Pagina's

vrijdag 29 december 2017

Amerikaans restaurant in het buitenland: Kua 'Aina Sandwich Shop - Tokio, Japan

Amerikaans restaurant in het buitenland: Kua 'Aina Sandwich Shop
Adres: 1 Chome-7-1 Daiba, Minato, Tokio 135-0091, Japan


Een van de restaurants waar ik in Hawaii erg graag naartoe wilde gaan, maar helaas niet ben geweest, was Kua 'Aina Sandwich Shop. Dit restaurant bevond zich in Honolulu en Haleiwa op het eiland Oahu. Ik had op Internet een aantal goede recensies over de zaak gelezen en daarom wilde ik er graag gaan eten. Helaas bleek tijdens mijn bezoek aan Hawaii dat de vestiging in Honolulu permanent gesloten was en we zouden niet meer in de buurt van Haleiwa gaan komen. Ik wist destijds echter nog niet dat Kua 'Aina Sandwich Shop een keten van restaurants was, waarvan het grootste gedeelte van de zaken zich in Japan bevindt, en daarom dacht ik bij mijn vertrek uit Oahu nooit bij Kua 'Aina te gaan eten. Ik was dan ook compleet verrast toen ik tijdens een van de avonden gedurende mijn verblijf in Tokio ineens een vestiging van Kua 'Aina tegenkwam.

De eerste vestiging van Kua 'Aina werd in mei 1975 geopend in Haleiwa, op die eerste dag werden er slechts 12 maaltijden verkocht. Het restaurant werd daarna al snel geliefd bij de surfers en de lokale bevolking. Middels mond-op-mond-reclame kreeg Kua 'Aina steeds meer bekendheid en werd zelfs het meest vooraanstaande en populaire restaurant van Hawaii. In 1997 kwam het restaurant in Honolulu erbij en werd tevens de eerste vestiging van de keten in Tokio geopend. De Hawaiiaanse gastvrijheid en vriendelijkheid staan bij het restaurant centraal. Momenteel heeft Kua' Aina naast de vestiging in Hawaii en 30 zaken in Japan ook restaurants in Londen en Taiwan. Ik vind het erg opvallend dat de keten er dus niet voor heeft gekozen om uit te breiden naar het vaste land van Amerika, maar juist heeft besloten om in Japan verder door te groeien.




Ik bezocht de vestiging van Kua 'Aina in Odaiba, in de buurt van Aqua City en de Odaiba Statue of Liberty. Nadat we het Japanse Vrijheidsbeeld hadden bekeken gingen we namelijk op weg om nog even iets kleins te gaan eten. Toen we de vestiging van Kua 'Aina en de hamburger welke voor de ingang van het restaurant stond zagen werden we gelijk enthousiast. We liepen een aantal trappen op en betraden de zaak. Het restaurant was ingericht met houten meubels, aan de wanden hingen surfplanken en allerlei andere Hawaiiaanse memorabilia en ik vond het er gelijk gezellig. Ik dacht in eerste instantie dat het een heel klein restaurant was, met slechts een paar tafeltjes, maar toen ik goed keek bleek dat er aan de zijkant naast de keuken ook nog een grote ruimte was waar mensen zaten te eten.

De gerechten moesten aan de counter (net zoals bijvoorbeeld bij Mc Donald's) worden besteld. Op het menu stonden allerlei verschillende soorten Kua 'Aina hamburgers, salades, bijgerechten, sandwiches en drankjes. Ik werd gelijk enthousiast vanwege de Kona bieren welke werden aangeboden, die bieren had ik namelijk ook in Hawaii gedronken en was zelfs bij de brouwerij op Big Island geweest. We hadden gedurende de dag al vrij veel gegeten en daarom besloten we om een aantal bijgerechten te bestellen en die dan samen te delen. We kozen voor de gefrituurde uienringen, kipnuggets en gefrituurde popcorn garnalen, daarbij bestelden we een Hanalei Island IPA (een van de bieren van Kona Brewing Co.). Het bier kregen we gelijk mee, maar op de gerechten moesten we nog even wachten, die zouden naar onze tafel worden gebracht. We kregen dan ook een bordje mee met een nummer zodat de serveerster wist waar ze met onze bestelling naartoe zou moeten lopen.



Ik vond het grappig dat het restaurant net zo was ingericht als verschillende zaken in Hawaii. Een lange tafel aan de raamkant (in Hawaii is dat raam er vaak uitgehaald) waarbij iedereen naast elkaar moet zitten en uitzicht geeft over de omgeving was ook bij Kua 'Aina aanwezig. We besloten om aan die lange tafel plaats te nemen, zodat we een mooi zicht hadden op de Rainbow Bridge, Daiba Park en natuurlijk het Vrijheidsbeeld. Het was buiten al donker, maar de verschillende bezienswaardigheden waren heel erg mooi verlicht en maakten de plek waar we zaten toch wel heel erg bijzonder. Op een gegeven moment kwam de serveerster aangelopen en ze zette een drietal bakjes met de door ons bestelde gerechten op een dienblad voor ons neer. Flessen tomatenketchup en mosterd stonden al op tafel, maar toch werd er bij de gefrituurde popcorn garnalen nog een extra sausje geserveerd.

De gefrituurde hapjes zagen er stuk voor stuk lekker uit en gelukkig smaakten ze ook heerlijk. Het duurde dan ook niet lang voordat we de 3 bakjes met snacks helemaal leeg hadden gegeten. Ik vond de popcorn garnalen zelf het lekkerst, maar de uien en kipnuggets waren ook gewoon lekker. Het was geen verantwoorde Japanse maaltijd, maar wel een heerlijk tussendoortje. Ik vond het uiteindelijk toch wel jammer dat ik geen hamburger had besteld, maar die had ik waarschijnlijk toch niet opgekregen, omdat we al vrij veel gegeten hadden. Misschien ga ik in de toekomst nog wel een keer een hamburger van Kua 'Aina eten, de keten is groeiende en met al een vestiging in Londen komt het restaurant dicht in de buurt. Ik ben in ieder geval blij dat ik een vestiging van Kua 'Aina Sandwich Shop heb bezocht en hoop er ooit nog eens terug te keren