Pagina's

zaterdag 4 maart 2017

Activiteit: Honolulu Museum of Art - Honolulu, Hawaii

Activiteit: Honolulu Museum of Art
Adres:      900 S Beretania St, Honolulu, HI 96814, Verenigde Staten


Het Honolulu Museum of Art bezocht ik op een van de eerste dagen tijdens mijn verblijf op het eiland Oahu. Normaal gesproken hou ik niet zo heel erg van kunstmusea, maar omdat ik tijdens de reis de beschikking had over een Go Oahu Card, waarbij de entree tot het Honolulu Museum of Art was inbegrepen heb ik het museum toch een bezoek gebracht. Op de dag van mijn bezoek aan het museum bezocht ik ook een aantal andere toeristische trekpleisters in het centrum van Honolulu en omdat het museum mooi op de route tussen wat andere hoogtepunten van de stad lag vond ik het zonde om het Honolulu Museum of Art over te slaan.

Het Honolulu Museum of Art is het grootste kunstmuseum in de staat Hawaii en werd in 1922 opgericht door Anna Rice Cooke. Het museum heeft een van de grootste collecties van Pan-Pacific en Aziatische kunst in de Verenigde Staten. Sinds de officiële opening op 8 april 1927 is de collectie van het museum gegroeid tot meer dan 50.000 kunstwerken. Het museum werd in het verleden het mooiste kleine museum in de Verenigde Staten genoemd. Het Honolulu Museum of Art presenteert speciale tentoonstellingen van een internationaal kaliber en beschikt over een collectie van wereldberoemde kunstenaars waaronder Hokusai, Van Gogh, Gauguin, Monet, Picasso en Warhol.   Tevens beschikt het museum over een grote collectie traditionele Aziatische en Hawaïaanse kunst.


Het Honolulu Museum of Art bevond zich in het centrum van Honolulu in de buurt van het National Memorial Cemetery of the Pacific. We hadden tijdens de reis de beschikking over een huurauto en hoefden dan ook niet met het openbaar vervoer naar het museum. Toen we bij de entree van het mooie statige gebouw aankwamen lieten we onze Go Oahu Cards zien en kregen vervolgens toegang tot het museum. Normaal kosten de tickets voor de entree tot het museum $ 10 per volwassene (kinderen van 17 jaar en jonger zijn gratis), maar we hoefden nu dus ook niks te betalen. Het museum bestond uit een groot aantal kamers, gangen en hallen met vele schilderijen en kunstobjecten die allemaal betrekking hadden op een bepaald thema welke bij die ruimte hoorde.

We besloten om eerst de ruimtes aan de linkerzijde van het museum te bezoeken, in deze ruimtes zagen we kunst uit China, Japan en Korea. In het midden van deze ruimtes was er een Chinese binnentuin in de open lucht, welke overliep naar een andere binnentuin. Via de verschillende binnentuinen liepen we verder naar de ruimtes met kunst uit islamitische landen, India, Zuidoost-Azië en Indonesië en kwamen vervolgens terecht bij de Honolulu Museum of Art Shop, een winkeltje waar allerlei spulletjes werden verkocht van het museum. Ik heb hier nog even staan twijfelen om een boek te kopen waarin werd geschreven over de kunst van Hawaii en de verschillende eilanden, maar uiteindelijk heb ik dat niet gedaan, omdat ik er toch wat te weinig interesse in toonde.




De onderwerpen aan de rechterzijde van het museum hadden minder met verschillende landen te maken. De enige 2 exposities die wel nog betrekking hadden op landen waren gericht op de Europese kunst van de 17e en 18e eeuw. Verder bestonden de exposities uit thema's betreffende oudheden en schoonheden, portretten, impressionisme en modernisme, de middeleeuwen en de tijd van de renaissance. In de Robert Allerton Art Library stonden duizenden boeken opgesteld die gasten van het museum mochten lezen. Vanuit de bibliotheek liepen we weer naar buiten en kwamen terecht bij het Honolulu Museum of Art Cafe, daar zaten verschillende mensen gezellig op het terras te genieten van de zon en van hun hapjes en drankjes.

We gingen vervolgens verder naar het laatste gedeelte van het museum, dit gedeelte bestond uit een grote ruimte met eigentijdse, moderne kunst en het Doris Duke Theatre. Het Doris Duke Theatre was een bioscoopzaal met 280 stoelen en is het enige Arthouse theater van Hawaii. Op het moment dat wij in het museum waren werd er helaas geen film in het theater afgespeeld, dus daar heb ik verder dan ook niks van gezien. Naast het theater kon er middels een trap naar de 2e etage van het museum worden gelopen. Op deze 2e etage waren allemaal kunstobjecten uit Hawaii tentoongesteld. De Arts of Hawaii tentoonstelling vond ik het meest interessant van het gehele museum, omdat het toepasselijk was voor de plek waar we waren en ik vond het mooi om al die stukken uit Hawaii te zien.

Nadat we alle stukken van de tentoonstellingen op de 2e etage hadden bekeken hadden we alle verschillende ruimtes van het museum bezocht en gezien. We besloten daarom dan ook maar om het museum te gaan verlaten en verder te gaan met het bezichtigen van andere bezienswaardigheden in Honolulu. Het Honolulu Museum of Art vond ik op zich leuk om bezocht te hebben, maar omdat ik geen grote kunstliefhebber ben had het voor mij ook niet per se gehoeven. De entree was gratis en ik vond het leuk om enkele Hawaiiaanse kunstwerken te zien, maar zelf zou ik er niet zo snel nog een keer naartoe hoeven. Wanneer je een kunstliefhebber bent dan kan ik een bezoek aan het Honolulu Museum of Art van harte aanbevelen, wanneer je dat niet bent dan zou ik het museum links laten liggen en iets anders in Honolulu gaan doen. Op de foto's die ik hieronder heb geplaatst kunnen jullie precies zien of dat het museum wat voor jullie zal zijn of niet.