Pagina's

vrijdag 17 mei 2019

Activiteit: USS Bowfin Submarine Museum & Park (Pearl Harbor Historic Site) - Honolulu, Hawaii

Activiteit: USS Bowfin  Submarine Museum & Park (Pearl Harbor Historic Site)
Adres: 11 Arizona Memorial Dr, Honolulu, HI 96818, Verenigde Staten


Al een paar keer eerder schreef ik over de Pearl Harbor Historic Sites welke ik heb bezocht in Honolulu, Hawaii. Jullie weten inmiddels hoe ik bij Pearl Harbor terecht ben gekomen en dat ik als eerst het USS Arizona Memorial heb bezocht en later ook nog naar het USS Battleship Missouri Memorial ben geweest. Mijn blog van vandaag ziet er daarom wat anders uit dan de vorige berichten over Pearl Harbor. Deze keer schrijf ik over het USS Bowfin Submarine Museum & Park. Ik ga jullie zo meteen wat meer vertellen over de onderzeeër en verder wil ik vooral veel afbeeldingen laten zien welke ik die middag van de USS Bowfin heb gemaakt. Kaarten voor het bezoeken van de onderzeeër had ik geregeld via een Go Oahu Card. Bij deze kaart was de entree tot het Pearl Harbor Visitor Center, de USS Arizona Memorial tour,  het Battleship Missouri Memorial, het Pacific Aviation Museum Pearl Harbor en dus ook het USS Bowfin Submarine Museum & Park inbegrepen.

Een jaar na de gebeurtenissen van 7 december 1941 werd de onderzeeër USS Bowfin (ook wel de Pearl Harbor Avenger genoemd) voor het eerst gelanceerd. Het werd tijdens de Tweede Wereldoorlog in de Stille Oceaan gebruikt om vloten in stilte aan te vallen.  De onderzeeër voltooide tussen 1943 en 1945 in totaal 9 succesvolle missies. Elke missie duurde een periode van ongeveer twee maanden. Tijdens deze missies patrouilleerde de onderzeeër op een aangewezen deel van de oceaan en zocht het naar Japanse schepen of boten. De Bowfin Submarine diende dus in de Stille Oceaan en bracht de meeste van haar patrouilles door in de Zuid-Chinese Zee, de Celebes Zee, voor de oostkust van Japan en in de Zee van Japan. Nadat de laatste missie was afgerond is de onderzeeër uiteindelijk terecht gekomen in Pearl Harbor. Daar is het een museumschip geworden en is het sinds 1 augustus 1979 voor bezoekers van de Pearl Harbor Historic Sites te bezichtigen.

 



De naam Bowfin is afgeleid van een vunzige, gemeen uitziende vis met krachtige kaken, scherpe tanden en een vraatzuchtige eetlust.  De onderzeeër deed zijn naam eer aan, want het bleek een geweldig wapen te zijn, welke maarliefst 44 vijandelijke schepen tijdens de oorlog heeft weten te laten zinken. Op dit moment ligt het dus rustig aangemeerd in Pearl Harbor en komen er dagelijks vele bezoekers van over de hele wereld aan boord van het schip. De mensen die de USS Bowfin (SS-287) komen bezoeken kunnen ervaren hoe het was om te leven en werken aan boord van een onderzeeër uit het tijdperk van de Tweede Wereldoorlog. Mij leek het ook erg interessant om rond te lopen in een onderzeeër en ik vond het ook spannend om aan boord te gaan. Ik was al wel vaker op en in oorlogsschepen geweest, maar nog nooit in een onderzeeër. Ik was benieuwd naar de ruimte binnenin het schip en of dat ik me claustrofobisch zou gaan voelen.

Het Bowfin Submarine Museum & Park lag op loopafstand van het Arizona Memorial, we liepen er via een brug naartoe en betraden het schip. In eerste instantie liepen we nog over het dek, maar op een gegeven moment wilde ik er toch ook wel naar binnen toe gaan. Via een klein trappetje gingen we naar beneden. Het was heel erg smal en warm in de boot, overal om me heen zag ik motoren, slaapplekken, afvuur-mechanismen, buizen, machines en andere apparatuur, en dat allemaal heel erg dicht op elkaar. Het leek mij echt helemaal niks om met dat schip onder water te gaan en ik kreeg nog meer respect voor de lieden welke vroeger in de onderzeeër verbleven en hebben gevochten voor onze vrijheid. Ik liep door de onderzeeër en maakte overal foto’s van. Het was vrij druk en doordat de ruimtes klein waren moest ik goed kijken waar ik liep. Ik stootte mijn hoofd een paar keer en was blij toen ik weer met een trapje naar boven kon om zo bovenop het schip terecht te komen.




Eenmaal weer boven het schip uitgekomen liepen we naar de verschillende kanonnen en andere wapens welke boven de onderzeeër uitstaken. Ik vond dat zeer boeiend om te zien, ook al lag het schip rustig in het water, toch was het wel duidelijk wat het allemaal aan heeft kunnen richten in het verleden. Het heeft natuurlijk niet voor niks zo’n groot aantal vijandelijke schepen laten zinken tijdens haar verschillende gevechten. De lopen van de kanonnen waren allemaal afgedekt, zodat er niet per ongeluk nog wat uitgeschoten kon worden. Ik klom op een trapje zodat ik door een vergrootglas heen kon kijken en vond het vrij apart om op dat gedeelte van het schip te staan. Ik stond nu bij een aantal wapens waarmee vroeger echt gestreden werd en vele doden door zijn gevallen. Natuurlijk is dat uiteindelijk allemaal goed geweest voor onze bevrijding, maat toch voelde het vreemd.

Na nog even bij de andere wapens op het schip gekeken te hebben vonden we het tijd om de USS Bowfin te gaan verlaten. We hadden immers vrijwel alles gezien en het was inmiddels ook al veel drukker geworden in en rondom het schip, waardoor we ook niet echt de ruimte meer hadden om nog meer van de onderzeeër rustig te bezichtigen. Bovendien stonden er ook nog een aantal andere bezienswaardigheden binnen Pearl Harbor op het programma waar we naartoe wilden gaan en waar we ook nog tijd vrij voor moesten maken. Ik vond het een zeer interessant schip, ik was onder de indruk van de kanonnen en de kleine ruimtes binnenin de onderzeeër. Het was super om het meegemaakt en gezien te hebben en ik kan het iedereen aanraden om bij een bezoek aan Pearl Harbor ook naar het USS Bowfin Submarine Museum & Park toe te gaan.