Pagina's

woensdag 19 oktober 2016

Restaurant: Panda Express - Kailua-Kona, Hawaii

Restaurant: Panda Express
Adres:        74-5450 Makala Blvd E110, Kailua-Kona, HI 96740, Verenigde Staten


Een restaurant waar ik al veel over had gehoord maar in al die jaren nog nooit was wezen eten was het restaurant Panda Express. Ik hoorde vooral veel goede verhalen over het gerecht met de naam Orange Chicken en deze maaltijd wilde ik graag zelf ook eens een keer gaan proeven. Tijdens onze reis naar Hawaii verbleven we onder andere op het grootste eiland van de Rainbow State, namelijk Big Island oftwel the Island of Hawaii. Gedurende dit verblijf zijn we naar het Hawaii Volcanoes National Park geweest (waar ik een andere keer over zal schrijven) en in de avond dat we van dit Nationale Park terugkwamen hebben we in een vestiging van Panda Express in Kailua-Kona gedineerd.

Panda Express is een informele restaurantketen welke Amerikaans-Chinese gerechten serveert. Het is de grootste Aziatische restaurantketen in de Verenigde Staten. De restaurants van Panda Express bevonden zich van oudsher voornamelijk in de food courts van winkelcentra, maar heden ten dage opereert het restaurant ook in andere omgevingen en zijn er ook standalone restaurants van de keten te vinden en tevens bevinden zich restaurants van Panda Express in universiteiten, casino's en op luchthavens. De eerste vestiging van Panda Express opende in oktober 1983 en sinds die tijd is het aantal vestigingen gegroeid tot een aantal van meer dan 1.900 restaurants, verdeeld over alle 50 Amerikaanse staten. Tevens opereert Panda Express in Puerto Rico, Guam, Canada, Mexico, Korea en de Verenigde Arabische Emiraten. Alle vestigingen zijn eigendom en worden geëxploiteerd door het moederbedrijf, er zijn dus geen franchises van Panda Express te vinden.


Op de dag van ons bezoek aan Panda Express reden we vanuit het Hawaii Volcanoes National Park naar het Kona Commons Shopping Center, dit was het winkelcentrum waar de vestiging van Panda Express zich bevond. Het was een flinke rit van 2 uur rijden, maar dat maakte voor ons niks uit, want we moesten toch die kant weer op om bij ons hotel, het Waikoloa Beach Marriott Resort & Spa, terecht te komen. Toen we bij het winkelcentrum aankwamen zag ik allerlei bekende restaurants en winkels, zoals Taco del Mar, Subway, Dairy Queen en Sports Authority Sporting Goods, en tussen een aantal van deze restaurants en winkels bevond zich de vestiging van Panda Express. We parkeerden onze auto en liepen richting het restaurant.

Het winkelcentrum was volgens mij nog niet zo oud, want alle restaurants, winkels en ook de gehele omgeving zagen er heel netjes, verzorgd en nieuw uit. Op de stoep voor het restaurant stond een mooie blauwwitte fontein, welke zorgde voor een fijne sfeer in het warme Hawaii. We liepen het restaurant binnen, ik had al best wel trek en had zin om een paar lekkere Amerikaans-Chinese gerechten te gaan proeven. Zoals ik de vorige keer, tijdens mijn bericht over P.F. Chang's, heb verteld had ik nog niet heel veel Aziatische gerechten in Amerika gegeten en ik was dan ook erg benieuwd naar het aanbod van het restaurant en naar wat ik zou gaan bestellen.



Het was de bedoeling dat we via de counter onze gerechten zouden bestellen. Een vriendelijke Amerikaanse man, die in Hawaii woonde, maar een Texaans accent had, gaf ons wat aanbevelingen, waaronder de Orange Chicken, welke ik sowieso al wilde bestellen. Ik keek een tijdje naar het menu welke boven de keuken was opgehangen en ik vond het vrij lastig kiezen. Er kon gekozen worden uit een twaalftal hoofdgerechten, welke bestonden uit vlees, vis en kipgerechten en daarbij konden er ook bijgerechten als rijst, groenten en mihoen worden besteld. Tevens kon er gekozen worden voor gerechten welke al helemaal samen waren gesteld. Het was mogelijk om één hoofd- en bijgerecht in een bakje te kiezen, maar tevens konden er ook meerdere hoofd- en bijgerechten besteld worden welke in een grotere verpakking werden geserveerd.

Ik was een tijdje aan het kijken naar alle bakken met de gerechten en ik bleef het lastig kiezen vinden, alles zag er zo lekker uit. Na lang wikken en wegen koos ik voor een Plate met 2 hoofdgerechten en 1 bijgerecht, als hoofdgerechten koos ik natuurlijk voor de Orange Chicken, maar ook voor de Chinese spareribs, deze zagen er erg lekker uit en ik had zin in de combinatie vlees met kip. Als bijgerecht koos ik voor de gestoomde rijst. Er werd ook nog een bakje besteld met Chow Mein, dit is Chinese eiermie, met daarbij de String Bean Chicken Breast als hoofdgerecht, een van ons twee was op dieet en ik was het niet. We bestelden er tevens een tweetal kleine drankjes bij en moesten in totaal $ 22,81 afrekenen, een erg laag bedrag voor het diner in Hawaii. Nadat we de gerechten in ontvangst hadden genomen liepen we naar een van de vrije tafeltjes.



We hadden een paar leuke stokjes meegekregen op ons plateau, maar het leek me vrij onhandig om mijn spareribs met stokjes te eten, dus pakte ik ook messen en vorken voor ons. Ik moet zeggen dat beide maaltijden er erg lekker en smakelijk uitzagen en ik begon snel met het proeven van de Orange Chicken. De mensen die op internet spraken over dit gerecht hadden echt niet gelogen, deze kip gebakken in een heerlijke saus van onder andere sinaasappel smaakte echt ontzettend lekker. Het was zeker niet gezond (dat werd door sommigen wel beweerd, maar kijk maar naar de calorieën die erbij staan op de foto welke ik heb geplaatst), maar dat maakte mij op dat moment echt niks uit. De witte rijst smaakte er echt heerlijk bij en ik was blij dat ik nu eindelijk wist wat de smaak van Orange Chicken was. In de tussentijd at ik ook van de Chinese spareribs, deze waren heerlijk gekruid en smaakten ook prima. Ik hoorde dat de String Bean Chicken Breast met de Chow Mein ook lekker was, maar zo lekker als mijn gerechten kon het haast niet zijn.

Na een tijdje gegeten te hebben was er helaas niets meer van de gerechten over, we hadden alles netjes opgegeten. Het was heerlijk geweest en ik was weer een ervaring rijker. Ik vulde onze bekers nog een keertje met frisdrank en vervolgens verlieten we het restaurant en gingen verder met de weg terug naar ons hotel. Ons bezoek aan Panda Express vond ik erg geslaagd, ik zou graag andere gerechten van het restaurant willen proberen, maar ik ben bang dat ik toch elke keer ook weer voor de Orange Chicken zal gaan kiezen, ach ja dan maar 2 hoofdgerechten elke keer, dat moet wel kunnen wanneer ik op vakantie ben.