Pagina's

dinsdag 14 juli 2020

Restaurant: Westway Diner - New York City, New York

Restaurant: Westway Diner
Adres: 614 9th Ave, New York, NY 10036, Verenigde Staten


Voorafgaande aan mijn afgelopen reis naar New York City had ik in mijn planning staan om op de laatste dag van de reis te gaan ontbijten bij een "breakfast cart" oftewel een ontbijt-kar. Jullie hebben inmiddels al meerdere keren kunnen lezen dat het in de week van ons verblijf in de stad ontzettend koud was. We besloten daarom ook om iets anders op te zoeken, waar we lekker warm en rustig binnen konden gaan zitten. We waren elke dag bij een andere diner geweest en ik vond het leuk om ook voor de laatste ochtend weer een diner uit te zoeken. Ik keek even op Google Maps en kwam er achter dat er op een kleine 10 minuten loopafstand van ons hotel een restaurant met de naam Westway Diner was gesitueerd. Deze eetgelegenheid werd erg goed beoordeeld en dus besloten we al snel om daar dan maar naartoe te gaan. Ik had zin om op onze laatste dag in Amerika nog maar eens goed te gaan genieten van een lekker Amerikaans ontbijt met pannenkoeken, eieren en bacon en toen ik op de menukaart keek zag ik al snel dat dat wel goed moest gaan komen bij Westway Diner.

Het restaurant Westway Diner is in het jaar 1988 opgericht in New York City. Het wordt gerund en geëxploiteerd door één familie. De zaak is een lokale favoriet, het wordt veel bezocht door de lokale bevolking en zakenlui, maar ook toeristen weten de diner goed te vinden. Er wordt een uitgebreid menu gehanteerd, waarbij zowel ontbijt, lunch als diner wordt aangeboden, en daarbij onderscheid het restaurant zich door naast Amerikaanse gerechten ook Italiaanse en Griekse gerechten te serveren. Alle ontbijtproducten zijn de gehele dag beschikbaar, dus ook in de avonduren kan er genoten worden van een heerlijk ontbijt. Daarnaast worden er cakes verkocht, mensen komen van ver om die taarten te proberen. Aan de wanden van het restaurant hangen vele verschillende schilderijen, posters en foto’s van de stad New York, welke het leven weerspiegelen van de “Big Apple”. Dit zorgt voor een feest der herkenning en het creëert een fijne sfeer. Het restaurant bevindt zich op het adres 614 9th Avenue, en is centraal gelegen tussen de stadsgedeelten Midtown Manhattan en Hell’s Kitchen. 





We wandelden naar het restaurant en toen we bij de entree arriveerden stonden er een paar andere mensen te wachten voor het gebouw. We sloten er bij achter aan en even later konden we de zaak betreden. Er werd gevraagd wie er met z’n vieren waren en niemand vooraan in de rij reageerde. Wij waren wel met 4 personen en zodoende mochten we voorbij de rij lopen en we werden naar het vrije tafeltje gebracht. We hadden nu dus geluk en de dag begon op die manier goed. We namen plaats aan een booth met een fijne zachte rugleuning en ik keek vervolgens even goed om me heen. Het was een heel leuk en gezellig restaurant. De kleuren van het meubilair waren authentiek Amerikaans, allemaal bruin met geel, lekker oubollig net zoals in zoveel Amerikaanse restaurants. Ik hou daar wel van. Aan de wanden hingen inderdaad allemaal afbeeldingen van New York City en dat was mooi om te zien. Alle randen van het plafond waren versierd met lichtblauwe verlichting, dit gaf iets extra’s aan de ruimte. Het was vrij druk, mensen zaten aan de tafels en aan de bar en genoten van de ochtend.

De menukaarten werden uitgereikt en ik ging op zoek naar een lekker ontbijt en een drankje. Er werd direct gevraagd wat we wilden drinken, en er werden vervolgens een tweetal bekers koffie, een beker thee en een flesje Ommegang Witte besteld. Ik wist namelijk al bijna zeker welk ontbijt ik zou gaan bestellen en daar zou een witbiertje erg goed bij gaan passen. De menukaart was een geplastificeerde A-4, welke aan de ene kant helemaal vol was geschreven met tientallen gerechten en op de andere kant waren de specials van favoriete ontbijtgerechten weergegeven. Zoals ik al heb aangegeven had ik zin in pannenkoeken, bacon en ei, ik koos dan ook voor de Pancake Combo. Dit gerecht bestond uit een drietal Amerikaanse pannenkoeken met poedersuiker, 3 plakken bacon, en 2 eieren, waarbij ik koos voor “sunny side up”, ofwel spiegelei. Iedereen bestelde iets heel anders, er werd namelijk ook nog gekozen voor een Roma Omelet, dit was een omelet gevuld met worst, geroosterde pepers, champignons en mozzarella. Het werd bovendien geserveerd met gebakken aardappelen en twee sneetjes toast met jam en boter.





Tevens werd het gerecht met de naam Chocolate Nut Blast French Toast besteld, dit bestond uit een tweetal wentelteefjes belegd met walnoten, banaan, poedersuiker en flink wat Nutella. Dit leek me ook heel erg lekker, in tegenstelling tot het laatste ontbijtje dat werd gekozen, dat was namelijk een geroosterde bagel belegd met roomkaas en zalm. Ik hou zelf helemaal niet van zalm (het is een van de weinige dingen die ik echt niet graag eet) en zou daar dus nooit voor gekozen hebben. We gaven de bestelling door nadat de drankjes waren geserveerd, en moesten vervolgens een klein kwartiertje wachten. Ik nam de eerste slok van mijn Ommegang Witte (leuke Nederlandse naam) en vond het een lekker drankje zo op de vroege ochtend. Normaal drink ik nooit alcohol overdag, maar op een of andere manier heb ik er in Amerika een gewoonte van gemaakt om dat wel vaak te doen. Ik vind dat altijd wel lekker op vakantie, maar er moet dan wel een biertje op de kaart staan welke ik nog niet eerder gedronken heb. Wanneer dat niet het geval is bestel ik gewoon een bakje koffie.

Na enige tijd gewacht te hebben kwam onze serveerster aangelopen met ons ontbijt. De porties welke op tafel werden gezet waren dit keer weer echt Amerikaans. De omelet werd apart met de toast op twee borden geserveerd, net zoals mijn pannenkoeken apart met de eieren en bacon geserveerd werden. De “French Toast” lag wel op één bord, maar het was zeer rijkelijk belegd en zag er heerlijk uit. Het enige gerecht dat wat uit de toon viel was de bagel met zalm, al lagen er wel dikke plakken zalm op het broodje. Ik had verwacht dat beide helften flink met de roomkaas besmeerd zouden gaan worden, maar dat was niet het geval. We wensten elkaar een smakelijk eten en begonnen vervolgens aan het ontbijt. Ik besloot om te beginnen met mijn spiegeleieren, samen met wat zout en peper at ik ze op. Ze waren goed van smaak. Daarna pakte ik de plakjes bacon en legde ze op de pannenkoeken. Ik had er het liefst nog wat chocoladesaus bij gedaan, maar omdat ik dat niet voorhanden had pakte ik de “maple syrop” (ahornsiroop) en schonk dat over de pannenkoeken en bacon heen.





Ik was erg tevreden met de maaltijd welke ik had gekozen voor onze laatste ochtend. De combinatie van alles was erg lekker en erg Amerikaans. Naast mij zag ik ook iemand zitten wie ontzettend aan het genieten was van de met banaan en Nutella belegde wentelteefjes. Ze vroeg of dat ik er ook een hapje van wilde proeven en voordat ze klaar was met haar vraag had ik al ja gezegd. Het was een zeer machtige, maar ontzettend lekkere hap. De combinatie van de zoete toast met poedersuiker, de chocolade en banaan was verrukkelijk en stiekem baalde ik toch wel een klein beetje dat ik niet voor hetzelfde had gekozen. Gelukkig mocht ik het toch proberen en heb ik het geproefd. De Roma omelet was flink gevuld, en de omvang van het totale gerecht zorgde er voor dat het niet helemaal op werd gegeten. Er bleef in eerste instantie één stuk toast over, maar later werd het toch nog met een pakje jam door de rest opgegeten. De bagel met zalm bleek ook goed in de smaak te vallen, dat was natuurlijk ook fijn om te horen. Iedereen had een juiste keuze gemaakt en we genoten van het ontbijt.

Naast de tafel waaraan wij zaten stond een vitrine met allemaal lekkere (cheese)cakes erin. We besloten, omdat het onze laatste dag in New York was, om als afsluiter een stuk German Chocolate Cake te bestellen. De tafel werd afgeruimd en een groot stuk van de taart werd voor onze neus gezet. De taart bestond uit een zestal verschillende lagen, bestaande uit pure-chocoladecake, een custard-vulling van kokos- en pecannoten, en een dikke laag chocoladeglazuur aan de zijkant. We kregen er 4 vorken bij en binnen een mum van tijd was er niks meer van over. Het was ontzettend lekker en een prefect einde van het ontbijt. Nadat we het bordje leeg hadden kregen we de rekening uitgereikt, in het totaal moesten we een bedrag van $ 72,74 betalen. In vergelijking met andere ochtenden in New York City was dit een erg mooie prijs. We betaalden het bedrag en gingen vervolgens onze laatste uurtjes van de vakantie in. Het ontbijt bij Westway Diner vond ik erg lekker, er stond voor ieder wat wils op het menu, het was daarnaast een zeer gezellig en bovendien betaalbaar restaurant.