Pagina's

donderdag 16 januari 2020

Activiteit: Flight Club - New York City, New York

Activiteit: Flight Club: Sneakers. Here.
Adres: 812 Broadway, New York, NY 10003, Verenigde Staten


Al sinds het begin van de jaren ’90 ben ik fan van Nike Air Max schoenen, mijn eerste paar kreeg ik toen ik een jaar op 9 was en sindsdien ben ik de schoenen eigenlijk altijd blijven dragen. Op dit moment heb ik zo’n 12 paar Nike Air Max schoenen  staan (waarvan ik er weer een aantal weg moet gooien, omdat ze echt versleten zijn) en buiten mijn werk om heb ik vrijwel altijd wel een paar van aan. Ik heb zelfs een paar slippers van Nike met Air erin (ooit eens gekocht in Orlando, tijdens mijn 2e verblijf in Amerika). De schoenen lopen heel erg lekker en ik vind ze er bovendien ook nog eens erg mooi uitzien. Mijn vriendin houdt ook heel erg veel van Nike schoenen, ik denk nog wel meer dan dat ikzelf doe en zij is vaak op zoek naar nieuwe exemplaren. Op het moment dat ik onze afgelopen reis naar New York City aan het plannen was vroeg ze aan mij of dat ik ook het bezoeken van Flight Club in het lijstje met activiteiten wilde zetten. Ik wist toen nog helemaal niet wat ze met Flight Club bedoelde en dus ging ik op onderzoek uit. Ik kwam er al snel achter dat het een winkel was welke gespecialiseerd is in speciale sportschoenen, waaronder die van Nike Air Max.

De sportschoenenwinkel Flight Club opende voor het eerst haar deuren in het jaar 2005 op Nassau Street in het Financial District van New York. Later verhuisde de winkel voor even naar Lafayette en Greene Street en sinds het jaar 2010 is het gevestigd op Broadway in Greenwich Village. Flight Club is een toonaangevende in- en verkooplocatie voor mensen die de meest zeldzame en begeerde sneakers ter wereld willen kopen en verkopen. De winkel begon ooit online als vintagekicks.com, maar evolueerde vervolgens naar de fysieke boetieks in New York en Los Angeles (deze locatie opende in het jaar 2008 in het Fairfax District). Flight Club heeft de beschikking over een uitgebreid verzendnetwerk van vertrouwde verkopers van over de hele wereld. Er worden per week duizenden paar sneakers door het bedrijf ontvangen en verkocht, waarvan sommigen in een uiterst beperkte hoeveelheid zijn geproduceerd. Tevens worden er proefexemplaren en Friends & Familie-ontwerpen, welke nooit verkrijgbaar zijn geweest in de detailhandel, door de zaak verhandeld.





Vanuit de lunch bij Katz’s Delicatessen liepen we naar Flight Club, het was in het totaal een wandeling van zo’n 20 minuten. Onderweg stopten we nog even bij een kostuumwinkel waar allerlei Halloween en Gothic spullen werden aangeboden (Halloween Adventure) en vervolgens was het nog enkele minuten lopen naar de sportschoenenwinkel. Google Maps gaf op mijn telefoon de route precies aan, en dus bereikten we Flight Club zonder te hoeven zoeken. De winkel viel vanaf de buitenzijde helemaal niet op. Een tweetal glazen deuren zonder bedrukking vormden de entree tot de zaak en het is dat ik op mijn telefoon hoorde dat we onze bestemming hadden bereikt, want anders waren we er zo voorbij gelopen. Ik keek door de glazen deuren heen en zag honderden sneakers staan. Snel deed ik de deuren open en betrad een soort van walhalla voor de sneaker-liefhebber. De ruimte van de winkel was uitgestrekt en lang, de wanden waren bedekt met 11 rijen sportschoenen. Elke rij was zeker 30 meter lang en alle schoenen zagen er anders uit. Het was prachtig om te zien.

Alle schoenen waren ingepakt in plastic, zodat ze niet beschadigd konden worden. Aan de wanden stonden de minst dure modellen, ik zag schoenen van Adidas, New Balance, Reebok en Puma, maar mijn aandacht ging uit naar de sneakers van Nike. Er werden ontzettend veel paar schoenen aangeboden van Nike Air Jordan, Nike Air Force en Nike schoenen welke bij het basketballen en skateboarden worden gedragen. Mijn voorkeur ging echter uit naar de Nike Air Max 90, 95 en 97 modellen. Ik zag een aantal schitterende paren met geweldige kleuren, maar ik vond de prijzen toch wat te hoog. Ik genoot er wel van om de sneakers te zien. De duurste schoenen stonden achter slot en grendel, in het midden van de ruimte. Deze schoenen waren geprijsd vanaf $ 1.000. Het duurste paar dat ik heb gezien kostte maar liefst $ 40.800, dit waren de schoenen van Marty McFly gedragen in de film Back to the Future. Deze schoenen kunnen zichzelf strikken. Ik heb met veel plezier naar de sneakers gekeken en af en toe kijk ik nog op de internetsite van Flight Club of dat er een mooi paar voor mij bijzit. Altijd ben ik wel geïnteresseerd in een of meerdere paren, alleen vind ik het toch nog wel te duur. Voor een sneaker-liefhebber is het wel erg de moeite waard om Flight Club te bezoeken, al is het alleen maar om hele mooie en exclusieve sportschoenen te zien.