Pagina's

vrijdag 20 maart 2020

Activiteit: U.S.S. Constitution - Charlestown, Massachusetts

Activiteit: U.S.S. Constitution
Adres: Building 22, Charlestown Navy Yard, Charlestown, MA 02129, Verenigde Staten


Een van de bezienswaardigheden in Boston welke aan de Freedom Trail is te vinden is het schip de U.S.S. Constitution. Het schip bevond zich op een half uur lopen vanaf het Wyndham Boston Beacon Hill, waarin we verbleven, en dat vonden we eigenlijk een beetje te lang. Ik had me er dan ook bij neergelegd om er niet naartoe te gaan. Echter bleek de U.S.S. Constitution een van de stops te zijn van de City View Hop On Hop Off tour, welke inbegrepen was bij onze Go Boston Cards. Deze tour had ik ingepland om te gaan doen tijdens onze laatste dag in de stad. Dat vond ik wel leuk, want door de busrit gingen we enkele bezienswaardigheden zien, waar we eerder die week niet aan toe waren gekomen. Er werden rondleidingen in en rondom het schip aangeboden, maar daar zouden we helaas geen tijd voor gaan hebben, omdat we later in de middag terug naar het General Edward Lawrence Logan International Airport moesten gaan om terug te vliegen naar huis. Wel zouden we even bij de boot kunnen gaan kijken om daar wat foto’s te maken en te genieten van de omgeving.

De U.S.S. Constitution is een klein houten oorlogsschip, waarvan de bouw is begonnen in het jaar 1794. Drie jaar later, in 1797, werd het schip gedoopt met een fles Madeira-wijn. Het is ’s werelds oudste nog in dienst zijnde marineschip welke nog steeds drijft. Het schip heeft een drietal schilden en masten en is ook bekend onder de naam Old Ironsides. Het is door president George Washington genoemd naar de Amerikaanse grondwet. Joshua Humphreys ontwierp de U.S.S. Constitution, het schip was groter en zwaarder bewapend gebouwd dan de standaard oorlogsschepen uit die tijd. Het is gebouwd op de scheepswerf van Edmund Hartt in het noorden van Boston, Massachusetts. De eerste missies van het schip waren het beschermen van de Amerikaanse koopvaardij tijdens de oorlog met Frankrijk en het verslaan van de Barbarij-piraten in de Eerste Barbarijoorlog van 1801 tot 1805. De U.S.S. Constitution wordt echter het meest geprezen vanwege haar acties tijdens de oorlog van 1812 tegen het Verenigd Koninkrijk, toen er een vijftal Britse oorlogsschepen mee werden verslagen.

 


Het gevecht met het Britse schip Guerriere heeft haar de bijnaam "Old Ironsides" opgeleverd, het schip wordt door de Amerikanen vanwege de onafhankelijkheidsstrijd aanbeden en het is daardoor ook al herhaaldelijk gered van de sloop. In 1881 werd het schip teruggetrokken uit de actieve dienst, waarna het in 1907 tot een museumschip werd benoemd. De huidige missie van de U.S.S. Constitution is het vergroten van de kennis over de rol welke de marine heeft gespeeld in tijden van oorlog en vrede. Het als volledig in dienst gestelde marineschip neemt met een bemanning van 60 officieren en matrozen nog steeds deel aan ceremonies, educatieve programma’s en speciale evenementen. Het is (op een aantal feestdagen na) het gehele jaar geopend voor bezoekers waar gratis rondleidingen voor worden aangeboden. De officieren en bemanningsleden welke werkzaam zijn op het schip zijn allemaal actief marinepersoneel en hun werkzaamheden worden beschouwd als een speciale taak. De U.S.S. Constitution ligt meestal aangemeerd aan Pier 1 van het voormalige Charlestown Navy Yard, aan het eind van Boston's Freedom Trail.

De eerste rit van de Hop On Hop Off-tour vertrok rond 9:30 uur vanaf de Old State House in het centrum van Boston. Dit was de 6e stop van de tour, we moesten er bij stop 4 uit, dus konden bijna een volledige ronde in de trolley blijven zitten. Een kleine drie kwartier nadat we vanuit de halte vertrokken waren arriveerden we bij de stop van de U.S.S. Constitution. Er werd nog een laatste verhaal over het schip verteld en vervolgens verlieten we de trolley. We waren bij een scheepswerf aangekomen en achter een groot hek met daarboven de naam van het schip zagen we de U.S.S. Constritution liggen. Om erbij te komen moesten we een stuk omlopen, over de Freedom Trail, langs het Charlestown Navy Yard Visitor Center en in de richting van de U.S.S. Cassin Young, dit was een modern marineschip, welke ook in de haven aangemeerd lag. Het was vrij druk in de omgeving met allemaal andere toeristen die het schip ook wilden gaan zien. Ze gingen vrijwel allemaal bij het Visitor Center naar binnen, zodat ze een gratis rondleiding in het schip zouden gaan krijgen.  




Helaas hadden we daar zelf dus geen tijd voor, ik vond dat wel jammer, want had graag op en in het schip rondgelopen. Ik zag dat de mensen die er wel naar binnen gingen door metaaldetectiepoortjes moesten en dat, ondanks dat de entree gratis was, er toch om een donatie werd verzocht, waarbij $ 10,00 tot $ 15,00 als suggestie werd aangegeven. Ik vermoedde dat de meeste mensen wel een donatie zouden doen, dus helemaal gratis was de rondleiding nou ook weer niet. Zelf liepen we even een stukje om de hekken heen, zodat we toch nog redelijk in de buurt van de U.S.S. Constitution konden komen. Het was die dag een mooie ochtend in Boston, de zon scheen op het water en het beeld van het schip met op de achtergrond de skyline van de hoofdstad van Massachusetts zag er erg mooi uit. De drie masten van het schip stonden statig in de lucht en ik was onder de indruk van alle kabels die eraan hingen. Een Amerikaanse vlag wapperde aan de achterste mast en die mocht natuurlijk ook niet ontbreken. Het was een vredig beeld van een schip welke veel heeft gestreden.   

De U.S.S. Constitution is een van de eerste zes oorlogsschepen welke door de United States Navy is gebouwd en ik vond het prachtig om het in de haven te zien liggen. Mijn vakantie in Boston had vele gezichten, ik bezocht er een aantal sportwedstrijden, heb er genoten van heerlijke gerechten en bieren, maar heb ook ontzettend veel geleerd over de Amerikaanse geschiedenis en de onafhankelijkheidsstrijd van het land met Groot-Brittanniƫ. Daar kom je ook bijna niet onderuit in een stad als Boston, de omgeving ademt historie en ik als Amerikaliefhebber vond het heel erg interessant. De U.S.S. Constitution heeft een grote rol gespeeld in het roemruchte verleden van de Verenigde Staten van Amerika. Wanneer het schip destijds niet vervaardigd en te water gegaan was had de onafhankelijkheidsstrijd heel anders af kunnen lopen. De U.S.S. Constitution was elegant, het leek op een van de schepen uit de Pirates of the Caribbean-filmserie, de gevechten die erop hebben plaatsgevonden zag ik voor me en ik vond het schitterend. Ik baalde dat we geen rondleiding konden doen, maar was wel erg blij dat we het schip op onze laatste dag in Boston toch nog hebben gezien.