Pagina's

vrijdag 24 januari 2020

Activiteit: Old South Meeting House - Boston, Massachusetts

Activiteit: Old South Meeting House
Adres: 310 Washington St, Boston, MA 02108, Verenigde Staten

Een van onze dagen in Boston stond in het teken van de geschiedenis van de stad en de Verenigde Staten van Amerika. Ik vind dat je bij een bezoek aan Boston ook wat moet leren over de historie van de omgeving en van het land Amerika, ik ben daar zelf erg in geïnteresseerd. Boston en de omliggende steden en dorpen hebben aan de bakermat gestaan van de huidige Verenigde Staten en daar wilde ik graag meer te weten over komen. Gedurende de ochtend bezochten we het Old State House, waar jullie eerder over hebben kunnen lezen, en daarna hebben we een historische Freedom Trail Walking Tour gelopen. In de middag, na de lunch bij Charleys Philly Steaks, zijn we op pad gegaan naar het Old South Meeting House. Het leek me erg interessant om te gaan kijken in het historische  gebouw in het centrum van de stad. De entree tot deze bezienswaardigheid was inbegrepen bij de Go Boston Cards, welke ik voor de reis had gekocht, en omdat we er dus toch al voor betaald hadden en het me de moeite waard leek konden we het niet onbezocht links laten liggen. 

Het Old South Meeting House is een historisch kerkgebouw, welke gelegen is op de hoek van Milk Street en Washington Street in het Downtown Crossing-gebied van Boston, Massachusetts. Het is gebouwd in het jaar 1729. Het gebouw werd bekend als de planningsruimte voor de Boston Tea Party. Op dat moment was het Old South Meeting House het grootste gebouw in Boston. Na de Boston Massacre in 1770 werden er jaarlijkse herdenkingsbijeenkomsten in de kerk gehouden met John Hancock en Dr. Joseph Warren als sprekers. Op 16 december 1773 verzamelden meer dan vijfduizend kolonisten zich in het Huis van Afgevaardigden van het Old South Meeting House om te debatteren over de Britse belasting welke werd geheven. Zij organiseerden hierbij het protest tegen het heffen van belastingen op thee. Een groep van deze kolonisten drong vervolgens een drietal Britse theeschepen binnen, welke in de buurt waren verankerd, en ze gooiden alle thee in het water, waardoor het dus niet meer verkocht kon worden. Deze actie werd bekend als de Boston Tea Party.







Het Old South Meeting House werd bijna volledig verwoest tijdens de Great Boston Fire van 1872. Het gebouw werd echter gered door de tijdige komst van een brandweerwagen uit Portsmouth, New Hampshire. Het vuur heeft er voor gezorgd dat de woonwijken van de stad naar de Back Bay verschoven, verder weg van de kerk. Vanwege dit feit werd er vervolgens een nieuw kerkgebouw gebouwd (de "New" Old South Church op Copley Square), waarin de kerkgemeenschap tot op de dag van vandaag nog steeds gevestigd is. Zij keren echter één keer per jaar terug naar het oude Old South Meeting House voor een kerkdienst op de zondag voor Thanksgiving. Gedurende de rest van het jaar dient het gerestaureerde Old South Meeting House als een museum, het is een National Historic Landmark, en een bezienswaardigheid aan de Freedom Trail. Het is dagelijks geopend en blijft een plek voor mensen om belangrijke kwesties te bespreken en er naar te handelen. Het gebouw heeft daardoor een blijvende plaats in de geschiedenis van de Verenigde Staten.

Vanuit de lunch was het slechts een wandeling van enkele minuten naar het Old South Meeting House. De kerk zagen we al van een grote afstand liggen, een hoge spitse toren wees naar de lucht en we liepen er naartoe. We openden de deur van het gebouw en werden door een groot bord met de tekst “Welcome to Old South Meeting House” welkom geheten. Een man aan een houten tafel scande onze Go Boston Cards en vervolgens mochten we de kerk binnengaan. We namen een audio programma mee, welke ons informatie gaf over de verschillende exposities in de ruimte en vervolgens liepen we de grote hal binnen. We kwamen terecht in een witte ruimte met houten banken, welke door allemaal lage muren van elkaar afgeschermd waren. Aan de zijkanten van de zaal waren tribunes op de eerste en tweede etage gevestigd en ik vond het mooi om te zien. Ik zag de kolonisten al met z’n allen in discussie gaan over het tegengaan van de Britse belastingen. Het was erg rustig en stil in de zaal, dat moest in 1773 toch wel heel anders zijn geweest.






Middels verschillende borden werd er informatie gegeven over de kerk en haar geschiedenis, de mensen die er vroeger samen waren gekomen en de gemeenschap van Boston. Oude klederdracht werd getoond, en er werd het nodige verteld over protesten tegen de Britten. Woorden over vrijheid van meningsuiting en de revolutie waren geschreven en natuurlijk werd er tekst en uitleg gegeven over de lancering van de Boston Tea Party. Er werden theeblaadjes en een theekrat-label getoond, van thee welke destijds in het water was gegooid. En tevens stond er een mooi schaalmodel in 3-D van het koloniale Boston, dat al meer dan 100 jaar oud was. Het draagbare schrijfbureau van John Hancock was tentoongesteld, evenals een beeld van de tot slaaf gemaakte dichter Phillis Wheatley en haar eerste boek uit 1773. Het Old South Meeting House is een van de belangrijkste koloniale Nationale historische monumenten van de Verenigde Staten van Amerika en ik vond het speciaal om er zelf in rond te lopen en meer kennis op te doen van alles wat daar in het verleden heeft gespeeld. 

In de Scavenger Hunts tentoonstelling werd de geschiedenis van het Old South Meeting House getoond. Er werd informatie gegeven over unieke architectuur van het gebouw en door middel van een speurtocht kon er kennis worden opgedaan. Er waren verschillende versies van deze speurtocht beschikbaar, voor jong en oud. Ik vond het wel grappig om te doen. Het audioprogramma wat we mee hadden gekregen gaf ons tevens toegang tot wat speciale inhoud op de telefoon. Belangrijke momenten uit het verleden werden ten gehore gebracht, zoals bijvoorbeeld debatten betreffende de Boston Tea Party en verhalen over de Great Boston Fire. Nadat we alles bekeken en gelezen hadden kwamen we uiteindelijk terecht in de museumshop van het gebouw. In de shop heb ik nog even naar iets leuks voor thuis gezocht, maar helaas werden er geen leuke magneten aangeboden. We leverden onze audiospullen vervolgens in en verlieten het Old South Meeting House. Ik vond het een erg interessante activiteit, waarbij ik weer veel over Boston en haar geschiedenis te weten ben gekomen.