Pagina's

donderdag 30 juli 2020

Restaurant: Katz's Delicatessen - New York City, New York

Restaurant: Katz's Delicatessen
Adres: 205 E Houston St, New York, NY 10002, Verenigde Staten


Graag kijk ik naar televisieprogramma’s over eten, koks en restaurants. Mijn voorkeur gaat daarbij natuurlijk uit naar Amerikaanse gerechten en zaken. Een van de eetgelegenheden in New York City welke ik vaak op televisie voorbij heb zien komen is Katz’s Delicatessen. De zaak staat daarnaast beschreven in vrijwel alle reisgidsen die gaan over The Big Apple. Elke keer wanneer ik iets las of zag wat met het restaurant te maken had werd mijn wens om een keer bij Katz’s Delicatessen te gaan eten groter. Tijdens mijn een-na-laatste verblijf in New York had ik opgeschreven om op een van de dagen bij Katz's te gaan lunchen, maar helaas kwam er destijds iets tussen, waardoor ik niet heb kunnen gaan. Op het moment dat duidelijk werd dat ik New York City echter voor de vierde keer zou gaan bezoeken besloot ik dat de lunch bij Katz's er toch echt maar eens van moest gaan komen. Ik plande de lunch in op een middag (de 4e dag van de reis), waarbij we verder niet veel anders op het programma hadden staan en we dus tijd genoeg zouden hebben om een lekkere sandwich te eten.

Katz's Delicatessen, welke ook wel bekend staat als Katz's of New York City, is een delicatessenzaak in koosjere stijl welke in het jaar 1888 is ontstaan. Het restaurant is populair bij zowel de lokale bevolking als bij toeristen, dit komt onder andere vanwege de pastrami op rogge welke bij Katz's wordt verkocht, deze sandwich wordt tot de besten van New York gerekend. De eetgelegenheid is gelegen op de zuidwestelijke hoek van Houston Street en Ludlow Street in de wijk Lower East Side in Manhattan. Elke week worden er 6.800 kilo pastrami, 3.600 kilo corned beef, 910 kilo salami en 4.000 hotdogs geserveerd in Katz. In 1888 vestigden twee IJslandse broers zich op de locatie waar nu Katz gesitueerd is. In het jaar 1903 kwam Willy Katz in de zaak werken en de naam werd veranderd van Iceland Brothers naar Iceland & Katz. De neef van Willy, Benny genaamd, kwam in 1910 ook in de zaak en de IJslandse broers werden uitgekocht, op deze manier is Katz’s Delicatessen ontstaan. Het restaurant bestaat inmiddels al meer dan 130 jaar en is een begrip geworden in New York City.

FOX Rondreizen Verenigde Staten




In de ochtend voorafgaande aan ons bezoek aan Katz’s waren we naar het Battery Park toe geweest, we hadden het Vrijheidsbeeld gezien, waren over Wall Street heengelopen en we stonden nog even stil bij het National September 11 Memorial. Van al die activiteiten in de morgen hadden we de nodige trek gekregen en dus gingen we op weg naar de lunch. We namen de metro en stapten uit bij het 2 Avenue Station. Vanuit dat station was het nog een paar minuten lopen om bij het restaurant terecht te komen. Tijdens het wandelen had ik het ontzettend koud, er lag sneeuw op de straten en ik was blij toen ik op de hoek van de straat Katz’s Delicatessen zag liggen. Aan de zijkant van het gebouw stond in grote letters “Wurst Fabric” geschreven en ik vond het wel grappig dat die taal makkelijk naar het Nederlands te vertalen was. Aan de voorzijde hing een groot wit bord met rode letters, waarin de naam van het restaurant werd weergegeven, en we liepen daar naartoe. We arriveerden bij de entree van de zaak en ik zag al direct dat we niet de enigen waren met trek.

Ik opende de deur en we gingen er naar binnen. Tientallen andere mensen stonden voor ons en het leek op een georganiseerde chaos. We kregen per persoon een bonnetje uitgereikt en er werd bij verteld dat we dit bonnetje moesten bewaren. We waren met 4 personen en keken eerst even rond. Al snel hadden we een tactiek bedacht, één iemand ging op zoek naar een tafeltje, één ander ging de drankjes halen en het overige tweetal zou op jacht gaan naar de sandwiches. Ik had zin in een biertje en had in de gaten dat dit werd getapt aan de zijkant van de ruimte. Ik zag I.P.A staan en gaf door dat ik die wel wilde proberen. Zelf sloot ik aan in een rij voor de sandwiches, we stonden in de rij van Cutter 1 en met één bonnetje zouden we een pastrami sandwich gaan bestellen en met de ander een corned beef sandwich. Ik had op internet gelezen dat één sandwich genoeg zou gaan zijn voor de lunch van 2 personen, dus daar gingen we dan ook zelf maar van uit. Ondanks de drukte verdween de rij voor ons vrij snel, de jongens die de sandwiches maakten hadden er een flink tempo in zitten. 





Het was interessant om te zien hoe er met het vlees werd omgegaan en hoe het werd gesneden. Elke keer wanneer er een broodje was besteld werden er een paar dunne plakjes van het gekozen vlees afgesneden en op een bordje gelegd, om zodoende geproefd te worden door diegene die de bestelling had gedaan. Toen wij aan de beurt waren werd dat ook weer gedaan, we kregen een aantal plakjes pastrami uitgereikt en toen ik het proefde werd ik meteen enthousiast. Het was ontzettend lekker vlees en het smolt echt op m’n tong. We vertelden dat we in de ruimte plaats zouden gaan nemen en daarom kregen we de sandwich op een bord uitgereikt. Tussen een tweetal sneetjes brood werd een paar centimeter pastrami gelegd en bovenop het vlees werd er mosterd gespoten. Bij de zeer rijkelijk belegde sandwich kregen we een bakje met verschillende soorten in lengte doorgesneden augurk uitgereikt. Ik vond de pastrami sandwich er heerlijk uitzien en het vlees wat ik geproefd had was erg lekker, maar zelf koos ik voor de corned beef sandwich, welke vervolgens voor ons werd gemaakt.

De “Katz’s Corned Beef Hot Sandwich” werd met nog meer vlees belegd dan de “Katz’s Pastrami Hot Sandwich”. Ook nu kregen we weer enkele plakjes uitgereikt om te proeven. Ik vond het heel lekker, het proefde wat zout, maar mijn vriendin vond het toch minder en haar voorkeur ging uit naar de pastrami. Op de corned beef sandwich werd ook mosterd gesmeerd en tevens kregen we een bakje met augurken erbij uitgereikt. Onze bonnetjes werden afgetekend, zodat duidelijk was wat we hadden besteld, en vervolgens gingen we met onze dienbladen op zoek naar het tafeltje dat voor ons bezet werd gehouden. Gelukkig was er een vrije tafel gevonden in het midden van de ruimte. In eerste instantie werd er plaatsgenomen aan de zijkant van de eetzaal, maar die tafels waren voor tafelbediening geserveerd en omdat wij onze bestelling zelf hadden gehaald mochten we daar niet zitten. De drankjes waren besteld en stonden al op tafel. Er was gekozen voor een beker koffie, tweemaal een blikje cola en dus de I.P.A. welke door Katz’s Delicatessen zelf was gebrouwen.





Het biertje smaakte goed, maar ik was natuurlijk vooral benieuwd naar de sandwiches. We sneden alle helften nogmaals door de helft, zodat we van allebei de sandwiches een kwart konden eten. Op de tafel stond een grote fles met Katz’s mosterd en ik deed er een beetje van op mijn bord om te proeven. Ik had verwacht dat het wat scherper van smaak zou zijn, maar het was juist vrij mild. De smaak was goed, maar zelf hou ik van extra scherp. Omdat de corned beef sandwich bij mijn vriendin niet in de smaak viel hield zij een helft van de pastrami sandwich en ik van de corned beef sandwich. Ik heb wel nog een paar hapjes van haar broodje genomen en ik moet zeggen dat het echt enorm lekker smaakte. De corned beef sandwich was ook heerlijk en vooral de combinatie met de augurken en mosterd was erg lekker. Ik begreep wel waarom Katz’s zo populair was, want de lunch was gewoon heel erg goed. Ik baalde er van dat we maar 2 sandwiches gekocht hadden, want toen we alles op hadden had ik best nog wel een helft van een ander broodje, zoals bijvoorbeeld de Rueben, gelust.

Er stonden al mensen op onze tafel te azen. Zij zagen natuurlijk dat we alles op hadden en dat we mogelijk snel zouden vertrekken. Dat zorgde er voor dat we ons wat opgelaten voelden om nog langer te blijven zitten. We verlieten de tafel en liepen vervolgens naar de kassa. Naast de kassa stond een beer van een kerel, hij was van de beveiliging en zag erop toe dat iedereen zijn bonnetje inleverde. Wanneer je het ticket kwijt was moest je een boete van $ 50 Dollar betalen en hij zorgde er ook wel voor dat dat zou gaan gebeuren. Gelukkig hadden wij alle tickets nog, deze verzamelden we en één iemand ging naar de kassa. We wilden naar buiten gaan, maar moesten eerst even aangeven bij wie we hoorden en aan wie we de tickets hadden gegeven. In het totaal moesten we iets meer dan $ 65 betalen, best een aardig bedrag. We hadden echter heerlijk gegeten en waren ook weer een ervaring rijker. Ik vond het erg leuk om bij Katz’s Delicatessen te zijn geweest, wanneer ik het de volgende keer weer eens op televisie voorbij zie komen dan kan ik toch mooi zeggen dat ik daar ook eens ben geweest en er heerlijk heb gegeten.