Pagina's

donderdag 22 februari 2018

Algemeen: Het aanvragen van een ESTA "Electronic System for Travel Authorization"

Algemeen: Het aanvragen van een ESTA "Electronic System for Travel Authorization"


Gedurende de afgelopen tijd heb ik een aantal verschillende vragen van jullie binnengekregen omtrent het aanvragen van een ESTA en daarom heb ik besloten om er een blogbericht aan te wijden, waarin ik uitleg wat een ESTA is en hoe het aanvragen ervan in zijn werking gaat. De naam ESTA staat voor "Electronic System for Travel Authorization", het geldt in een aantal landen als een verplichte reistoestemming om zonder visum naar Amerika te mogen vliegen. Nederland is een van deze landen en behoort daardoor tot de 38 “Visa Waiver Countries”. Het “Visa Waiver Program” (visum-ontheffingsprogramma) is een programma van de Amerikaanse overheid waarmee burgers van de 38 aangesloten Visa Waiver-landen voor een periode tot 90 dagen de Verenigde Staten binnen kunnen komen.

Om geen visum nodig te hebben moeten de reizigers echter wel voor zakelijke of toeristische doeleinden naar Amerika toekomen. Wanneer mensen willen gaan studeren of werken in het land van de onbegrensde mogelijkheden dan gelden er namelijk andere regels, en zal er wel een visum moeten worden aangevraagd. Het voordeel van het betreden van de Verenigde Staten onder het “Visa Waiver Program” is dat het mogelijk wordt gemaakt om op korte termijn naar het land te kunnen reizen. Er hoeft dan dus niet eerst een heel proces van het aanvragen van een visum en het afwachten op een goedkeuring aan vooraf te gaan. Zoals ik reeds eerder heb aangegeven zijn de Visa Waiver-reizigers dus wel verplicht om een goedgekeurde reistoestemming (ESTA) te hebben om Amerika door de lucht of over zee te mogen betreden.  



Een ESTA-goedkeuring is voor de zakelijke- en toeristische reizigers verplicht om naar Amerika te mogen reizen zonder visum, reizigers die deze ESTA-goedkeuring niet hebben worden standaard geweigerd op vluchten naar de Verenigde Staten. Een luchtvaartmaatschappij mag namelijk niemand zonder een geldige ESTA meenemen. Een ESTA-goedkeuring moet ook aangevraagd worden wanneer je Amerika alleen maar in reist vanwege een tussenstop, om vervolgens op korte termijn weer door te reizen naar een ander land (dit kan het geval zijn wanneer er bijvoorbeeld verder wordt doorgevlogen naar een land in Zuid-Amerika of Canada).  Zelfs wanneer de luchthaven in de Verenigde Staten niet wordt verlaten is er een geldige ESTA-goedkeuring nodig, hou daar dus rekening mee en kom niet voor verrassingen te staan.

Hopelijk heb ik hierbij de noodzaak tot het aanvragen van een ESTA-goedkeuring bij het reizen naar Amerika duidelijk gemaakt. Kijk voordat je een ESTA-goedkeuring gaat aanvragen echter eerst even op je paspoort (welke sowieso ook nodig is om Amerika binnen te mogen) naar de geldigheid daarvan. Je paspoort moet namelijk nog geldig zijn tot en met het moment dat je weer uit Amerika vertrekt. Indien dat niet het geval is dan zal er een nieuw paspoort aangevraagd moeten worden, of er zal eerder terug moeten worden gevlogen. Een ESTA is namelijk 2 jaar geldig of tot het moment dat je paspoort verloopt. Ga je dit jaar naar Amerika en volgend jaar ook en je paspoort is nog 3 jaar geldig, dan hoeft er dus slechts éénmaal een ESTA worden aangevraagd en het volgende jaar kun je dezelfde ESTA gebruiken, je moet er dan alleen wat gegevens op wijzigen.


Een ESTA kan op verschillende manieren worden aangevraagd, bijvoorbeeld via de Engelse site van de Amerikaanse overheid, maar er zijn ook Nederlandse partijen (https://visumbuitenland.nl/amerika) die het online aanvragen van een ESTA in het Nederlands ontzettend makkelijk hebben gemaakt. Wanneer je wilt beginnen met het aanvragen van je ESTA zorg er dan voor dat je je paspoort bij de hand hebt en wanneer je ook direct voor je reisgenoten een goedkeuring wilt vragen heb je de paspoorten van hen ook nodig. Eenmaal op de website aangekomen waar je je ESTA gaat aanvragen vul je alle benodigde gegevens in. Alles wijst zich eigenlijk vanzelf. De NAW-gegevens van de aanvrager moeten als eerst worden ingevuld, samen met het paspoortnummer, de nationaliteit, geboortedatum en dergelijke. Vul alles wat gevraagd wordt in, zodat de kans dat de ESTA wordt goedgekeurd groot blijft.

Ook de vragen betreffende je ouders en werkgever moeten worden beantwoord. Er wordt optioneel gevraagd naar je gegevens van Social Media, maar die hoeven vooralsnog nog niet verplicht ingevuld te worden. Nadat je alle vragen over jezelf hebt beantwoord ga je verder met de vragen omtrent je verblijfsplaats in Amerika. Vul hier sowieso wat in, ook als je nog niks geboekt hebt, een naam van hotel met bijbehorend adres is hierbij erg belangrijk. Ook moeten er gegevens voor een noodcontact worden opgegeven en moeten er nog een aantal andere vragen worden beantwoord. Deze laatste vragen kunnen soms wel een beetje vreemd overkomen, maar vul alles gewoon naar alle eerlijkheid in. Wanneer je alles eerlijk invult en de Amerikaanse douane geen aanleiding zou hoeven zien om je geen toegang tot het land te verlenen is de kans heel groot dat je ESTA-aanvraag wordt goedgekeurd.


Wanneer alle gegevens zijn ingevuld en de betaling is verricht is het wachten op de beslissing welke zal worden genomen over het feit of je wel of geen goedkeuring zult gaan krijgen. De gedane ESTA-aanvragen worden gemiddeld al na 17 minuten nadat de betaling is verwerkt goedgekeurd. Een percentage van 96% van alle aanvragen wordt binnen 20 minuten toegekend. Het kan echter ook voorkomen dat een aanvraag een aantal uur in behandeling blijft, theoretisch tot maximaal 72 uur. Dit komt in de praktijk bijna nooit voor, maar het is toch verstandig om daar rekening mee te houden. Nadat de ESTA-aanvraag is goedgekeurd, wordt deze automatisch gedeeld met de luchtvaartmaatschappij waarmee je naar Amerika vliegt en de Amerikaanse douane. Op deze manier weten de Amerikaanse customs en beveiligingsbeambten al vooraf wie er allemaal het land binnen willen reizen.

Het is denk ik wel nog even handig om te vermelden dat wanneer je op of na 10 maart 2011 in de landen Somalië, Libië, Soedan, Jemen, Iran, Irak of Syrië bent geweest of nu of in het verleden de nationaliteit van een van die landen hebt gehad je geen ESTA kunt aanvragen. Je zult dan een visumaanvraag moeten indienen. Een visumaanvraag moet je dus ook indienen wanneer je langer dan 90 dagen in de Verenigde Staten wilt verblijven of wanneer je er wilt gaan werken of studeren. Tot op heden heb ik nog nooit problemen ondervonden bij het aanvragen van een ESTA, vrijwel elke keer kreeg ik de goedkeuring heel snel toegewezen en ik moet zeggen dat het werken met een ESTA me goed bevalt. De goedkeuring print ik altijd uit en neem ik mee op reis. Ook al heb ik het nog nooit hoeven te laten zien, toch voel ik me er prettig bij. Het is dus niet moeilijk om een ESTA aante vragen, maar wel noodzakelijk. Steek er dus wat tijd in en regel het op tijd, zodat je met een goed gevoel op reis naar Amerika toe kunt gaan.