Pagina's

dinsdag 10 oktober 2017

Activiteit: Puʻuhonua o Hōnaunau National Historical Park - Honaunau, Hawaii

Activiteit: Puʻuhonua o Hōnaunau National Historical Park
Adres:       Highway 160, Honaunau, HI 96726, Verenigde Staten

Op een van de dagen tijdens mijn verblijf op Big Island, Hawaii, bezocht ik het Puʻuhonua o Hōnaunau National Historical Park. Het Puʻuhonua o Hōnaunau National Historical Park is een nationaal historisch park aan de westkust van het eiland. Het park omvat het gebied waar tot de vroege 19e eeuw de Hawaiiaanse bevolking, welke een kapu (een van de oude wetten) had gebroken, een bepaalde dood kon vermijden door naar dit toevluchtsoord (pu'uhonua) te vluchten. De breker van de kapu kon daar door een priester worden bevrijd en vrijgelaten worden om te vertrekken. Tevens konden verslagen strijders en niet-strijdende partijen tijdens oorlogen in dat gebied hun toevlucht vinden. Het terrein net buiten de Grote Muur die de pu'uhonua omhult, was tevens de thuisbasis van verschillende generaties krachtige leiders.

Het park, welke een gebied van zo'n 1,7 vierkante kilometer omvat, werd in 1955 oorspronkelijk opgericht als het "City of Refuge National Historical Park", en kreeg zijn nieuwe naam in november 1978. In het jaar 2000 werd de naam nogmaals aangepast en kreeg het de originele Hawaiiaanse spelling. Het nationaal historisch park omvat naast de pu'uhonua ook een complex van archeologische locaties, waaronder verschillende tempelplatforms, koninklijke visvijvers en enkele historische huizen. Een aantal van de bezienswaardigheden in het park zijn gedurende de afgelopen jaren gerestaureerd en in originele staat teruggebracht. Het park bevat onder andere een reconstructie van de Hale O Keawe heiau, een tempel die oorspronkelijk werd gebouwd door een Kona-leider voor zijn vader King Keawe'īkekahiali'iokamoku.

Vanuit het Waikoloa Beach Marriott Resort & Spa (het hotel waarin we verbleven) was het iets langer dan een uurtje rijden om bij het park terecht te komen. Tickets voor het park had ik geregeld middels het aanschaffen van de Hawaii Tri-Park Pass, dit was een kaart waarmee we naast toegang tot het Puʻuhonua o Hōnaunau National Historical Park ook toegang hadden tot de 2 nationale parken van Hawaii (Hawai‘i Volcanoes National Park en Haleakalā National Park). Na het parkeren van de auto liepen we via het Visitor Center het park binnen. Het park bestond uit een tweetal gedeeltes, namelijk de Royal Grounds en de Puʻuhonua. Het eerste gedeelte van het park bestond uit de Royal Grounds, archeologische vondsten uit het verleden, en achter een grote muur kon de Puʻuhonua worden bezocht.

Zelf vond ik de Royal Grounds het meest indrukwekkende gedeelte van het park, ik vond het interessant om te zien dat er vroeger al een bordspel (kōnane) door de Hawaiiaanse bevolking werd gespeeld en ik vond het mooi om allerlei oude Hawaiiaanse gebruiken, beelden, tempels en hutjes eens van dichtbij te bezichtigen. Ik was wat minder onder de indruk van de Puʻuhonua, dat gedeelte van het park bestond namelijk voornamelijk uit versteend lava en dat had ik in het Hawaii Volcanoes National park ook al genoeg gezien. Het was wel leuk dat we nog een flink aantal schildpadden in de zee en dichtbij ons zagen zwemmen. Uiteindelijk zijn we een kleine 2 uur in het park geweest, toen hadden we alles gezien en na het kopen van een magneetje besloten we om op weg te gaan naar de lunch. Het Puʻuhonua o Hōnaunau National Historical Park is een leuk openluchtmuseum, waarbij vooral de Royal Grounds tot de verbeelding spreekt. Ik ben blij dat we het hebben bezocht en ik kan bezoekers van het grootste eiland van Hawaii ook wel aanraden om het park te bezoeken. Zie hieronder de foto's welke ik die ochtend gemaakt heb: