal in de Verenigde Staten bevinden. De bekendste vestiging van het museum bevindt zich op de National Mall in Washington D.C, daarnaast is er ook een vestiging van het museum te vinden in Suitland, Maryland (Cultural Resources Center) en de derde vestiging van het museum is het George Gustav Heye Center, waar ik dus in New York ben geweest.

Stedentrips

The George Gustav Heye Center is vernoemd naar George Gustav Heye, dit was een verzamelaar van Native American voorwerpen. Hij begon in het jaar 1903 met het verzamelen en in 1922 had hij al zoveel spullen bij elkaar verworven dat hij het Museum of the American Indian op het Audubon Terrace in New York kon openen. In 1994 werd dat museum gesloten, maar een groot gedeelte van de collectie is nu gehuisvest in het Alexander Hamilton U.S. Custom House, dit is het gebouw waarin The George Gustav Heye Center zich op dit moment bevindt. Het gebouw is geopend in 1907 en het National Museum of the American Indian neemt een tweetal etages plus de begane grond van dit gebouw in beslag.

Vanuit Battery Park liepen we dus naar het National Museum of the American Indian, dit was een wandeling van een kleine 5 minuten. Het Alexander Hamilton U.S. Custom House was een erg mooi en statig gebouw, een grote blauwe vlag met daarop de tekst National Museum of the American Indian hing boven de ingang en we wisten dat we op de plaats van bestemming waren aangekomen. We liepen het gebouw binnen en na een controle van de beveiliging mochten we het museum betreden. We hoefden inderdaad geen entreekaarten aan te schaffen, de gratis entree kende ik ook al van de musea en de dierentuin van het Smithsonian in Washington D.C, maar toch vond ik het ook nu weer erg fijn om niks te hoeven betalen.



Het museum zag er erg mooi uit, een ronde open ruimte met de naam Rotunda vormde het centrum van het museum. Een grote koepel van glas met daaromheen allerlei schilderingen zorgde voor een prachtige lichtinval in de ruimte. Aan de zijkanten van deze ruimte bevonden zich houten tafeltjes, waarop allerlei boekjes lagen met informatie over de geschiedenis van de Native Americans, maar ook van het gebouw zelf. De museumstukken stonden opgesteld in verschillende galerijen buiten de Rotunda, maar toch bleven we eerst nog even in deze ruimte kijken, omdat die er gewoon erg mooi uitzag en we wilden alles even goed bekijken.

Vanuit de Rotunda liepen we naar de "South Gallery", in deze galerij bevond zich de tentoonstelling met de naam Infinity of Nations. Dit was een permanente tentoonstelling in het museum en in het totaal stonden er meer dan 700 stukken van de inheemse culturen van Amerika opgesteld. De tentoonstelling richtte zich voornamelijk op het historische belang van de iconische voorwerpen welke getoond werden. Ik vond het erg interessant om alle stukken te zien, het waren allemaal voorwerpen en objecten zoals ik ze eigenlijk ook van de indianen van televisie en films kende. De fictie van de film bleek dus niet veel af te wijken van de historische werkelijkheid.



Vanuit de Rotunda kon er aan beide zijkanten worden gelopen naar de andere galerijen, de linkerkant ging naar de "East Gallery" en de rechterkant naar de "West Gallery", deze tenaamstelling vond ik een beetje vreemd, ik zou deze namen met elkaar hebben gewisseld, maar het zal wel met de ligging van het gebouw te maken hebben gehad. Deze beide galerijen toonden nog wat meer beelden, objecten en voorwerpen van inheemse culturen, maar ook heel veel van de hedendaagse cultuur van Amerika. De tentoonstellingen in deze galerijen heetten Before and after the Horizon Anishinaabe Artists of the Great Lakes en Making Marks: Prints from Crow’s Shadow Press, bij deze exposities werd er vooral veel kunst getoond, dat had voor mij niet echt gehoeven en ik vond het ook niet allemaal heel veel met American Indian en inheemse volken te maken hebben.

Het museum bestond uit een tweetal verdiepingen met ook een begane grond, we namen de trap naar de eerste verdieping en kwamen uit op het Diker Pavilion for Native Arts and Cultures. De tentoonstelling in deze ruimte had de titel Circle of Dance meegekregen, bij deze expositie werd er van alles over inheemse dansen en muziek getoond, zoals bijvoorbeeld de outfits welke de mensen droegen en de instrumenten die werden bespeeld. Nadat we alles in het Diker Pavilion for Native Arts and Cultures hadden bekeken liepen we middels een trap nog een verdieping verder naar beneden en kwamen op de begane grond van het museum terecht. We kwamen in een ruimte van een auditorium terecht waar op het moment dat wij er waren helemaal niks te doen en te beleven was. We besloten daarom dan ook maar om de trappen weer omhoog te nemen en het museum te verlaten, we hadden alles immers gezien en moesten ook op weg gaan richting de boot die ons naar het Vrijheidsbeeld zou gaan brengen.

Ik vond het National Museum of the American Indian (The George Gustav Heye Center) een leuk museum om een keer gezien te hebben. alle spullen van de echte Native Americans en indianen vond ik erg mooi om te zien en de ruimte van de Rotunda was ook prachtig. De exposities in de "East Gallery" en "West Gallery" vond ik wat minder, ik had liever wat andere zaken dan kunst gezien, maar goed, daar was verder weinig aan te doen. De tentoonstelling in het Diker Pavilion for Native Arts and Cultures vond ik dan wel weer leuk. Voor een gratis museum middenin de stad New York vond ik het zeker wel de moeite waard om het even een bezoek te brengen.