Pagina's

maandag 2 oktober 2017

Amerikaans restaurant in het buitenland: TGI Friday's - Dublin, Ierland

Amerikaans restaurant in het buitenland: TGI Friday's
Adres: 20 Fleet St, Temple Bar, Dublin 2, Ierland


Reeds eerder schreef ik over mijn reis naar Dublin en het Amerikaanse diner bij The Counter. Tijdens die vakantie ben ik op een van de avonden ook bij TGI Friday's wezen eten. TGI Friday's is een van mijn favoriete Amerikaanse ketens en ik vind het leuk dat er veel vestigingen van het restaurant aanwezig zijn in Europa. In het verleden bezocht ik Europese vestigingen van TGI Friday's in Madrid, Londen, Kopenhagen en Cardiff en nu heb ik dus ook Dublin aan het rijtje weten toe te voegen. Over een tijdje (februari 2018, als het goed is) zal de eerste vestiging van TGI Friday's in Nederland worden geopend, deze vestiging zal zich gaan huisvesten in Hoog Catharijne te Utrecht en eerlijk gezegd kan ik niet wachten om daar een keer lekker te gaan eten en er vervolgens hier op mijn blog over te schrijven.

TGI Friday's is een Amerikaanse restaurantketen welke zich richt op het casual dineren. De naam is een afkorting voor "Thank God It's Friday", maar er wordt ook wel "Thank Goodness It's Friday" gezegd, omdat niet iedereen gelovig is. Restaurants van de keten staan bekend om hun rood-wit-gestreepte luifels, Tiffany-lampen en het veelvuldig gebruik van antiek als decor. De eerste vestiging van het restaurant werd geopend op 15 maart 1965 in New York door Alan Stillman. Hij probeerde een comfortabele cocktailpartysfeer te creëren om zo mensen tussen de drieëntwintig en zevenendertig jaar tot zijn bar en restaurant aan te trekken. Het bleek een succes en door de jaren heen heeft het restaurant zich uit weten te breiden tot een keten met internationaal meer dan 900 restaurants in 60 landen, daarbovenop komen dan ook nog eens de vele honderden vestigingen van het restaurant in Noord-Amerika.

Reizen Amerika



Voorafgaande aan het diner hebben we een toeristische dag door het centrum van Dublin gehad, waarbij we veel verschillende bezienswaardigheden hebben bezocht. We belandden uiteindelijk in de beroemde wijk Temple Bar (een wijk met tientallen verschillende Ierse restaurants en bars, waar een ontzettend gezellige sfeer hangt) en in die wijk bevond zich de vestiging van TGI Friday's. Het logo van de zaak herkende ik natuurlijk uit duizenden en toen ik de rood-witte strepen zag liepen we in één rechte lijn door naar het restaurant. Het was nog even lastig om de entree van de zaak te vinden, omdat deze gevestigd was in een hotel. We moesten eerst het hotel binnengaan, waarna we vervolgens aan de rechterkant het restaurant binnen konden gaan.

Toen we het restaurant binnenkwamen zag ik dat het wat anders was gethematiseerd dan het restaurant in Cardiff waar ik eerder geweest was in het Verenigd Koninkrijk. De stijl was namelijk meer met de stijl van de Amerikaanse restaurants te vergelijken. Er was gebruik gemaakt van veel antiek, zoals bijvoorbeeld een oude kachel met eikenhout eromheen, antieke lampen en vazen, een chesterfield bank en ga zo maar door. De bar met daarboven de bekende tekst "In Here It's Always Friday" was gelukkig ook aanwezig en dat gaf me toch iets vertrouwds. We werden door een hostess naar een vrije houten tafel begeleidt en kregen vervolgens de menukaarten uitgereikt. Gelukkig stonden er heel veel bekende gerechten op het menu, waardoor ik die Amerikaanse sfeer toch wel weer begon te voelen.



Een van de items welke in de menukaart beschreven stond was een twee-gangenmenu, zelf had ik daar niet zoveel trek in, maar de 2 anderen met wie ik in het restaurant was besloten dit menu wel te bestellen. Er werd gekozen voor een menu met als voorgerecht de Tostados (een soort grote nachochips) met groenten, en als hoofdgerecht de Jalapeno Margarita Chicken (een gegrilde kippenborst met jalapeno-margarita-glazuur, geserveerd met pepers en uien, Spaanse rijst met een pittige margarita saus). Het andere menu waar voor gekozen werd had als voorgerecht het knoflookbrood met kaas en als hoofdgerecht de Jack Daniel's Spareribs, normaal gesproken altijd een van mijn favorieten en het gerecht wat ik meestal bestel wanneer ik eet bij TGI Friday's..

Zelf bestelde ik dus geen twee-gangenmenu, maar ik zou de anderen wel gaan helpen met het opeten van hun voorgerechten. Als hoofdgerecht koos ik voor de Blackened Shrimp Mexi Bowl, dit gerecht bestond uit een schaal met gebakken garnalen, knapperige stukjes bacon, geroosterde maiskorrels, bruine bonen, cherrytomaten en Pico de Gallo, samen met rijst, feta-kaas, aioli, groene uien, koriander en limoen. Voor mijn doen dus een erg gezonde maaltijd, ik wilde ook even op mijn dieet letten, omdat ik vond dat ik de afgelopen maanden teveel was aangekomen en er stond bovendien ook weer een nieuwe reis naar Amerika op de planning en daar word ik meestal ook niet veel dunner van. We bestelden er een glas 7 Up, een Pineapple Sunshine (een alcoholvrije cocktail) en voor mezelf een sinas (geen bier, goed hè) bij.




Even nadat we onze bestelling door hadden gegeven werden de drankjes geserveerd en niet veel later stonden de voorgerechten ook op tafel. De knoflookbroodjes met kaas kende ik al van de vorige keer, tijdens mijn bezoek aan TGI Friday's in Cardiff, maar de Tostados met groenten wilde ik wel erg graag proeven. De Tostados (grote stukken taco-schelp of taco-chips) waren belegd met sla, Pico de Gallo, feta-kaas en een sausje, daaroverheen kon nog wat limoen worden gedaan. De smaak was heerlijk en ik vond het een lekker voorgerecht. Datzelfde kon gezegd worden over de knoflookbroodjes met kaas. Het duurde niet lang voordat we beide bordjes helemaal netjes leeg hadden gegeten en vervolgens was het wachten op de hoofdgerechten.

Tijdens het wachten op de hoofdgerechten werden de glazen met frisdrank nog even vervangen door een nieuw glas met een gratis refill en dat vond ik eigenlijk wel fijn. De biertjes moeten altijd allemaal apart besteld en betaald worden, maar bij frisdrank is het dus één keer bestellen en voor de rest "gratis" drinken. Na even gewacht te hebben werden ook de hoofdgerechten geserveerd, de Jack Daniel's Spareribs met de gefrituurde uienringen, de friet en het bakje koolsla zagen er weer vertrouwd lekker uit en het water liep me bij het zien van dat gerecht in de mond. De kippenborst met groenten en rijst leek mij ook lekker, al vond ik het bord wat karig opgemaakt. Het gerecht had beter op een wat kleiner bord kunnen liggen. Bij het zien van mijn goed gevulde kom werd ik ook gelijk vrolijk, ik had al een tijdje lang trek in garnalen en die zou ik nu dus gaan eten.




De combinatie van alle verschillende ingrediënten maakten samen een heerlijk gerecht. De bacon samen met de garnalen, de rijst en groenten zorgden ervoor dat ik allerlei verschillende smaken in één hap proefde. Het was een heerlijk veramerikaanst Mexicaans gerecht welke ik op een aantal korrels rijst na helemaal op heb gekregen. Het gerecht met de kip en groenten werd wel volledig opgegeten, de kip heb ik nog geproefd en die was gewoon lekker. Van de spareribs en friet bleef wel nog het nodige over, ondanks dat we met zijn allen nog een paar stukjes van de ribs op hadden gegeten. Het voorgerecht van de stukken knoflookbrood met kaas was teveel geweest, waardoor er van het hoofdgerecht het nodige overbleef. Dat was wel zonde, maar ik had geen zin om het zelf allemaal op te gaan eten.

Nadat alle borden af waren geruimd en we om de rekening hadden gevraagd kregen we deze uitgereikt. In het totaal moesten we € 81,56 betalen en daar zat dan ook al een Service Charge (fooi) van € 3,88 bij. We vonden eigenlijk dat onze serveerder goed werk had verricht en bovendien ook nog eens erg aardig was en dus besloten we om hem nog een paar euro extra als fooi te geven. Daar was hij heel erg blij mee en dat vond ik wel grappig om te zien. Het totaalbedrag was een stuk lager dan het bedrag wat normaal gesproken in Amerika betaald had moeten worden voor alles wat we gegeten hadden en dat was natuurlijk ook mooi meegenomen. Ik vond het weer een hele leuke ervaring bij TGI Friday's, heb heerlijk gegeten en ik hoop snel weer terug te keren bij een van de vestigingen van de keten.